Отруйна сила російської пропаганди

Отруйна сила російської пропаганди

21 Грудня 2014
5864
21 Грудня 2014
15:00

Отруйна сила російської пропаганди

5864
Російські документальні фільми й розраховані. Вони б’ють по підсвідомості, й б’ють безжально. Вони вибирають найболючіші теми та аспекти й не залишають глядачам надії
Отруйна сила російської пропаганди
Отруйна сила російської пропаганди

Цю жінку я знаю з раннього дитинства. Добра знайома моїх батьків, надзвичайно добра людина, вона була для мене тьотею - аж поки років у сім я з подивом не дізнався, що ніякою родичкою вона не є. Усе життя вона жила в Донецьку, а п'ятнадцять років тому переїхала до Беер-Шеви: там були всі її родичі, й тут, в Україні, вона залишилася б сама.

 

Усі ці п'ятнадцять років вона регулярно телефонує. І, як і в кожної дуже вже літньої людини, в кожній розмові лунає тема здоров'я, а точніше, проблем із ним. Ізраїльська медицина завжди приводила цю жінку в захват: страхова, але страховка така маленька, просто символічна! А будь-яке лікування - безкоштовне! Й протезування суглобу після тяжкого переламу, й операції на очах із корекції катаракти, й уживлення в серцеву судину якогось розширювального клапану - все безкоштовне! Коли вона розповідала, як їй уживлювали той клапан, а вона на комп'ютерному моніторі за цим спостерігала, й лікар їй докладно все пояснював, здавалося: йдеться про геть інший світ, геть іншу епоху й геть іншу цивілізацію. Нарікання було єдине: коли йшлося про нетермінову консультацію вузького фахівця, тим, хто хотів потрапити на прийом не за гроші, а за страховим полісом, доводилося кілька тижнів чекати. Але якість обслуговування це компенсувала.

 

Аж раптом, під час одного дзвінка, на запитання про здоров'я знайома почала відповідати з якоюсь непритаманною їй приреченістю. «Та не переймайтеся, в вас же он яка чудова медицина!» - спробував був я її заспокоїти. Її відповідь приголомшила: «То вона лише для багатіїв чудова. А на пересічних людей їм начхати, пересічні люди хай помирають. Нема де порятунку шукати, для людей - сама лише видимість, а не медицина. Й не лише в нас, в Ізраїлі, так: і в Америці, й у Європі - скрізь звичайні люди нікого не цікавлять».

 

Чесно кажучи, понад хвилину я не знав, що й сказати. Потім тільки й спромігся, що спитати: звідки вона це взяла? Виявилося, все дуже просто. За кілька днів до того вона дивилася один із російських телеканалів. А там якраз був документальний фільм - про те, якою недоступною в усьому світі є якісна медицина, й як скрізь по всіх усюдах усі надбання цивілізації - лише для олігархів.

 

«То це ж російська пропаганда! - спробував був заперечити я. - То «Путін-ТБ» переконувало, як на «гнилому» Заході погано, й натомість як добре в путінській Росії! Типовий радянський прийом!» «Та ні, - відповіла знайома, - про Росію у фільмі взагалі не йшлося, навіть слово «Росія» жодного разу не лунало».    

 

Варто зауважити: до категорії легковірних і легконавіюваних ця жіночка не належить. Телефонує вона не лише нам, а й іншим знайомим до Донецька, чимало з них - за Путіна й проти «укрофашистів». Але сама вона їхніх поглядів не поділяє: «Я зберігаю об'єктивність».

 

А тут... Власний досвід, багаторічний власний досвід, усе бачене на власні очі й багато разів пережите особисто виявилося безсилим проти одного-єдиного російського псевдодокументального пасквілю. Зрозуміло: на відміну від подій у хай рідному, але давно вже далекому Донецьку, «медичний» пасквіль виявився тематично близьким, актуальним - а тому й особливо болючим. Тому він так і вразив. Тому саме тут моїй знайомій і відмовила логіка.

 

Але саме на те російські документальні фільми й розраховані. Вони б'ють по підсвідомості, й б'ють безжально. Вони вибирають найболючіші теми та аспекти й не залишають глядачам надії. Точніше, залишають, але одну-єдину: «Путин, спаси!» Факти не склеюються в заданому річищі? То зверніть увагу: фактів у типовому російському документальному фільмі зазвичай обмаль. Натомість коментарі, коментарі до коментарів, умовиводи з припущень та припущення з умовиводів. Факти правлять лише за стартовий майданчик - а далі йде вільне плавання в каламуті. Натомість емоцій - через край, емоції зашкалюють і остаточно забивають собою ту крихту фактів, що є.

 

Тим і відрізняється російська пропаганда, що вимикає мислення. Згадайте хоча б історію з «розіп'ятим хлопчиком». У будь-якій іншій країні, окрім Росії, принаймні інтелектуальна аудиторія одразу збагнула б: цього не може бути, бо цього не може бути ніколи. Бодай із тієї причини, що для будь-кого, хто вірує в Ісуса Христа, розіп'яття має глибоко сакральний сенс. Розпинати кого-небудь - це уподібнювати його до Христа. І хай в Україні нині правлять, за паном Гундяєвим, суцільні «уніати та розкольники», але вони ж - християни! Хай, на думку Гундяєва, «не такі», «неправильні», але християни!

 

Російська інтелектуальна публіка все це здебільшого проковтнула. Роспропаганда привчила аудиторію до шматкової інформації, у якій не треба й не варто намагатися зв'язати кінці з кінцями. Роспропаганда привчила аудиторію до безсистемного сприйняття світу, в якому ніби й не існує причинно-наслідкових зв'язків, в якому ніщо ані з чого не випливає, ніщо нічим не зумовлене, а факти існують самі по собі у вигляді сміттєвої купи. Саме в цьому - наркотичність рос пропаганди.

 

В Україні я нічого подібного ніколи не бачив. Ну, хіба що серіал проти Коломойського на «Інтері» перед виборами - але це тільки збільшило переконання, що ідея та сценарій серіалу народилися не в Києві. А так - в Україні зовсім інша школа, зовсім інша традиція, зовсім інша стилістика документальних фільмів. Українська традиція документалістики - це факти й висновки з них, часто не надто емоційні, але від того ще більш переконливі. Коли, звісно ж, не намагатися копіювати росіян.   

 

І якщо новостворене Міністерство інформаційної політики має на меті протистояти російській пропаганді, зокрема й у розрахунку на жителів окупованих територій, воно мусить це усвідомлювати. Воно мусить знати, кому й чому протистоїть. Мусить мати на увазі: вести контрпропаганду в стилі «хто кого перебреше» - це апріорі прирікати себе на поразку: російську пропаганду не перебреше ніхто. Їхньої манери ніхто не скопіює.

 

Пригадаймо роки горбачовської перебудови. Тоді саме вибудувані в чіткі логічні ланцюжки факти та висновки стали тим сонячним промінням, що розвіяли звичний пропагандистський туман. Насаджувана протягом багатьох десятиліть і навіть багатьох поколінь пропаганда захиталася вже за кілька місяців, а за три роки зруйнувалася вщент. Бо ірраціональність традиційної радянської, вона ж нинішня російська, пропаганди - це й її сила, й її слабкість.

 

На жаль, сьогодні наша контрпропаганда теж хибує на ірраціональність, на винятки й вилучення з логічних ланцюжків. Тому й не перемагає.

 

Ілюстрація - Livejournal

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5864
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dbyyth
3434 дн. тому
Лгут бессовестно и нагло УКРАИНСКИЕ каналы. Здесь нет ни одного оппозиционного СМИ, кроме блогеров. О том, что "врут" российские каналы, украинцы знают из украинских СМИ. А альтернативной информации нет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду