Українці стали менше довіряти ЗМІ – КМІС

Українці стали менше довіряти ЗМІ – КМІС

28 Грудня 2014
4454
28 Грудня 2014
14:04

Українці стали менше довіряти ЗМІ – КМІС

4454
Українці стали менше довіряти ЗМІ – КМІС
Українці стали менше довіряти ЗМІ – КМІС

Українці стали менше довіряти засобам масової інформації. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення видання «Дзеркало тижня. Україна»*.

 

ЗМІ розташувалися на восьмому місці за рівнем довіри українців. Їм люди довіряють менше, ніж волонтерам, добровольчим батальйонам, церкві, армії, громадським організаціям, Президенту і прем'єр-міністру України. За рівнем довіри ЗМІ змогли випередити лише уряд, парламент, СБУ, МВС, Генпрокуратуру і суди.

 

За даними КМІС, рівень довіри до ЗМІ по Україні становить 5,1 бали за десятибальною шкалою. «Якщо після Майдану ЗМІ входили в трійку інститутів, яким виявлялася найвища довіра, то сьогодні ми змушені відзначити падіння авторитету», - пише «Дзеркало тижня. Україна».

 

Абсолютно довіряють ЗМІ лише 2,4% українців. На заході України таких людей 4%, на Донбасі - 0,3%. Абсолютно не довіряють ЗМІ 11% українців. При цьому 4,4% на заході, 4,8% - у центрі, 15,8% - на сході, 20,7% - на півдні, 21,2% - на Донбасі.

 

* Опитування проводилося з 6 по 17 грудня в усіх регіонах України. У Луганській області опитування проводилося виключно на території, що контролюється українською владою, у Донецькій - переважно на території, що контролюється українською владою. У межах дослідження було проведено 3035 інтерв'ю з респондентами старше 18 років, які проживають у 179 населених пунктах. Запитання для опитування були сформульовані журналістами «Дзеркала тижня. Україна». Фінансову підтримку дослідженню надав народний депутат Сергій Тарута.

 

Як писала «Детектор медіа», за даними опитування, проведеного центром «Соціальний моніторинг» і Українським інститутом соціальних досліджень імені О.Яременка, з-поміж різних типів медіа українці найбільше довіряють телебаченню, на другому місці - газети, на третьому - радіо, найменше українці довіряють інтернет-сайтам.

 

Нагадаємо, за даними Інституту соціології НАН України, довіра громадян України до засобів масової інформації зменшилась приблизно в півтора рази за минулий рік. Якщо 2013 року 37% українців довіряли мас-медіа та 29% не довіряли, то у 2014 році ситуація зворотна - лише 25% довіряють ЗМІ, а 47% не довіряють. При цьому в поточному році відзначається сувора регіональна диференціація рівня недовіри: від 27% на Заході країни до 68% - на Донбасі.

 

За даними всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 9-19 жовтня, 22% українців повністю довіряють українському телебаченню, 59,5% - довіряють лише частково, 14% - взагалі не довіряють (4,5% не визначилися).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4454
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Умка
3416 дн. тому
вы не доверяете нашим СМИ? Значит вы - агент Путина! ВАм не нравится воровская политика Яценюка и Гонтаревой? Это говорить нельзя! У нас ведь - демократия! И вообще вы- провокатор, работаете на руку Москве по методичке из ФСБ! - - вот нынешний лейтмотив прессы в стране, где победила "революция Достоинства". Только вот всё больше почему-то кажется, что в словосочетании "Революция Достоинства", слово "достоинство" означает "большой мужской болт", что соответсвует, впринципи, нынешним реалиям в стране....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду