Рада Європи спільно з медіаорганізаціями створила інтернет-платформу щодо безпеки журналістів

Рада Європи спільно з медіаорганізаціями створила інтернет-платформу щодо безпеки журналістів

7 Грудня 2014
5040
7 Грудня 2014
16:23

Рада Європи спільно з медіаорганізаціями створила інтернет-платформу щодо безпеки журналістів

5040
Рада Європи спільно з медіаорганізаціями створила інтернет-платформу щодо безпеки журналістів
Рада Європи спільно з медіаорганізаціями створила інтернет-платформу щодо безпеки журналістів

Президент Міжнародної федерації журналістів (IFJ) Джим Бумела (Jim Bumelha) і президент Європейської федерації журналістів (EFJ) Могенс Блішер Бьєррегард (Mogens Blicher Bjerregard) підписали Меморандум про взаєморозуміння з Радою Європи про сприяння захисту журналістики та безпеці журналістів. Про це повідомляє сайт Міжнародної федерації журналістів.

 

Документ підписав і генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд (Thorbjorn Jagland).

 

Церемонія відбулася цього тижня у Парижі на конференції, влаштованій спільно Парламентською асамблеєю Ради Європи (PACE) та верхньою палатою французького парламенту - Сенатом.

 

Меморандум підписали й ти інші неурядові організації - «Репортери без кордонів» (RSF), Article 19 та «Асоціація європейських журналістів» (AEJ).

 

Торбйорн Ягланд заявив: «Ця платформа - перший крок до того, щоб створити інструмент оперативнішого реагування та здійснення заходів для підвищення безпеки журналістів».

   

Джим Бумела сказав: «Політики нарешті відгукнулися на тривожні звернення репортерів, які зазнають нападів. Інформація, що надходить, свідчить про загрози, з якими вони зіштовхуються щоденно».

 

Керівник наймасовішої у світі журналістської організації вітав створення онлайн-платформи РЄ як «корисного доповнення до вже наявних засобів». Він пообіцяв співпрацювати у розвитку «важливого механізму швидкого реагування».

 

У конференції, інформує МФЖ, брали участь чимало політиків, представників академічних кіл і редакторівтаких видань, як Le Monde, BBC чи The Economist. Вони обговорювали шляхи вирішення проблеми допомоги журналістам, які наражаються на ризики та загрози.

 

У тексті меморандуму говориться, що Рада Європи бере на себе зобов'язання встановити, вести й технічно обслуговувати інтернет-платформу. Мета цього вебресурсу - сприяти збору, опрацюванню та розповсюдженню інформації, що викликає серйозну стурбованість з погляду свободи медіа й безпеки журналістів.

 

У Раді Європи нову платформу характеризують як «публічний простір», де її партнери зможуть публікувати дані, які перевірятимуть власноруч. Кожен з них нестиме відповідальність за контент. Рада Європи не розміщуватиме власних постів. Однак вона може оприлюднювати на онлайн платформі інформацію про дії, вжиті її органами у відповідь на порушення свободи преси та безпеки журналістів, що викликають тривогу.

 

Меморандум РЄ окреслює такі теми:

 

- Погрози щодо фізичних розправ та безпеці журналістів, медійникам, блоґерам, авторам, захисникам прав людини та іншим особам, які займаються комунікаціями у суспільних інтересах;

 

- Безкарність у цих справах;

 

- Погрози конфіденційності журналістським джерелам чи фізичними розправами й безпеці їхніх носіїв за співробітництво з репортерами, захисниками свободи медіа й прав людини та з організаціями;

 

- Погрози втручання у приватне життя журналістів;

 

- «Охолоджувальні ефекти» у медіа (chilling effects). Йдеться про судові залякування журналістів, зловживаючи законами про дифамацію, проти тероризму, про захист національної безпеки, проти хуліганських дій та екстремізму і про політичні залякування за розпалювання ненависті й підбурювання до насильства.

 

Інтернет-платформа, говориться у меморандумі, не є засобом моніторингу. Вона не дублюватиме і жодним чином не втручатиметься в роботу Європейського суду з прав людини, уповноваженого з прав людини та представника ОБСЄ з питань свободи преси.

 

На фінансування розробки онлайн- платформи, зокрема, дизайну й створення бази даних, асигнується 20 тисяч Євро. У подальшому її функціонування забезпечуватиметься за рахунок перерозподілу видатків РЄ та добровільних внесків держав-членів.  

 

Основний штат співробітників, що працюватимуть повний робочий день, мінімальний - двоє фахівців.   

  

Онлайн-платформу Ради Європи, відзначає МФЖ, вже задіяно. Це дасть змогу довіреним партнерам централізовано розміщувати на ній публічні сигнали тривоги (alerts) про журналістів, безпека чи робота яких опинилися під загрозою. У такий спосіб  відкривається шлях до швидкого реагування з боку міжнародних організацій, які відстоюють дотримання стандартів свободи медіа, - Ради Європи, ОБСЄ та її представника з питань свободи преси, ЄС та ООН.

 

Онлайн-платформа Ради Європи відображатиме дії РЄ у відповідь на сигнали тривоги, а також регулярні звіти та зауваження зацікавлених держав-учасниць.

 

Ефективність роботи онлайн-платформи, говориться у меморандумі, буде визначено через рік випробувального терміну.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

На фото - (ліворуч) Торбйорн Ягланд та Могенс Блішер Бьєррегард підписують Меморандум, http://www.ifj.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду