«Берлінале-2014»: цифри, факти, події

«Берлінале-2014»: цифри, факти, події

15 Лютого 2014
13487
15 Лютого 2014
17:36

«Берлінале-2014»: цифри, факти, події

13487
Кінофестиваль «Берлінале» - це поєднання мистецтва, гламуру та бізнесу. Цьогоріч продано понад 300 тисяч квитків. DW представляє факти, які справжній кіноман має знати про «Берлінале-2014».
«Берлінале-2014»: цифри, факти, події
«Берлінале-2014»: цифри, факти, події

Програма

 

Цьогоріч "Берлінале" зібрав 5000 заявок на участь з усього світу - це новий рекорд. 409 фільмів з 72 країн були відібрані для участі в основній програмі. Ще 778 стрічок продемонструють професіоналам в рамках Європейського кіноринку (European Film Market). Загалом під час кінофестивалю (з 6-го по 16-те лютого) глядачі побачать близько 1200 фільмів. Це більше ста фільмів на день.

 

"Королівська" дисципліна

 

Основний акцент кінофестивалю, звісно, - боротьба за ключові нагороди: "Срібних" та "Золотого ведмедя". За них боротимуться 20 кінострічок (разом із фільмом Веса Андерсона "Гранд-готель "Будапешт", що урочисто відкрив кінофестиваль). Серед лауреатів - три стрічки китайського виробництва та чотири німецького.

 

Кадр з фільму Веса Андерсона Гранд-готель Будапешт, що урочисто відкрив кінофестиваль

Кадр з фільму Веса Андерсона "Гранд-готель "Будапешт", що урочисто відкрив кінофестиваль

 

Зірки фестивалю

 

Зірки "Берлінале-2014" - це Джордж Клуні, Тільда Свінтон, Ума Турман, Ральф Файнс, Метт Деймон, Шарлотта Генсбур, Бредлі Купер, Бруно Ґанц, а також багато інших кінозірок.

 

Журі

 

У рамках кінофестивалю працює 50 журі. До складу "головного" журі входять вісім професіоналів на чолі з американським продюсером Джеймсом Шамусом. Серед них також лауреат "Оскара", австрійський актор Кристоф Вальц та продюсер фільмів про Джеймса Бонда Барбара Брокколі.

 

Зірок на Берлінале-2014 не бракує

Зірок на "Берлінале-2014" не бракує. Фото з церемонії відкриття

 

Нагороди

 

Оригінальна статуетка ведмедя розроблена художницею Рене Сінтеніс (1888-1965). У 1932 році створена нею скульптура стала головною нагородою "Берлінале". До 23 березня у берлінському Музеї Ґеорґа Кольбе відкрита виставка робіт Сінтеніс.

 

Кулінарне кіно

 

У рамках програми "Кулінарне кіно" представлене "меню" стрічок, що розповідають про культуру їжі. Після перегляду глядачі можуть обговорити продукти харчування, культуру, політику, а також скуштувати органічні страви із знаменитого меню шеф-кухаря. Ініціатором створення спеціальної програми вісім років тому став директор кінофестивалю Дітер Косслік, відомий у колі друзів як пристрасний кухар-аматор.

 

Скляний ведмідь

"Скляний ведмідь" від дітей

 

Дитяча програма

 

На кінофестивалі для глядачів віком 4-18 років створена спеціальна програма "Покоління", до якої входять 60 фільмів з 36 країн. Режисери навіть влаштовуватимуть зустрічі із молодими глядачами після перегляду, аби відповісти на запитання та надихнути дитячу аудиторію. Журі із молодих глядачів нагородять улюблений фільм "Скляним ведмедем".

 

Легендарний кінотеатр

 

З 1957 по 1991 рік кінотеатр Zoo Palast був діамантом у короні театрів Берліна. У його стінах вручено 123 "Золотих ведмедів", 268 "Срібних ведмедів" та 8 "Бронзових". Після трирічної реконструкції легендарний Zoo Palast відкриває старі двері для чергового покоління глядачів.

 

Вперше на кінофестивалі

 

На "Берлінале-2014" вперше транслюватимуть фільми з Еквадору і Фарерських островів.

 

Найкоротший фільм

 

Всього п'ять хвилин триває фільм "Снігова шапка" ("Kamakura"). Стрічка знята в Японії і демонструється в програмі короткометражок "Berlinale Shorts".

 

 Берлінале-2014, Zoo Palast

Легендарний Zoo Palast

 

Найширше представлена - Німеччина

 

В різних секціях основної програми представлено 72 стрічки німецького виробництва.

 

Нове і смачне

 

Після численних скарг гостей у попередні роки,"Берлінале" нарешті забезпечили смачною здоровою їжею. Шість мобільних "їдалень на колесах", припаркованих на Потсдамській площі, пропонуватимуть усім бажаючим смачні, свіжі страви з екологічно чистих продуктів за доступними цінами.

 

Зильке Бартлік, Оксана Януш, Deutsche Welle

Фото -  http://www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Зильке Бартлік, Оксана Януш, Deutsche Welle
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду