Кияни втомилися від політики

14 Травня 2007
13609
14 Травня 2007
14:20

Кияни втомилися від політики

13609
У провінції телеглядач більше цікавиться випусками новин.
Кияни втомилися від політики

Хоча нинішньому глядачеві й доступні принаймні півтора десятка телеканалів (а майже половина населення України, не кажучи вже про Київ, має доступ до ще більшої кількості за рахунок кабельного й супутникового мовлення), у Топ-10, складених компанією GfK на прохання «Української столиці», у 70 позиціях зазначено лише 6 каналів для України і 9 – для Києва. Тож широка телевізійна палітра країни могла б цілком втиснутися у малопрограмний кнопковий телевізор.

Якщо порівняти 10 кращих телепередач квітня, то перше, що впадає у вічі, – за межами епіцентру політичного життя, за Києвом, політикою цікавляться більше за киян. Адже звернення президента України до українського народу, яке в загальнонаціональному рейтингу посіло третє місце, із столичного випало взагалі. І якщо дві інтерівські «Подробиці» містяться посередині Топ-10 України, то в київській «десятці» випуски новин – на останніх місцях. А випереджають усіх – «Танці із зірками-2», як і інші розважальні проекти, фільми чи серіали від «1+1».

Зате про останні події у країні як кияни, так і регіонали хотіли б дізнаватися насамперед з інформаційних програм телеканалу «Інтер». Причому «Подробиці тижня» збирають більшу аудиторію, ніж просто «Подробиці». Напевно, шалений темп сучасного життя дає змогу лише у вихідні сісти й разом з телеведучими, експертами спокійно розібратися у колотнечі останнього тижня. Цікаво, чи зможе «Інтер» і надалі утримувати першість, адже 28 квітня в інформаційно-аналітичній службі телеканалу відбулася нарада за участю генпродюсера Ганни Безлюдної, де оголосили про створення продакш-студії, що вироблятиме новини для «Інтера» й К1, а згодом ціла низка інтерівців звільнилася з телекомпанії.

Ще одна примітка: дивно, але така популярна в Києві «Свобода слова» Савіка Шустера на ICTV (5 позиція у топах), у регіонах викликає менший захват, замикаючи добірку GFK «Новини». Принаймні, так було минулого місяця. Напевно, це і є однією з причин можливого переходу Савіка Шустера з ICTV на «Інтер», інформаційні передачі якого (принаймні поки що) мають більшу телеаудиторію.

У розважальних «топах» і Києва, і України попереду всіх – знамениті «Танці із зірками-2». Хоча це й усе, чим може похвастатися «1+1». Решту місць у десятці популярності повністю (!) заповнили проекти «Інтера» або його російських партнерів, котрих він ретранслює. Дивно, що при цьому нове керівництво «Інтера», як повідомлялося у пресі, готове розпрощатися із «Шансом» та «Караоке на Майдані» – найтоповішими власними телепродуктами.

А щодо захоплення «мильними операми», тобто серіалами, – то смаки столичника й провінціала практично нічим не відрізняються. Перша п’ятірка топової «десятки» – «Кадети», «Тетянин день», «Приречена стати зіркою», «Моя прекрасна няня» й «Офіцери» (саме в такій послідовності вони розташувалися у загальнонаціональному рейтингу).


Структура телеаудиторії України

(1-й квартал 2007 року)

Кількість глядачів – 20,2 мільйона осіб

Чоловіки – 45,63%

Жінки – 54,37%

Початкова освіта – 16,68%

Середня освіта – 45,28%

Вища освіта – 38,04%

Працюючі – 54,14%

Непрацюючі – 45,86%

Українська, як основна мова спілкування – 28,54%

Російська та інші мови – 71,46%

Сім’я з однієї особи – 8,37%

Сім’я з двох осіб – 21,89%

Сім’я з трьох і більше осіб – 69,74%

Родини, де один телевізор – 77,49%

Родини, де два і більше телевізорів – 22,51%

Домогосподарства, забезпечені кабельним або супутниковим мовленням – 49,07%

Домогосподарства, які користуються ефірним телебаченням, – 50,93%)

Валерій Новосвітній, «Українська столиця»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Українська столиця»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду