Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»

Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»

3 Жовтня 2014
5179

Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»

5179
Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»
Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»

Російський «Первый канал» виграв суд у Московському арбітражі в компанії «Gestmusic Endemol Іспанія» щодо оригінальності шоу «Точь-в-точь». Про це пише російська газета «Ведомости».

 

Нагадаємо, у квітні «Gestmusic Endemol Іспанія», що входить до групи Endemol, заявила, що має судові претензії до «Первого каналу» через порушення виключних авторських прав. Представники Endemol були переконані: проект «Точь-в-точь» «Первого канала» копіює оригінальний формат групи.

 

Проект «Точь-в-точь» стартував на «Первом канале» 2 березня. У телеролику каналу було зазначено, що це «шоу перевтілень». Під час судового засідання представник «Первого канала» повідомив, що сценарій для шоу писав особисто Олександр Олешко, який також є ведучим проекту.

 

Того ж дня, 2 березня, на телеканалі «Россия 1» стартував другий сезон іншого музичного шоу перевтілень «Один в один» за форматом Your Face Sounds Familiar компанії Endemol. Цей формат був створений у 2011 році в Іспанії та проданий у 10 країн світу. Для Росії його адаптувала дочірня компанія Endemol у Росії «Вайт медіа» (WeitMedia).

 

Представник компанії «Вайт медіа» Сергій Гусєв заявив, що якщо проаналізувати аудіовізуальну програму «Один в один , то можна побачити, що вона нічим не відрізняється від шоу «Точь-в-точь». У якості доказів «Вайт медіа» надала правовий висновок, а також «виробничу біблію», яка містить сюжет і структуру програми, що порушують, на її думку, авторське право. Крім того, позивачі навели соціологічне опитування згідно з яким більшість респондентів вважають програму «Один в один» повторенням програми «Точь-в-точь», повідомили у «Ведомостях».

 

У відповідь представник «Первого канала» повідомив, що російським законодавством не передбачено охорони такого об'єкта авторського права, як формат. А елементи, які підлягають охороні - логотип і музична заставка - не використовувалися каналом. Він повідомив, що співробітники каналу ознайомилися з виробничою біблією, але ідеї також не охороняються авторським правом. При цьому в компанії не заперечують, що програми схожі і що для їх створення залучені одні й ті ж провідні судді та актори, пишуть «Ведомости».

 

Представник «Вайт медіа» розповів «Ведомостям», що його компанія не задоволена рішенням суду і буде його оскаржувати. «Це рішення суду може зіграти проти «Первого канала». За логікою суду, будь-який канал може взяти будь-яку оригінальну передачу «Первого канала», наприклад КВК, і скопіювати її. І «Первый канал» не зможе довести, що це не його програма», - сказав Сергій Гусєв.

 

Нагадаємо, в Україні двічі був адаптований формат Your Face Sounds Familiar компанії Endemol. У 2012 році Новий канал адаптував формат під назвою «Шоумастгоуон». А у 2013 році на телеканалі «Україна» виходило шоу «Як дві краплі».

 

Тим часом в Україні розпочався подібний до російського судовий процес за позовом Нового каналу до телеканалу «1+1» про порушення прав інтелектуальної власності. Приводом для позову стала поява телепрограми «1+1» «Інспектор Фреймут» з телеведучою Ольгою Фреймут, яка раніше вела на Новому каналі проект «Ревізор».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду