Кременчуцька ТРК «Візит» припинила мовлення і заявляє про тиск з боку місцевої влади

Кременчуцька ТРК «Візит» припинила мовлення і заявляє про тиск з боку місцевої влади

15 Жовтня 2014
5758

Кременчуцька ТРК «Візит» припинила мовлення і заявляє про тиск з боку місцевої влади

5758
Кременчуцька ТРК «Візит» припинила мовлення і заявляє про тиск з боку місцевої влади
Кременчуцька ТРК «Візит» припинила мовлення і заявляє про тиск з боку місцевої влади

Співробітники телеканалу «Візит» у Кременчуці (Полтавська область) оголосили бойкот через тиск, який, за їхніми словами, здійснюється на редакцію з боку влади. Наразі телеканал не працює, йдеться в повідомленні на сторінці ТРК «Візит» у Facebook.

 

Головною умовою для продовження роботи працівники каналу є зупинення тиску на канал і встановлення незалежної редакційної політики. «Репортери каналу «Візит» вже давно стали персонами нон-грата в усіх офіційних і силових структурах міста. Використовується жахливий за своєю силою адмінресурс для того, аби чинити тиск на наших журналістів. В таких умовах незалежна журналістика стає технічно неможливою. Ми припиняємо мовлення телеканалу», - йдеться в повідомленні ТРК «Візит».

 

Співробітники ТК повідомили, що не можуть зв'язатися з власниками каналу, і заявили, що готові до діалогу. За даними Єдиного державного реєстру, власником ПП «Приватна телекомпанія "Візит"» є Мельник Роман Олександрович, виконувачем обов'язків директора (з 3 вересня) - Порицький Микола Миколайович.

 

Як розповіла «Детектор медіа» головний редактор ТРК «Візит» Анна Плаксій, це вже друга хвиля протестів журналістів телеканалу. «Перша була спричинена місцевою владою тоді, коли та захотіла перевести «Візит» з приватної власності в комунальну. Тоді ми ще намагалися зв'язуватись із офіційними структурами, надсилали листи до прокуратури, але все було марним. Наразі в нас немає жодного зворотнього зв'язку із місцевими чиновниками. Ба-більше, вони всіляко заохочують тиск на нашу редакцію, працівників, як у випадку з нашою журналісткою Оксаною Цокур. Чиновник (начальник організаційного відділу виконкому Кременчуцької міськради Валерій Декусар - прим. ТК), який фактично принизив її, досі перебуває на посаді. Якраз сьогодні вона давала свідчення у цій справі, але не знаю, що це змінить», - розповіла пані Плаксій.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 16 вересня начальник організаційного відділу виконкому Кременчуцької міськради Валерій Декусар силою змусив журналістку ТК «Візит» Оксану Цокур пройти «коридором ганьби», який влаштували під Полтавським Апеляційним судом учасники мітингу за справедливе розслідування справи про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва.

 

Незалежна медіа профспілка України (НМПУ) заявила після інциденту, що вбачає  в діях  Валерія Декусара  ознаки правопорушення, передбаченого ст. 171 КК України (перешкоджання у здійсненні журналістської діяльності).  Медіапрофспілка вважає, що  дії  чиновника порушують право на повагу до честі, гідності і ділової репутації постраждалого журналіста, що дає право останній звернутися до суду з заявою про захист особистих немайнових прав та відшкодування моральної шкоди.

 

Анна Плаксій додала у коментарі «Детектор медіа», що, на думку співробітників ТРК «Візит», місцеві олігархи намагаються здійснити тиск на дружину директора телерадіокомпанії Олександра Мельника в той час, коли сам керівник перебуває в Полтавському СІЗО за звинуваченнями у подвійному вбивстві мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка.

 

«Вона дуже пригнічена після всіх судів, і, на мою думку, це може стати підставою для здійснення на неї тиску», - повідомила Анна Плаксій.

 

За словами головреда телекомпанії, припинення мовлення каналу «Візит» було вимушеною мірою. «Ми любимо свого глядача і дуже вдячні всім, хто нас підтримує, а таких людей багато. Проте ми хочемо показати кременчужанам, що станеться, якщо ми зникнемо з ефіру, якщо в місті залишаться лише канали, які показують, як і де розсаджуються квіти, і замовчуватимуть інформацію про те, чи законно було куплено землю, на якій вони ростимуть», - наголосила пані Плаксій. Вона додала, що поки невідомо, коли саме віновиться мовлення ТРК «Візит».

 

Втім, вже найближчим часом редакція каналу планує провести прямий ефір, під час якого обговорюватиметься складна ситуація із роботою «Візиту». «Можливо, вдасться зробити це в п'ятницю. Ми намагаємося шукати шляхи до вирішення проблем, що виникли», - підсумувала Анна Плаксій.

 

Нагадаємо, 19 вересня журналісти ТРК «Візит» звернулись до керівництва НМПУ з заявою про тиск та можливі спроби взяти телеканал під контроль. «Останні події в місті пов'язані із вбивством міського голови Кременчука Олега Бабаєва, та взяттям під варту керівника нашої телекомпанії, знову дали поштовх до репресивних дій проти ТК "Візит". І тепер головним чинником у цій війні обрано знищення ділової репутації каналу.  Представники депутатського корпусу, райвиконкомів  міста,  у своїх публічних вступах говорять про працівників  телеканалу не інакше, як про вбивць, які мають покаятися, про те,  що у них "руки по лікоть в крові", а людей закликають не  сплачувати  абонентську плату за послуги з надання кабельного телебачення, бо - "на ній кров".  Люди,  які на показ виступають за об'єктивність ЗМІ, при тому дозволяють собі заклики не дивитись новини ТК "Візит", які їм так не подобаються, та не давати жодних коментарів  нашим журналістам», - заявляють журналісти ТК «Візит».  

 

Співробітники телеканалу вважають,  що у такий спосіб чиняться  спроби ввести цензуру на приватному телеканалі, знищити плюралізм думок, спотворити інформаційний простір міста виключно однобокою інформацією про діяльність органів місцевого самоврядування.

 

16 вересня колегія Полтавського апеляційного суду відмовила у клопотанні адвокатів звинувачуваного у вбивстві мера Кременчука керівника Кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександра Мельника, які просили про заміну запобіжного заходу для нього.

 

За рішенням апеляційного суду Олександр Мельник наступні два місяці перебуватиме під вартою. Прийняттю такого рішення передував перегляд відеодопиту правозахисника Олександра Крижановського, якого звинувачують у посередництві в організації вбивства міського голови Кременчука Олега Бабаєва та перегляд самих протоколів допиту.

 

11 вересня справу про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка було об'єднано в одне кримінальне провадження. Обвинувачення у двох вбивствах висунуто директорові кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександру Мельнику.

 

Водночас працівники ТК «Візит», газети «Програма плюс» організували мітинг проти неправомірного, на їхню думку, початку слідчих дій та затриманням у статусі підозрюваного у вбивстві мера Кременчука директора ТК «Візит» Олександра Мельника. Депутати міської ради та працівники Автозаводської райради, у свою чергу, брали участь у мітингу за об'єктивний судовий розгляд справи.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 3 вересня було затримано директора ТК «Візит» Олександра Мельника, в його будинку проводився обшук.

 

«Детектор медіа» неодноразово повідомляла про конфлікт між мером Кременчука Олегом Бабаєвим і власниками місцевої телекомпанії «Візит», яку міський голова прагнув перевести з приватної у комунальну власність. Конфлікт між міською владою Кременчука в особі мера Олега Бабаєва і ТРК «Візит» почався в 2012 році - телекомпанія перестала транслювати новини комунальної телерадіокомпанії, на каналі стали частіше виходити критичні сюжети про міську владу, а мер заявив, що «Візит» ввів цензуру. З бюджету міста почали виділятися додаткові суми на розвиток власного комунального телебачення, а з сім'єю власників «Візиту» міськрада почала розривати в односторонньому порядку договори оренди землі. Почалися судові позови. 

 

Пізніше пан Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня 2012 року про передачу майнових прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

 

29 жовтня Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телекомпанії «Візит». 19 вересня Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК).

 

19 березня, за нової влади, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п'яти суддів відновив всі права приватної телекомпанії «Візит» (Кременчук)  й скасував всі рішення щодо передачі корпоративних та інших прав міському виконавчому комітету та кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду