Частина Експертної прокатної комісії Держкіно виступає за заборону всього російського кіно

Частина Експертної прокатної комісії Держкіно виступає за заборону всього російського кіно

19 Грудня 2014
6834
19 Грудня 2014
15:52

Частина Експертної прокатної комісії Держкіно виступає за заборону всього російського кіно

6834
Частина Експертної прокатної комісії Держкіно виступає за заборону всього російського кіно
Частина Експертної прокатної комісії Держкіно виступає за заборону всього російського кіно

Частина членів Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів при Державному агентстві України з питань кіно виступає за заборону на період військової агресії та окупації всього російського кіно. Про це заявив член Експертної комісії, член руху «Відсіч» Сергій Оснач під час дискусії «Україна: кіно без цензури. Виробництво. Дистрибуція. Прокат» 19 грудня.

 

За його словами, голова Деркжіно Пилип Іллєнко, якого деякі кінознавці звинуватили в цензурі, займає дуже помірковану позицію, а є частина комісії, налаштована більш радикально, ніж пан Іллєнко.

 

Сергій Оснач оголосив, що за підрахунками руху «Відсіч», навіть під час фактичної війни на українському телебаченні зростають обсяги російського контенту. «Переважно на 8 з 10 провідних українських телеканалів зростають обсяги російського контенту. Попри всі заборони Держкіно, обурення громадськості, звернення військових і комбатів - це все триває», - обурився він.

 

Член руху «Відсіч» звинуватив телеканали в нехтуванні державними інтересами та купівлі російського телепродукту за завищеними цінами: «Наше суспільство споживає інформаційний продукт, який постачають телеканали, які не переймаються ані державними інтересами, ані економічними. Бо експерти кажуть, що російський контент дуже дорогий, дорожчий за європейський. Телеканали закуповують дорогий російський контент, показують його у прайм-тайм. І до нас із телевізорів приходить так званий "русский мир"».

 

Цей процес, на його думку, не контролюється державою, хоча й було багато звернень громадськості до Нацради, Держкіно, РНБО, СБУ. «Інформаційний простір ніхто не контролю, телеканали нахабніють і дозволяють собі транслювати російських персонажів - Охлобистіна (грає головну роль у серіалі «Інтерни», що транслювався на каналах «Україна» та НЛО TV. - ТК), Добронравова (грає одну з головних ролей у серіалі «Свати», що транслюється на телеканалі «1+1». - ТК), який відзначився підтримкою окупації Криму», - заявив Сергій Оснач.

 

Кінознавець Аксиня Куріна зауважила, що є російський актор Олександр Баширов, який теж підтримував дії Росії на сході України та який, з-поміж іншого, знімався у фільмі української режисери Кіри Муратової. То чи потрібно забороняти фільм Муратової, запитала вона.

 

«На період окупації та агресії потрібно заборонити будь-які подібні фільми, - заявив Сергій Оснач. - Бо в суспільства виникає когнітивний дисонанс. З одного боку вони бачать, як наші військові гинуть, з іншого - бачать у фільмах російських ментів, а також персонажів, які висловлюють свою антиукраїнську позицію. Дисбаланс між новинами і фільмами сприяє нерозумінню суспільством ситуації».

 

Нагадаємо, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко відкидає закиди в цензурі з боку Держкіно шляхом видачі або невидачі прокатних посвідчень, які йому висловили кінознавці Аксиня Куріна та Олексій Радинський під час дискусії «Україна: кіно без цензури. Виробництво. Дистрибуція. Прокат».

 

«Те, чим займається Держкіно, є актом прямої цензури, причому систематичним. Тому що експертна комісія Держкіно систематично відмовляє в прокатних посвідченнях, у тому числі артхаусу», - вважає Аксиня Куріна.

 

9 грудня Держкіно за рекомендацією Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів заборонило 71 фільм і серіал з Іваном Охлобистіним. Раніше, 4 листопада, Держкіно заборонило 69 фільмів і серіалів з Михайлом Пореченковим.

 

За даними Нацради, загалом перелік заборонених в Україні російських фільмів і серіалів сягає вже близько 160 проектів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6834
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
киянин
3419 дн. тому
Не треба ніяких заборонних списків. Просто заборонити ВСІ російські фільми, телепередачі, книжки й журнали, радіо і под. Викреслити рашистський режим з культурного простору України. Заборонити, як фашистів, комуністів та інше лайно. А Куріній скатертю доріжка на родіну.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду