У Росії українського режисера Олега Сенцова ще до вироку суду включили у список терористів

У Росії українського режисера Олега Сенцова ще до вироку суду включили у список терористів

13 Жовтня 2014
3413

У Росії українського режисера Олега Сенцова ще до вироку суду включили у список терористів

3413
У Росії українського режисера Олега Сенцова ще до вироку суду включили у список терористів
У Росії українського режисера Олега Сенцова ще до вироку суду включили у список терористів

Росфінмоніторинг включив до списку терористів і екстремістів фігурантів кримінальної справи про теракти в Криму, по якому проходять обвинуваченими український режисер Олег Сенцов, антифашист Олександр Кольченко, історик Олексій Чирній та інші. Про це йдеться в опублікованому на офіційному сайті Росфінмоніторінга «переліку фізичних осіб, щодо яких є відомості про їх причетність до екстремістської діяльності або тероризму», повідомляє видання «Медиазона».

 

Як пише видання, згадані в переліку фігуранти так званої «кримського справи», які знаходяться в московському СІЗО «Лефортово», за версією слідчих ФСБ входили в «диверсійно-терористичну групу" Правого сектора "», готували теракт в Криму, який повинен був відбутися 9 травня цього року, а також здійснили ще два теракти в квітні - підпалили будівлю «Російської громади Криму» і сімферопольського відділення «Єдиної Росії».

 

Обвинувачені по «кримському справі» не визнані винними в тероризмі або екстремізмі у судовому порядку, їх справи знаходяться в стадії попереднього слідства.

 

Потрапляння в перелік Росфінмоніторінга позбавляє особу можливості здійснювати банківські операції на території Росії. Всього в списку понад три тисячі осіб, минулого тижня він поповнився 37 прізвищами: один із включених - 12-річний Микита Воронов з міста Каменськ-Уральського (Свердловська область, Росія).

 

Нагадаємо, 8 жовтня  Слідчий комітет РФ відмовився порушувати справу про катування ув'язненого режисера Олега Сенцова під час арешту у Криму.

 

Адвокати українського режисера Олега Сенцова і українського громадського активіста Олександра Кольченка, яким 29 вересня суд у Москві продовжив термін утримання під вартою ще на три місяці, до січня 2015 року, вважають, що їхніх підопічних необґрунтовано залишили під арештом. Вони припускають, що в січні слідство завершиться, і справа «кримських терористів» відправиться до суду.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», адвокат українського режисера Олега Сенцова заявив, що оскаржить продовження режисерові арешту ще на три місяці, рішення про яке виніс Лефортівській районний суд Москви.

 

Слідство у справі «кримських терористів» проходить в закритому режимі, з адвокатів кримчан була взята підписка про нерозголошення матеріалів справи. ФСБ зробила заяву з приводу затримання активістів 20 травня, і відтоді нічого не повідомляла про перебіг слідства. У Федеральній службі безпеки повідомили, що сімферопольці Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній є «членами диверсійно-терористичної групи» «Правого Сектора».

 

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що на цей момент у слідства немає жодних доказів провини його підопічного, крім слів Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія, які дали свідчення. «Ті матеріали, які сьогодні були представлені в суді, не підтверджували, що Олег здійснював якийсь злочин. Зізнання Афанасьєва і Чирнія іншими додатковими доказами не підтверджуються і не представлялися слідчим», - сказав адвокат.

 

В Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у відповідь на рішення суду про продовження запобіжного заходу повідомили, що утримання під вартою Олега Сенцова та Олександра Кольченка безпідставно і грубо порушує їхні права. Омбудсмен України Валерія Лутковська зазначила, що ще 4 липня цього року в своєму відкритому зверненні до Омбудсмена Росії вона звертала увагу Елли Памфілової на повідомлення про застосування тортур відносно Олега Сенцова, перешкоджання в отриманні консульсько-правової допомоги, гарантованої Віденською конвенцією про консульські угоди 1963 року.

 

«Я переконана, що факт автоматичного прийняття Сенцова в громадянство Росії є порушенням його прав, а також дискримінацією. З приводу цієї системної проблеми я також зверталася до Омбудсмена Росії. Кажу системної, адже в Секретаріат Уповноваженого з прав людини надійшли 450 заяв від громадян України, які перебувають в місцях позбавлення волі в Криму і зіткнулися з такою ж проблемою», - повідомила  пані Лутковська.

 

Нагадаємо, російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

8 серпня Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів. 29 вересня Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 січня 2015 року термін утримання під вартою для українського режисера Олега Сенцова, якого слідство у РФ звинувачує в підготовці терактів у Криму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду