Єгор Воробйов: «Чітко відповісти на запитання, хто в них там зараз головує, не зміг жоден "ополченець"»

Єгор Воробйов: «Чітко відповісти на запитання, хто в них там зараз головує, не зміг жоден "ополченець"»

9 Жовтня 2014
4504

Єгор Воробйов: «Чітко відповісти на запитання, хто в них там зараз головує, не зміг жоден "ополченець"»

4504
Журналіст телеканалу «Еспресо TV» — про 38 днів полону, обставини звільнення та зміну свого ставлення до подій на Донбасі
Єгор Воробйов: «Чітко відповісти на запитання, хто в них там зараз головує, не зміг жоден "ополченець"»
Єгор Воробйов: «Чітко відповісти на запитання, хто в них там зараз головує, не зміг жоден "ополченець"»

25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов разом із оператором Тарасом Чканом і журналістом «Дорожнього контролю» Ростиславом Шапошніковим потрапили в оточення поблизу селища Многопілля поряд з Іловайськом Донецької області. 31 серпня їх захопили в полон. Як пізніше розповів Ростислав Шапошніков, це були російські військові, які підозрювали, що журналісти є диверсантами - коригувальниками вогню та навідниками. Ростислава Шапошнікова й Тараса Чкана одразу відпустили: 31 серпня їх передали Червоному Хресту. Натомість Єгора Воробйова залишили в полоні.

 

За припущенням колег, це було зроблено тому, що пан Воробйов єдиний із трьох представився журналістом. «Шапошніков був за кермом, Чкан, зрозуміло, оператор», - повідомила дружина Єгора Воробйова, журналістка Олена Солодовнікова, яка чи не щодня з моменту зникнення чоловіка закликала обидві сторони російсько-українського збройного конфлікту посприяти його звільненню.

 

Пані Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема МВС та СБУ, які, на її думку, не докладали достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі її чоловіка. Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення Єгора Воробйова аж через три тижні, 23 вересня, за ст. 146 ч. 1 Кримінального кодексу України («Незаконне позбавлення волі або викрадення»). 25 вересня під час своєї прес-конференції Президент України Петро Порошенко повідомив, що взяв під контроль питання звільнення журналіста з полону.

 

7 жовтня Єгора Воробйова вдалося обміняти в числі трьох цивільних громадян України на двох бойовиків. Журналіст пробув у полоні 38 днів. Після звільнення він розповів каналу «112 Україна», на якому працює його дружина, що його утримували в місті Макіївка Донецької області, більшу частину часу він перебував в одиночній камері. Протягом перших днів його допитували, й допити, за його словами, були жорсткими. Після того, як його перевели до одиночної камери, допити припинилися. На запитання, чи сприяло журналістське посвідчення лояльнішому ставленню, звільнений із полону журналіст сказав, що навпаки - воно посилювало ворожість.

 

У ніч на 8 жовтня Єгор Воробйов нарешті повернувся додому до Києва. В інтерв'ю ведучому «Еспресо TV» Артему Шевченку він зізнався, що найбільш важким періодом полону був останній день перед обміном, коли його доставили до ватажка бойовиків Ігоря Безлера, і сама розмова з ним.

 

«Детектор медіа» також скористалася можливістю та поставила Єгору Воробйову кілька запитань телефоном.

 

- Єгоре, де і хто затримав вас із Ростиславом Шапошніковим і Тарасом Чканом після подій під Іловайськом?

- Затримання відбулося десь на півдні Донеччини, при виході колони (українських військових. - «Детектор медіа») з-під селища Многопілля. Точніших координат дати не можу - ми пересувалися без карти. Хто нас затримував? Сторона противника. Говорити про те, ким саме були ці люди, я би не став з міркувань безпеки - передусім зважаючи на долю осіб, які наразі залишаються в полоні. Хоч мене тривалий час і утримували в одиночній камері, я встиг помітити: їх доволі-таки багато.

 

 

 Єгор Воробйов готує останній репортаж з оточення під Іловайськом

 

- А як саме правильно називати тих, кому вас «передали» згодом? «Підрозділ ДНР» чи «Донське козацтво»?

- Правильніше сказати «Донське козацтво», так вони самі себе називають. Але це все дуже складно. Я намагався з'ясувати в них, кому вони підпорядковуються, чого прагнуть, але насправді вони вже й самі не дуже розуміють, що в них там відбувається. Чи це «Новоросія», чи «ДНР», якого характеру ці утворення... Чітко відповісти на запитання, хто в них там зараз головує, не зміг жоден «ополченець». А взагалі-то «ДНР» - це така собі структура, всередині якої більше 15 різних груп, і вони не особливо координуються між собою. Ну і кілька козацтв також є.

 

- Кому підпорядковуються ті люди, які утримували вас?

- «Донське козацтво», яке утримувало мене, підпорядковується Безлеру (Ігор Безлер - очільник незаконного збройного формування «ополчення Донбасу», підполковник військової розвідки Російської Федерації. - «Детектор медіа»). Він є головним і безпосереднім командувачем цього підрозділу.

 

- В одному з перших інтерв'ю після свого звільнення ви сказали, що останні дні, коли ви перебували під утриманням Безлера, були найважчими протягом усього часу полону.

- Я сказав так тому, що саме тоді вирішувалося головне питання про моє звільнення. В очікуванні остаточного рішення я, грубо кажучи, близько шести годин просидів мовчки в кабінеті. Як людина, яка володіла обмеженою кількістю інформації, я не міг зрозуміти, випустять мене чи щось у черговий раз зміниться. Лише наступного дня, коли мене посадили до автобуса та повезли на обмін, я зрозумів, що можу розслабитися.

 

- Інформація про те, хто саме посприяв вашому обміну, надходить із різних джерел і є дуже суперечливою.

- Над моїм звільненням справді працювала дуже велика кількість людей. За ким конкретно було «останнє слово», я, мабуть, сказати й не зможу. Насправді, в процесі обміну дуже багато нюансів, незрозумілих навіть для тих, кого обмінюють. Нам же нічого не повідомляли. З моєї сторони (з полону. - «Детектор медіа») випустили кілька людей, їх обміняли на кілька людей, яких випустили з української сторони. Так це відбувалося. Чи був це обмін конкретних осіб на конкретних осіб - я сказати вагаюся.

 

- За час вашого перебування в полоні вас піддавали допитам?

- Звісно, будь-якого полоненого піддають допитам. Щоразу, коли зустрічався новий командир, він проводив допит із метою зрозуміти, хто ти такий і яка з тебе користь.

 

- І часто вони змінювалися?

- Ой... (рахує. - «Детектор медіа»). Десь близько п'яти разів. Справа в тім, що мене кілька разів перевозили, тому зміни керівництва були пов'язані зі зміною території, ну і в одному випадку - коли на території змінилося керівництво. Тоді мене допитували знову, тому що вони взагалі були здивовані, навіщо я там.

 

- Що головне хотіли дізнатися під час допитів?

- В основному, про те, як я туди потрапив і чим займався. Що відзняв.

 

- Допити були жорсткими?

- Ну, різними. Допити як допити.

 

 

Журналіст через кілька хвилин після звільнення з полону

 

- За вашими словами, в перші дні вас били, а згодом ставлення пом'якшилося.

- Як мені сказали згодом, тоді я просто потрапив під гарячу руку.

 

- Чому, на вашу думку, Ростислава Шапошнікова і Тараса Чкана відпустили через досить короткий проміжок часу, а вас утримували й далі?

- Можливо, тому що я був керівником знімальної групи. Плюс не було сенсу утримувати одночасно багато людей. Всю інформацію можна отримати від одного, перевозити одного, годувати - також одного, а не трьох.

 

- Кому й коли прийшла думка використовувати вас як репортера і знімати відео опитувань місцевого населення?

- Це сталося під час одного з останніх допитів, якраз тоді, коли й змінилося керівництво. Вони долучили до цього співробітника місцевого інформаційного центру, як я зрозумів, їхнього прес-секретаря. Він сказав мені: «Ви показуєте однобоку інформацію. Давайте-но проїдемося містом, ви розпитаєте місцеве населення, побачите, що там бомблять». Я погодився і проїхався з ними. Ви бачили те, що я знімав. Я вирішив не пояснювати, хто саме стріляє і з якої сторони, це було просто відео без коментарів.

 

- Ваші утримувачі висловили тезу про те, що хочуть змінити ваше ставлення до того, що відбувається на Донбасі. Воно змінилося?

- Змінилося. Але як саме, я зможу сказати, лише коли прийду до тями й адекватно проаналізую все, що сталося.

 

- На вашу думку, відзняті вами матеріали можуть якось вплинути на сприйняття вас як журналіста?

- Я не знаю. Але вважаю, що те, що я робив, не йде всупереч журналістській діяльності. Спочатку я знімав з однієї сторони конфлікту, а потім, за правилами журналістики, знімав з іншої. Так сталося. При цьому я не висував жодних оціночних суджень і, відповідно, не порушив журналістської етики.

 

- Ви продовжите співпрацю з телеканалом «Еспресо TV»?

- Давайте залишимо це на момент, коли я прийду до тями. Я досі є співробітником каналу, але поки що буду проходити реабілітацію. Скільки вона триватиме, буде відомо після обстеження. Думаю, я ненадовго візьму лікарняний.

 

- Єгоре, а ви поїхали до зони АТО під Іловайськ за редакційним завданням «Еспресо TV»?

- Так.

 

Фото - «Радіо Свобода», «Подробности», «Еспресо TV»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду