detector.media
03.10.2014 13:30
Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»
Російський «Первый канал» виграв суд у Endemol щодо шоу «Точь-в-точь»

Російський «Первый канал» виграв суд у Московському арбітражі в компанії «Gestmusic Endemol Іспанія» щодо оригінальності шоу «Точь-в-точь». Про це пише російська газета «Ведомости».

 

Нагадаємо, у квітні «Gestmusic Endemol Іспанія», що входить до групи Endemol, заявила, що має судові претензії до «Первого каналу» через порушення виключних авторських прав. Представники Endemol були переконані: проект «Точь-в-точь» «Первого канала» копіює оригінальний формат групи.

 

Проект «Точь-в-точь» стартував на «Первом канале» 2 березня. У телеролику каналу було зазначено, що це «шоу перевтілень». Під час судового засідання представник «Первого канала» повідомив, що сценарій для шоу писав особисто Олександр Олешко, який також є ведучим проекту.

 

Того ж дня, 2 березня, на телеканалі «Россия 1» стартував другий сезон іншого музичного шоу перевтілень «Один в один» за форматом Your Face Sounds Familiar компанії Endemol. Цей формат був створений у 2011 році в Іспанії та проданий у 10 країн світу. Для Росії його адаптувала дочірня компанія Endemol у Росії «Вайт медіа» (WeitMedia).

 

Представник компанії «Вайт медіа» Сергій Гусєв заявив, що якщо проаналізувати аудіовізуальну програму «Один в один , то можна побачити, що вона нічим не відрізняється від шоу «Точь-в-точь». У якості доказів «Вайт медіа» надала правовий висновок, а також «виробничу біблію», яка містить сюжет і структуру програми, що порушують, на її думку, авторське право. Крім того, позивачі навели соціологічне опитування згідно з яким більшість респондентів вважають програму «Один в один» повторенням програми «Точь-в-точь», повідомили у «Ведомостях».

 

У відповідь представник «Первого канала» повідомив, що російським законодавством не передбачено охорони такого об'єкта авторського права, як формат. А елементи, які підлягають охороні - логотип і музична заставка - не використовувалися каналом. Він повідомив, що співробітники каналу ознайомилися з виробничою біблією, але ідеї також не охороняються авторським правом. При цьому в компанії не заперечують, що програми схожі і що для їх створення залучені одні й ті ж провідні судді та актори, пишуть «Ведомости».

 

Представник «Вайт медіа» розповів «Ведомостям», що його компанія не задоволена рішенням суду і буде його оскаржувати. «Це рішення суду може зіграти проти «Первого канала». За логікою суду, будь-який канал може взяти будь-яку оригінальну передачу «Первого канала», наприклад КВК, і скопіювати її. І «Первый канал» не зможе довести, що це не його програма», - сказав Сергій Гусєв.

 

Нагадаємо, в Україні двічі був адаптований формат Your Face Sounds Familiar компанії Endemol. У 2012 році Новий канал адаптував формат під назвою «Шоумастгоуон». А у 2013 році на телеканалі «Україна» виходило шоу «Як дві краплі».

 

Тим часом в Україні розпочався подібний до російського судовий процес за позовом Нового каналу до телеканалу «1+1» про порушення прав інтелектуальної власності. Приводом для позову стала поява телепрограми «1+1» «Інспектор Фреймут» з телеведучою Ольгою Фреймут, яка раніше вела на Новому каналі проект «Ревізор».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY