Крістіан Жерегі заявляє, що був режисером фільму «Голосом правди» - у титрах вказано іншого

Крістіан Жерегі заявляє, що був режисером фільму «Голосом правди» - у титрах вказано іншого

25 Листопада 2014
5872
25 Листопада 2014
15:41

Крістіан Жерегі заявляє, що був режисером фільму «Голосом правди» - у титрах вказано іншого

5872
Крістіан Жерегі заявляє, що був режисером фільму «Голосом правди» - у титрах вказано іншого
Крістіан Жерегі заявляє, що був режисером фільму «Голосом правди» - у титрах вказано іншого

Режисер-документаліст Крістіан Жерегі звинувачує продакшн Filmgroup (в минулому Totem film) у тому, що замість «режисера» вони титрували його як «асистента режисера монтажу» у документальній стрічці «Голосом правди», яку 22 листопада показав телеканал «Еспресо TV». Про це пан Жерегі повідомив на своїй сторінці у Facebook та розповів подробиці у коментарі «Детектор медіа».

 

З'ясувалося, що над стрічкою Крістіан Жерегі працював взимку 2011 року протягом трьох місяців. За його словами, його запросили «рятувати цей проект, першу версію якого замовник не прийняв». Вже було відзнято 10 годин інтерв'ю з героїнею стрічки - громадянкою Канади, яка ділиться своїми спогадами про Голодомор в Україні (героїня фільму є бабусею замовниці стрічки Олени Кошарної).

 

«Мене вони покликали як режисера. Під цей проект я запросив сценариста, з яким ми разом написали сценарій, також знайшов хорошого диктора на радіо, який грав, як актор. Я майже три місяці працював з архівами про Голодомор - шукав інформацію, узагальнював, відбирав. Мене покликали проект рятувати, а використали як літературного негра», - заявив режисер.

 

Як зазначає Крістіан Жерегі, у титрах його прізвище з орфографічною помилкою зазначено під посадою «асистента режисера монтажу», натомість режисером записано Сергія Горбика. За словами пана Жерегі, під час його роботи над фільмом Сергія Горбика називали продюсером цього проекту.

 

«Це ще більш образливо через те, якій проблемі присвячено фільм -йдеться про Голодомор. Мої опоненти маніпулюють темою - хто режисер. Нібито якщо вони мене найняли, то можуть ким завгодно записати, хоч художником, а авторські права - у них та замовника. Але в такому документальному кіно, де збирається хроніка, проблема досліджується в архівах, 98 % роботи - це монтаж. В усьому світі та праця, яку я виконав, називається режисерською, і аж ніяк не роботою «асистента монтажу». До слова, ці ж титри теж я малював, так само як і графіку до фільму. Фільм, який вийшов на "Еспресо TV", абсолютно точно відповідає тій версії, яку я зробив, я помітив там навіть невеличкі огріхи, які пам'ятаю. Тобто весь монтаж - мій, окрім звуку. Можливо, його змінили для телеверсії», - зазначив документаліст.

 

Пан Жерегі розповів, що довгий час узгоджував фінальний варіант з замовником - Оленою Кошарною. «Я надсилав їй відео, а вона щоразу вносила багато правок, і робота затягувалася. Тож можу сказати, що здача фільму була важкою. В якийсь момент я просто сказав, що від мене це остаточний варіант і припинив роботу над цим проектом», - розповів він.

 

Крістіан Жерегі розповів, що його не запрошували на фінальну презентацію проекту замовнику - Олені Кошарній, однак він знає, що стрічку «Голосом правди» було продемонстровано канадській діаспорі. Про це йому повідомили його знайомі з Канади. «Вони заявляли його власним авторством. Я думав тоді, що якщо це в Канаді, то хай вже роблять, як хочуть, але показувати його в Україні - це вже справжнє нахабство», - вважає пан Жерегі.

 

Крістіан Жерегі повідомив, що спілкувався телефоном з засновником телеканалу «Еспресо TV» Миколою Княжицьким, який поставився до його аргументів з розумінням. «Телеканал тут абсолютно ні в чому не винна сторона, їх також дещо підставили. Їм просто продали цей фільм, підписавши усі необхідні договори», - вважає документаліст.

 

«Детектор медіа» звернулася за коментарем до телеканалу «Еспресо TV». Програмний директор телеканалу Марія Гурська розповіла, що про документальний фільм «Голосом правди» вони дізналися від Національної ради з телебачення та радіомовлення.

 

«До показу його порадив заступник голови Нацради Григорій Шверк. Звідти ж ми дізналися і контактні дані авторів фільму - продюсера Олександра Костроми і режисера Сергія Горбика. Саме цій творчій групі довірила документальну екранізацію сторінок свого життя, пов'язаних з Голодомором в Україні, громадянка Канади Олена Кошарна - головна героїня стрічки, власниця виключних майнових прав на фільм. За словами режисера фільму Сергія Горбика, творчий задум і авторство фільму повністю належить Олені Кошарній. Технічні моменти, як і питання втілення ідеї в життя, взяла на себе ТОВ "Кіногрупа" в особі директора - режисера Сергія Горбика. Кіногрупа має ліцензійний дозвіл від Олени Кошарної на вільне використання і надання прав на показ. Саме з ними ми і заключили угоду, яка надала нам можливість трансляції фільму "Голосом правди" в ефірі телеканалу», - зазначила пані Гурська.

 

«Детектор медіа» вдалося поговорити також з Сергієм Горбиком - директором ТОВ «Кіногрупа»,  та офіційно зазначеним режисером стрічки «Голосом правди». Фільм є у списку здійснених проектів продакшн-компнії Filmgroup, його трейлер можна переглянути на сайті компанії.

 

«Режисером цього фільму є я. Авторами цього фільму, на мою думку, варто вважати винятково Олену Семенюк та Олену Кошарну. Якби не було їх, цього фільму також не було. Робота над проектом почалася на початку 2011 року. Олена Кошарна звернулася до мене з розробити концепт фільму про життєву історію її бабусі Олени Семенюк. Їй біля 90 років, вона дуже освічена людина з великим життєвим досвідом, абсолютно при пам'яті. Тож спочатку нашим завданням було створити хронікальний домашній кіноархів їх сім'ї», - розповів пан Горбик.

 

Проте в процесі роботи над стрічкою проект ставав все масштабнішим. «Ми дослідили величезний пласт роботи. Пані Семенюк приїжджала до України, ми з нею записали 30 годин інтерв'ю. Звернулися до консультантів, зокрема, дирекції Національного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні». Збирали відеоматеріали в архівах України, Росії, Білорусі. Багато відеоматеріалу зняла наша знімальна група на Дніпропетровщині. Все це непросто було вмістити у фільм тривалістю 60 хвилин», - зазначив Сергій Горбик.

 

Пан Горбик підтвердив, що Крістіан Жерегі працював над створенням стрічки «Голосом правди».

 

«Творча група, яка працювала над фільмом, була дуже велика - хтось приходив, хтось йшов. Бо психологічно це була важка робота і тема. Крістіан Жерегі працював на нашому проекті асистентом режисера монтажу. Режисером монтажу ж був Ростислав Воронов-Лапицький. Крістіан працював у нас декілька місяців, здається, з листопада до грудня. Крім нього монтажем займалося ще декілька людей - такі як Ігор Ахрименко, Андрій Виштак, Дмитро Кривда і я. Всі ці люди зводили величезний обсяг матеріалу протягом 1,5 років», - заявив директор ТОВ «Кіногрупа».

 

Він повідомив також, що роботу над фільмом було завершено у грудні 2012 року і тривалий час його не вдавалося показати на ТБ. «Як виробники ми дуже довго шукали можливість показати цей фільм на телебаченні. Але так склалося, що при владі Віктора Януковича нам ніяким чином не вдавалося пробитися на екрани. Ні на Першому національному, ні на інших каналах. Велике дякую каналу "Еспресо TV", що вони продемонстрували фільм. Я отримав багато позитивних відгуків», - розповів пан Горбик.

 

Нагадаємо, зараз один із режисерів об'єднання «Вавилон'13» Крістіан Жерегі, який пішов добровольцем для захисту України в зону АТО, знімає цикл фільмів про війну на сході України «Край Землі: Зона АТО», які демонструються в ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду