Політичний спецназ і комбат Порошенко. Моніторинг інформаційних телеканалів 10–16 червня 2019 року

Політичний спецназ і комбат Порошенко. Моніторинг інформаційних телеканалів 10–16 червня 2019 року

21 Червня 2019
3257

Політичний спецназ і комбат Порошенко. Моніторинг інформаційних телеканалів 10–16 червня 2019 року

3257
Приватний ефір Порошенка, судді-реваншисти Тимошенко й Портнов у ролі рятівника України.
Політичний спецназ і комбат Порошенко. Моніторинг інформаційних телеканалів 10–16 червня 2019 року
Політичний спецназ і комбат Порошенко. Моніторинг інформаційних телеканалів 10–16 червня 2019 року

Літо — це чи не найгірша пора для інформаційних телеканалів: ньюзмейкери на канікулах, нічого важливого не відбувається, а ефір чимось займати треба. Проте виборче літо виявилося зовсім іншим і навіть у відносно спокійні тижні журналістам завжди є що показувати — піар наближених партій.

Політичні мартирологи

Списки партій природно стали головною темою тижня та головним лакмусовим папірцем для телеканалів. Одна й та ж політсила в інтерпретації різних медіа могла складатися як із молодих та прогресивних, так і з недосвідчених дилетантів або ж навіть старої корумпованої влади.

Піар «Європейської солідарності» на Прямому каналі вийшов із берегів і загрожує потопити залишки серйозного ставлення до телеканалу. Ось, наприклад, годинна презентація команди Порошенка (за участі самого експрезидента). На відміну від презентації Зеленського на «1+1», тут не було незалежних журналістів, зате були кілотонни пафосу. «Ми політичний спецназ [...] Петро Олексійович — це комбат» (відео), «Образ Ірини Геращенко, для мене, — це є окупована Горловка» (відео), «Ви — єдиний президент, який ішов з Банкової під оплески» (відео), «Ми — єдині, хто вміє працювати в опозиції» (відео), — ці та чимало інших подібних цитат лунали від політиків і ведучих. Особливо варто виділити Ахтема Чийгоза, який назвав перемогу Зеленського на виборах «типа победой». В інших програмах лунали інші цікаві заяви. Наприклад, Матвій Ганапольський допитувався в гостей, чому рейтинги «Європейської солідарності» ростуть і партія вже друга після «Слуги народу». Можливо тому, що Прямий канал обрав єдиний рейтинг (сумнівної компанії «Социс»), де є такі результати? Що ж до цитати Валерія Івасюка, то її варто зробити слоганом Прямого: «Усе, що Порошенко робив як президент особисто, — все якісне, результативне й надзвичайно потрібне Україні. Все те, що робили люди, які так чи інакше мали статус, коли він був президентом [...], все робилося на шкоду Україні». А от списки «Слуги народу» на Прямому не оцінили: кандидати — від олігархів, обіцянки — від Порошенка, та й узагалі в парламенті народні депутати Зеленського можуть об’єднатися із народними депутатами Медведчука.

Канали Медведчука проявляли альтруїзм, і крім своїх політиків, піарили також інших охочих. На вогник до «112» забігали Олег Тягнибок («Свобода») та Дмитро Добродомов («Громадянська позиція»), а в абонемент Юлії Тимошенко увійшли як «112», так і NewsOne. Кандидати хвалили прозорість своїх списків, якість програм та надійність обіцянок. Але найбільше компліментів від проросійських ЗМІ дісталося, звісно, «Опозиційній платформі — За життя». До Петра Маги прийшов Юрій Бойко, чий черговий візит ведучий майстерно пояснив: «Перш ніж ви почали звинувачувати мене в тому, що Юрій Бойко дуже часто буває в мене в гостях, приємно буває поговорити з нормальними людьми». На NewsOne у цей же час виступав Віктор Медведчук. Можна було би перемкнути на ZIK, але там якраз теж обговорювали покупку телеканалу Тарасом Козаком. Коло звужується! Що ж до риторики «опозиціонерів» та наближених до них експертів (інших на цих каналах усе одно майже немає), вона зводилася до двох речей: досвіду ексрегіоналів та наявності в них мирного плану. А Михайло Погребінський, судячи з усього, головний ідеолог для всіх ресурсів Медведчука, ще й бекґраунд Бойка відбилив: «Он выглядит как серьёзный человек. Без этих ухмылок, без сильно негативной истории. Там какие-то вещи были, все это давно люди забыли». Нічого собі «якісь речі», збиток від «вишок Бойка» становить 400 мільйонів доларів. Крім цього, ОПЗЖ-ники стали активніше критикувати Володимира Зеленського, мовляв, у зовнішній політиці він надто схожий на Порошенка й «жартує» про тарифи. А от не треба було робити закидів Медведчуку.

24 канал продовжує налягати на гостей із «Самопомочі» та «Голосу». Оксана Сироїд піарить на каналі список партії Андрія Садового, а Ярослав Юрчишин просто отримує таку необхідну для молодої політсили медійну увагу. Уже третій тиждень поспіль член команди Вакарчука принаймні раз з’являється на 24-му. Цікаво, чи збережеться ця тенденція й далі після публічних звинувачень між співаком та мером Львова. Тим часом влогер Артем Овдієнко продовжує лишатися головною зброєю 24 каналу проти опонентів. Жан Беленюк, на думку ведучого, потрібен «Слузі народу», щоб атакувати заблоковану трибуну. А про списки «ОПЗЖ» та «Європейської солідарності» пан Овдієнко говорить на рівних, бо, мовляв, і там і там ті ж люди, що й були, а за Медведчука в політиці ми маємо дякувати Порошенку.

ZIK свій останній тиждень перед купівлею каналу Козаком провів без підігрувань конкретній партії й натомість здавав ефірний час різним політикам. Вадим Новинський 10 червня критикував колег із «Опозиційної партії — За життя» та заявляв, що змінювати політсили — некомільфо. А це не Новинський створював опозиційну платформу всередині «Опозиційного блоку»? Крім цього, православний народний депутат вважає, що за Юрія Бойка виборці голосували, бо думали, що він досі в «Опозиційному блоці». 11 червня про свою роботу на окрузі розповідав народний депутат Сергій Шахов. 12 червня на своєму виключенні зі списків «Слуги народу» піарився Дмитро Співак, а потім цими ж списками хвалився Дмитро Разумков.

Конституційний самосуд

Майбутнє рішення Конституційного Суду щодо указу президента про розпуск Верховної Ради стало найбільш спекулятивною темою тижня. Високі ставки, спірні аргументи, неочевидність рішення — звучить, немов подарунок для гостьових студій.

На Прямому Зеленського нищили. Його виступ у суді — це, мовляв, хрестоматійна промова політика-популіста. Його рішення — це конституційна криза. Його вислови — це причина розпускати Конституційний Суд. А ще президент уперше в історії погрожував суддям натовпом. Артем Овдієно із 24-го вважав розпуск Ради безглуздим і таким, що перевищує повноваження голови держави. «Ми всі це розуміємо, й він це розуміє», — стверджував влогер. І навіщо тоді чекати рішення суддів, якщо пан Овдієнко вже виніс вердикт? Ведучий навіть «поставив 100 баксів», що суд не скасує вибори. Медведчуківські політики обійшлися без яскравих заяв із приводу процесу, тож канали олігарха довелося рятувати Юлії Тимошенко. На думку лідерки «Батьківщини», якщо судді скасують вибори, то вони апріорі стоять на стороні реваншу (відео), корумповані та порушують закон (відео). «У нас немає чесних суддів, у нас немає справедливих законів», — стверджувала авторка трьох десятків чинних законів лише в цьому скликанні.

Пане Баканов, ваша дружина — росіянка!

Ви можете як завгодно ставитися до російського громадянства дружини фактичного очільника українського СБУ, але ми певні, що на Прямому це сприймають як подарунок небес. Телеканал уже півроку намагається протиставити «українському» Порошенкові «російського» Зеленського, а тут такий привід! Громадянство дружини Баканова показує, хто такий Зеленський і як він насправді ставиться до Росії (відео); доводить, що україноненависник-Зеленський не може призначити відданих Україні людей (відео); підтверджує, що «Слуга народу» світоглядно не відрізняється від Партії регіонів (відео), — це лише кілька прикладів того, як Прямий канал зустрів новину. Артем Овдієнко із 24 каналу також обурювався й іронізував із цього приводу, а тема його програми звучала як «Семочко № 2». Медведчуківські ЗМІ тему не підхоплювали (а то потім «спікера парламенту», яким не проти стати Медведчук, ще будуть звинувачувати в лицемірстві), зате народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Євген Балицький розповів, що нічого страшного в російському громадянстві немає, на Прямому каналі.

Інші яскраві цитати та маніпуляції тижня

Матвій Ганапольський заявив, що якби жив в «ЛДНР», то взяв би російський паспорт, і вирішив, що те ж саме варто робити жителям ОРДЛО. Мовляв, так житиметься комфортніше, а конфлікт буде замороженим іще довго. Звісно, Росію ведучий при цьому вважає агресором. Можливо, для Ганапольського, який перестав бути росіянином усього три роки тому, повернення у громадянство — це не проблема, але для України паспортизація Донбасу — це величезна військова та політична загроза. У часи інформаційної війни публічним персонам варто бути обережнішими з подібними висловлюваннями й не закликати українців ставати росіянами. Крім того, просто уявіть реакцію Прямого каналу, якби таке заявив хтось наближений до Зеленського.

Тим паче, що в Україні вже й так вистачає людей, які просувають російські інтереси. От, наприклад, Віктор Медведчук на NewsOne розповідав, що це Україна порушує Мінські домовленості (й не важливо, що світ вважає інакше), обурювався санкціями проти Росії, називав політику Порошенка «антиросійською істерією та печерною русофобією». Уривок зі словника Медведчука: русофобія — захист кордонів, протидія пропаганді, спроба деокупації територій. Євгеній Балицький на Прямому захоплювався Путіним: «Он, в отличии от Порошенко, не говорит, а делает. Построил мост, он сделал воду, которую мы отключили».

Сергій Поярков на Прямому продовжував тримати марку. Яка ще програма може початися із фотографій Зеленського «до та після імпічменту»? Де ще похід у президенти можуть порівняти із собакою, «яка лиже яйця, бо може», а 73 % українців — зі вкладниками МММ? Хто ще назве команду нового президента «лохами, які прийшли до влади»? І на якому ще каналі можуть спрогнозувати, що «злочинний режим Зеленського загуде, як Янукович»? Боже, бережи Сергія Пояркова. Подалі від глядачів.

Іншим героєм Прямого була ведуча Світлана Орловська. Поки Сергій Поярков просував необхідні тези сам, пані Світлана спрямовувала до них гостей. «А чи не забагато зараз селебритіз?», «Чи не порушив Зеленський процедуру виступу в суді?», «А яка інституція в нас сьогодні працює?» — так ведуча Прямого майже за ручку вела спікерів до необхідних висновків. І краще, щоб у них виходило, інакше гості наражалися на інші функції Орловської — дискредитацію, затикання рота, передачу слова іншим присутнім. «Ви більше всіх говорите й ні про шо», — цю фразу та два уколи про рейтинги Радикальної партії Дмитро Лінько отримав після, зокрема, критики Порошенка. «Шкода, що ми так не любимо Україну», — так ведуча закінчила виступ Тетяни Острікової щодо неіснування коаліції.

Купівлю каналу Тарасом Козаком (Медведчуком) на ZIK встигли обговорити лише в інтерв’ю з Надією Савченко. Тетяна Даниленко допитувалася, чи варто обмежувати медійні активи олігархів через Антимонопольний комітет, а сама народна депутатка не знала, вітати чи співчувати ЗМІ. Мовляв, з одного боку фінансові інвестиції, з іншого — свобода слова.

А для гурманів ми лишили майже двогодинне інтерв’ю Андрія Портнова з В’ячеславом Піховшеком та іншими «штатними» експертами NewsOne. Не хочеться спойлерити подібну зіркову програму, тож обмежимося лише кількома фактами. Наприклад, Піховшек подякував Портнову, від імені журналістів (!), за те, що той останні п’ять років «рятував юридичну систему України, показуючи, що в Україні є чесні й серйозні юристи». Та він же навіть не жив в Україні останні п’ять років! Про моральні якості заступника глави адміністрації Януковича лишимо судити вам. Крім цього, ексчиновник закликав судити Порошенка, розповідав, що п’ятому президенту була вигідна війна, та стверджував, що Янукович на початку Майдану дав силовикам наказ зупинитися й не використовувати зброю, що буцімто призвело до майбутнього загострення. Події 2 травня в Одесі Портнов назвав «массовой казнью» і «приговором к сожжению».

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3257
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду