У День проти безкарності Мирослава Гонгадзе закликала уряди дотримуватись своїх обов’язків щодо захисту журналістів

У День проти безкарності Мирослава Гонгадзе закликала уряди дотримуватись своїх обов’язків щодо захисту журналістів

2 Листопада 2014
5603
2 Листопада 2014
15:29

У День проти безкарності Мирослава Гонгадзе закликала уряди дотримуватись своїх обов’язків щодо захисту журналістів

5603
У День проти безкарності Мирослава Гонгадзе закликала уряди дотримуватись своїх обов’язків щодо захисту журналістів
У День проти безкарності Мирослава Гонгадзе закликала уряди дотримуватись своїх обов’язків щодо захисту журналістів

У  Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти  журналістів справа про вбивство  Георгія Гонгадзе лишається у фокусі уваги Комітету захисту журналістів (CPJ).  Його вдова Мирослава Гонгадзе нагадує на сайті нью-йоркського Комітету про його трагічну долю і про марні домагання добитися правосуддя в Україні за скоєний проти нього злочин.          

 

«Ми, медійники, щодня чуємо повідомлення про злочини проти журналістів від залякувань до убивств. Їх сприймаєш ще важче, коли йдеться  про наших друзів, рідних і колег. У пошуку  правосуддя за вчинені злочини на перешкоді нам стоїть укорінена  безкарність. Вона дозволяє винуватцям -  представникам влади чи потужних еліт, проливаючи кров, заважати    прагненню людей розкривати правду, Я зіткнулася віч-на-віч з цим неприйнятним ставленням у вересні 2000 року, коли від рук українських можновладців загинув мій чоловік - журналіст  Георгій  Гонгадзе», - заявила українська журналістка.

 

Мирослава Гонгадзе заявила, що місією її життя стало знайти й притягнути до відповідальності винуватців і призвідників убивства її чоловіка.

 

«Через 14 років після загибелі Георгія ми  домоглися тільки часткового  правосуддя. Троє поліцейських та їхній начальник генерал Олексій Пукач перебувають за ґратами. Колишній міністр внутрішніх справ України, котрий, згідно з судовими документами, замовив убивство, нібито наклав на себе руки,  двічі вистріливши собі у голову. Однак замовники цього злочину й досі не притягнуті до відповідальності. Незважаючи поінформованість громадськості про їхню  ймовірну причетність до убивства, вони й досі користуються привілейованим статусом і матеріальним комфортом», - наголошує Мирослава Гонгадзе.

 

Влада, за переконанням Мирослави Гонгадзе,  від самого початку  намагалася саботувати розслідування,  підірвати репутацію її і чоловіка, фабрикуючи інформацію про його зникнення безвісти й смерть. «Мені доводилося марнувати години й дні у  прокуратурі, борючись з чиновниками.  Мій  диплом юриста і підтримка друзів та сім'ї допомогли мені витримувати тиск і лишатися сильною. Увесь цей час моя родина разом зі  мною  зіштовхувалися з небезпеками. За мною стежили, мої телефони прослуховували, щодня я відчувала дедалі більший тиск з боку влади», - сказала журналістка.

 

Мирослава Гонгадзе  нагадує, що 2001 року, боячись за своє життя, вона разом  з двома доньками  переїхала до Сполучених Штатів, які надали їй притулок. Однак не припинила боротьби.  Ось її слова: «Я зрозуміла: домогтися    правосуддя в Україні неможливо і  звернулася до Європейського суду з прав людини, відзначає Мирослава Гонгадзе.  2005 року він ухвалив  рішення на мою користь».

 

Цього року, пише вона наприкінці, ми вперше відзначаємо офіційно  визнаний міжнародний день солідарності у  боротьбі з безкарністю проти журналістів. 

 

Мирослава Гонгадзе звернулася із закликами:

-до урядів - дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань щодо захисту журналістів,  домагатися правосуддя  незалежно від  того, до яких висот не вело б розслідування;

-до міжнародних правозахисних організацій  -  підтримувати родини і друзів тих, хто віддав своє життя за суспільне добро;

-до родин і  друзів - лишатися сильними,     не здаватися,  попри усі перешкоди. у прагненні до справедливості;

-до усіх  медійників і  сторожових псів  свободи ЗМІ - знайти у собі мужність встати на захист пам'яті наших колег, які загинули, виконуючи свої професійні обов'язки.

 

Роздуми Мирослави Гонгадзе  Комітет захисту журналістів опублікував як передмову до спеціальної доповіді «Шлях до правосуддя: розірвати коло безкарності» (The Road to Justice: Breaking the Cycle of Impunity).                        

 

Під час чату на «Детектор медіа» 20 жовтня Мирослава Гонгадзе, що вела разом із Зурабом Аласанією «Національні дебати» на Першому національному під час позачергових виборів до Верховної Ради, так відповіла на питання  «Як вам наші політики, які йдуть на вибори? За кого б ви проголосували?»: «Я маю багато запитань до українських політиків. Не можу сказати, за кого голосувала би, але скажу, що хотілось би бачити більше плюралізму в парламенті, хочу, щоби пройшли хоча б сім політичних сил».

 

Нагадаємо, сьогодні, 2 листопада, медійники світу вперше в історії відзначають Міжнародний день ООН за припинення  безкарності за злочини проти журналістів  (the UN  International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists). 

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду