Євгена Сверстюка ховатимуть 4 грудня

Євгена Сверстюка ховатимуть 4 грудня

2 Грудня 2014
5776
2 Грудня 2014
15:12

Євгена Сверстюка ховатимуть 4 грудня

5776
Євгена Сверстюка ховатимуть 4 грудня
Євгена Сверстюка ховатимуть 4 грудня

Прощання з українським письменником, філософом, дисидентом Євгеном Сверстюком, який пішов з життя 1 грудня, відбудеться в четвер, 4 грудня, з 11.00 до 13.00 у Будинку вчителя в Києві. Ховатимуть Євгена Олександровича того ж дня на Байковому кладовищі. Про це повідомляють ініціатива «Першого грудня», членом якої він був, та прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

 

Середа 3 грудня:

Церква Різдва Богородиці УАПЦ (район Совки, вул. Каменярів, 13-15)

17:00 Всенічна відправа

18:30 Парастас за спочилим рабом Божим Євгеном Сверстюком

Протягом ночі - читання Псалтиря

(Доїхати можна тролейбусом 42, бусиками 17, 220 від автовокзалу чи від метро «Деміївська» Червонозоряним проспектом до зупинки «Кіровоградська». Перейти мостом на лівий бік, іти вулицею Каменярів у південному напрямку).

 

Четвер 4 грудня:

8:00 Архиєрейська Божественна Літургія, Церква Різдва Богородиці УАПЦ (район Совки, вул. Каменярів, 13-15)

9:00-10:00 Чин похорону, Церква Різдва Богородиці УАПЦ

11:00-13:00 Громадське прощання у Будинку вчителя (Центральної ради УНР) вул. Володимирська, 57

14:00 - Похорон на Байковому кладовищі (вул. Байкова, 6, сектор 33)

В останню путь пана Сверстюка проводжатимуть дружина Валерія та донька Віра з родиною.

 

Євген Сверстюк народився 13 грудня 1928 року в селі Сельце на Волині. 1952-го закінчив філологічний факультет Львівського університету. Згодом закінчив аспірантуру Інституту психології, та до захисту кандидатської дисертації його не допустили. Викладав українську літературу в Полтавському педагогічному інституті, завідував відділом прози журналу «Вітчизна». Неодноразово його звільняли з роботи з політичних мотивів.

 

У 1960-ті Євген Олександрович організовував або брав активну участь в усіх літературних вечорах, зборах, які на той час мали напівлегальний характер і вважалося небезпечною антирадянською діяльністю. У самвидаві поширювали його есе «З приводу процесу над Погружальським», «Собор у риштованні», «Іван Котляревський сміється», «Остання сльоза» та інші.

 

14 січня 1972-го був заарештований. Через рік за свої твори та виступи засуджений за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда» на максимальний термін - 7 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. Відбував термін у Пермських таборах, де брав участь у численних акціях протесту, голодуваннях і страйках. На засланні у Бурятії працював столяром геологічної експедиції.

 

Прибувши 1983-го до Києва, працював за тим самим фахом, та за п'ять років позбувся і цієї роботи - бо по поверненні знову брав участь в усіх протестних акціях. З 1989-го - активний учасник національно-демократичного руху в Україні, редактор християнської газети «Наша віра», президент Української асоціації незалежної творчої інтелігенції.

 

1993 року захистив докторську дисертацію з філософії на тему «Українська література і християнська традиція» у Вільному українському університеті в Мюнхені. Був дійсним членом Української вільної академії наук у США. Лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка 1995 року, кавалер ордену Свободи.

 

Входив до Ініціативної групи «Першого грудня». Автор книжок і численних статей з літературознавства, психології та релігієзнавства, віршів і перекладів з німецької, англійської, російської.

 

До останніх днів життя виступав перед молоддю, брав участь у громадських обговореннях, давав інтерв'ю та коментував для преси дражливі питання сьогодення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5776
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду