Слідчий комітет РФ відмовився порушувати справу про катування ув’язненого режисера Олега Сенцова

Слідчий комітет РФ відмовився порушувати справу про катування ув’язненого режисера Олега Сенцова

8 Жовтня 2014
2892

Слідчий комітет РФ відмовився порушувати справу про катування ув’язненого режисера Олега Сенцова

2892
Слідчий комітет РФ відмовився порушувати справу про катування ув’язненого режисера Олега Сенцова
Слідчий комітет РФ відмовився порушувати справу про катування ув’язненого режисера Олега Сенцова

Дмитро Дінзе, адвокат українського режисера Олега Сенцова, який перебуває у слідчому ізоляторі «Лефортово» в Москві за підозрою у плануванні терористичного злочину, отримав постанову про відмову порушувати кримінальну справу про застосування тортур до його підзахисного. Про це в своєму блозі на сайті «Эхо Москвы» повідомила прес-секретар адвокатів Олега Сенцова Дженні Курпен.

 

Причиною відмови військового слідчого управління слідчого комітету Чорноморського флоту РФ порушити кримінальну справу за фактом катувань Олега Сенцова став нібито батіг, який знайшли вдома у режисера. За версією Комітету, це є підтвердженням того, що український режисер має відношення до «дій садомазохістського спрямування».

 

Як зазначають слідчі, український режисер був затриманий у Сімферополі (АР Крим) 11 травня. Однак Олег Сенцов стверджує, що це сталося 10 травня. На думку адвокатів, саме в період між двома вищезгаданими датами затриманого катували співробітники правоохоронних служб окупованого Криму та так званої «самооборони». Дженні Курпен наголосила, що українського режисера жодного разу не опитували про те, де та яким чином він одержав травми.

 

«Він розповідав про те, що йому на голову одягали поліетиленовий пакет, яким його душили до непритомного стану, наносили численні удари по спині і голові ногами, руками і кийком, погрожували зґвалтуванням кийком і вбивством, погрожували вивести до лісосмуги і вбити, посадити до «прес-хати» і скормити собакам. Всі ці дії співробітників ФСБ Росії тривали приблизно три години з метою примусити режисера зізнатися в намірах організації вибухів, підпалах офісів, зберіганні зброї і вибухових речовин», - повідомила Дженні Курпен.

 

Нагадаємо, російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

8 серпня Московський міський суд визнав законним продовження арешту Сенцова до 11 жовтня. 29 вересня Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 січня 2015 року термін утримання режисера під вартою. Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що має намір оскаржити це рішення. Крім того, за словами Дінзе, в Європейському суді вже розглядається і доповнюється скарга, подана ще з моменту арешту Олега Сенцова.

 

Раніше голова СБУ Валентин Наливайченко запевняв, що український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко є в списках затриманих для обміну полоненими, який передбачений в рамках мінських домовленостей. Однак, як повідомила ЗМІ сестра Олега Сенцова Наталія Каплан, її брата в списках полонених для обміну немає. Водночас міністерство закордонних справ Росіїйської федераціїзаявило, що не бачить причин, щоб затримані український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко потрапили до списку з обміну заручниками у рамках Мінських угод.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду