Чим живе й як виживає українська преса в зоні АТО? Опитування

Чим живе й як виживає українська преса в зоні АТО? Опитування

21 Серпня 2014
4535

Чим живе й як виживає українська преса в зоні АТО? Опитування

4535
У звільнених українською армією містах на Сході України відновлюється випуск газет, хоча є великі проблеми з розповсюдженням та друком
Чим живе й як виживає українська преса в зоні АТО? Опитування
Чим живе й як виживає українська преса в зоні АТО? Опитування

Місцева преса поширює свої видання лише за передплатою, аби хоч якось залишитися на плаву. З луганськими ЗМІ, що досі під контролем терористів, жодного зв'язку немає. Це зазначили в опитуванні «Детектор медіа» експерти, котрі безпосередньо працюють із пресою в зоні АТО.

 

«Детектор медіа» неодноразово писала про проблеми журналістів, які працюють у зоні бойових дій: ризик для життя, напади на друкарні та редакції, захоплення журналістів у полон. Залишається величезною проблемою забезпечення друкованих видань папером. «90-95% газетного паперу в Україні - російського виробництва. Відповідно, заборонивши його постачання, можна дуже легко зупинити видавництво газет в Україні», - каже генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов.

 

Протягом останніх місяців українська армія звільнила частину Південно-Східного регіону країни, що з початку квітня перебувала під контролем терористів. До своїх домівок повертаються місцеві мешканці, а преса почала відновлювати роботу. Однак придбати там вроздріб друковані ЗМІ наразі практично неможливо, вони розповсюджуються лише за передплатою, і то з запізненням. Через складну політичну ситуацію втрачаються прибутки від роздрібного продажу, реклами, а також зменшується аудиторія. Через це сьогодні неможливо якісно провести передплатну кампанію на 2015 рік.

 

На окупованих територіях українські суспільно-політичні газети не виходять, лише тематичні видання на кшталт «Садовода», «Огородника», «Марьи Ивановны». На Донеччині подальша доля 50 комунальних газет наразі не зрозуміла, бо без фінансової допомоги держави вони не зможуть відновити свою роботу.

 

«Детектор медіа» поставила експертам запитання: Чи виходять у регіоні друковані видання? З якими проблемами зіштовхуються видавці? Які втрати понесли редакції через перерву у випуску преси? І чи мають вони кошти, аби відновити роботу?

 

На запитання відповідають: Олександр Бриж, Олексій Погорєлов, Дмитро Алєв, Сергій Охріменко.

 

 

Олександр Бриж, головний редактор газети «Донбас», секретар НСЖУ:

 

- У звільнених районах уже почала виходити слов'янська міжрайонна газета «Вести». Уже є перші випуски. Відновився випуск газет «В Дружковке», «Провінція» (м. Костянтинівка), газета «Дружковский рабочий» також повертається до роботи. В районах, зайнятих терористами, суспільно-політичні газети, звісно, не виходять, випускають лише деякі тематичні видання: «Садовод», «Огородник», «Марья Ивановна».

 

Газета «Донбас», яка останнім часом виходила раз на тиждень, припинила роботу, адже в Донецьку почались активні бої: терористи обстрілюють житлові квартали, є небезпека захоплення типографії. До багатьох друкарень приходять, шукають місця, щоби розташувати свою бойову техніку та людей.

 

У районах, які захопили терористи, пошта припинила доставку преси за місцем проживання. Майже всі редакції чекають звільнення Донецька, аби згодом відновити випуск газет.

 

Важка, звісно, й фінансово-економічна ситуація. Наприклад, газета «Донбас» два місяці не виходила: спочатку треба було людей відправити в оплачувані відпустки, потім компенсувати простій. Тепер працівники взагалі у відпустках без зарплати. До того ж подорожчав папір, підскочив курс долара та євро, відповідно, подорожчали всі матеріали, що використовуються для виготовлення газети.

 

У видання «Донбас» є багато читачів по передплаті, деякі люди оплатили до кінця року, якісь гроші ще в запасі є. І в скорочених об'ємах і з меншою періодичністю газета буде виходити. Також, думаю, будуть працювати видання холдингу «Сьогодні Мультимедіа», що належать Рінату Ахметову. Компанія зможе їх профінансувати, якщо побачить у них потребу. Газети «Донецькі новини», «Вечірній Донбас», думаю, також відновлять роботу.

 

А доля міських комунальних газет наразі не зовсім зрозуміла. Нової влади поки що немає, стара не в змозі щось зробити, бо погано проявила себе під час окупації. І за які гроші вони виходитимуть... невідомо. Якщо Кабмін допоможе фінансово, то видання будуть працювати. Якщо ні - виникнуть великі проблеми. На Донеччині 50 комунальних газет. Потрібно хоча би 100 000 гривень на одну таку газету. Це вже 5 млн гривень. Думаю, навряд чи посадовці допоможуть незалежним виданням, яких не фінансує держава. Хоча була записка з таким проханням до Адміністрації Президента і Кабміну.

 

Раніше вся логістика йшла з Донецька. Сьогодні розповсюджувати газети дуже важко. Частину преси друкують наразі в Маріуполі, потім звідти розповсюджують до звільнених районів. Якщо швидко звільнять Донецьк, Горлівку, то впродовж кількох днів «Укрпошта» відновить свою роботу по доставці преси. Тим виданням, які базувалися в Донецьку, зібратись у Маріуполі не так просто, адже в Донецьку залишилися всі редакційні колективи. Для цього потрібні фінанси. Тому в Маріуполі виходить обмежена кількість видань: «Приазовський робітник», «Сім'я», «Публіка» і ще декілька. Решта - «Донбас», «Вечірній Донецьк», «Донецькі новини» зробили вимушену перерву.

 

Олексій Погорєлов, генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси:

 

- Місцеві видання плюс-мінус виходять. Їх друкують на місці, не потрібно далеко їхати. Але вони найбільше постраждали від бойовиків, які змушували змінювати або редакційну політику і вихваляти терористів, або закриватись. І дуже багато журналістів виїхало, бо була пряма загроза життю.

 

Для видань, які друкують «не там», основна проблема - логістика. У ті міста, де досі сидять терористи, не їздить «Укрпошта» саме з огляду на безпеку водіїв. Із тієї ж причини не розносять пошту листоноші. Тобто там, де зараз ідуть бойові дії, преси, швидше за все, немає або майже немає. Але за даними «Укрпошти», я з ними нещодавно спілкувався, вони возять центральні видання за передплатою в ті міста, що звільнені або під контролем української армії. Є програми, коли видавці благодійно постачають пресу в зону АТО, в звільнені міста.

 

А ще ми шукали варіант, як змінити постачання паперу до редакцій. Адже 90-95% газетного паперу в Україні - російського виробництва. Відповідно, заборонивши його постачання, можна дуже легко зупинити видавництво газет в Україні. З одного боку, ми не можемо змусити ринок не купувати папір там, де йому звично. Газети звикли купувати російський папір, є різні виробники, з них троє - головні, постачають найбільше. Ми шукали, наприклад, варіант, чи можна запустити виробництво паперу на Жидачівщині (Львівська область - ТК.), бо раніше 10% паперу виробляли там. Але мені сказали, що наразі такої можливості немає. Тож ця історія закінчилась нічим.

 

Дмитро Алєв, директор департаменту масової комунікації Луганської облдержадміністрації

 

- Комунальні ЗМІ функціонують у всіх звільнених районах Луганщини. В основному при районних чи міських радах. У містах, які звільнили недавно - Лисичанськ, Сєверодонецьк, Рубіжне - преса циркулює. Основна проблема - логістика, що була замкнена на Луганську. Там ці видання друкували, і звідти через «Укрпошту» розповсюджували. А оскільки часто всі районні ЗМІ поширюють через передплату, «Укрпошта» є ключовим партнером у розповсюдженні. Ми зіштовхнулися з проблемою, що редакції відправляли газети на друк, а назад вони до них не поверталися. Тож ми постаралися перевести їхню роботу в інші типографії, приміром в Куп'янськ під Харковом. Комусь це зробити уже вдалося, комусь поки що ні. Але не вдається не через те, що редакції цього не хочуть. Усі проблеми знову через «Укрпошту». Наразі ми намагаємося це питання закрити, ведемо з «Укрпоштою» переговори. Хоча деякі газети вирішили цю проблему в інший спосіб: вони самі забирають із друкарень свої тиражі та розповсюджують через соціальні служби, або свої пункти (там, де редакція газети), або везуть у великі населені пункти.

 

Однак придбати вроздріб місцеву пресу сьогодні не можна, вона розповсюджується лише за передплатою, і то з запізненням. Що стосується рекламних газет, то в деяких випадках вони продовжують функціонувати. Звісно, обсяги реклами зменшилися, видання працюють на самоокупність і поки що тримаються на плаву. Редакції зменшили наклади, і за зекономлені кошти забирають свої газети з друкарень і намагаються їх поширювати.

 

Приватні видання функціонують дуже хаотично, оскільки вони не можуть зібрати всіх працівників, бо це дуже проблематично: з кимось немає зв'язку, хтось виїхав, адже йдуть бойові дії. Приватні газети виходять лише тоді, коли мають таку можливість.

 

Із тими містами, де терористи тримають облогу, взагалі немає ніякого зв'язку: ні міського, ні мобільного. Тому ми не можемо дізнатися точно, що там зараз відбувається.

 

Сергій Охріменко, директор департаменту управління тиражем ПрАТ «Сьогодні Мультімедіа»:

 

- Видавничий холдинг «Сьогодні Мультімедіа» призупинив випуск своїх періодичних видань (газети «Сегодня», «Вечерний Донецк») у Донецьку та регіоні з 3 червня, з 7 серпня призупинений випуск газети «РИО». Ми прийняли таке рішення у зв'язку з загрозою безпеці співробітників редакцій.

 

Зараз робота працівників компанії побудована так, що вони готують матеріали для інших видань холдингу в максимально безпечних умовах, деякі з них - в дистанційному режимі. Ми продовжуємо нараховувати їм заробітну плату і допомагаємо їхнім сім'ям виїхати за межі Донецької області.

 

Замість регіонального випуску газети «Сегодня» передплатники Донецької і Луганської областей отримують національний випуск цієї газети. У ньому є додаток «Донецкие новости». У ньому є «дорожня карта» для переселенців із зони АТО: як безпечно виїхати з зони бойових дій, що брати з собою насамперед, як поводитися на блокпостах, як відновити документи та влаштуватися на роботу, телефони гарячих ліній із усіх актуальних для переселенців питань. У випуску також поради психологів, щоденник волонтерів, історії з життя очима мешканки Сходу, які допомагають переселенцям легше пережити важкі часи. Спецвипуск виходить щотижня по п'ятницях і розповсюджується безкоштовно в місцях тимчасового розміщення переселенців (у Київській, Дніпропетровській, Одеській, Харківській, Запорізькій областях). Ми також надсилаємо його жителям звільнених міст Слов'янська та Краматорська. Збільшуємо географію і тираж додатку. Наприклад, шостий спецвипуск склав 60 500 примірників.

 

Враховуючи труднощі в логістиці та непередбачувану ситуацію, доставка видань відбувається, але інколи із затримкою.

 

У Донецькій і Луганській областях працюють не всі точки розповсюдження, однак ми розробили варіант, як можна доставити туди газети з іншого регіону. Вроздріб газети наразі ми не продаємо, тільки за передплатою. Адже наші дистриб'ютори не можуть оплатити здійснені відвантаження.

 

Через складну політичну ситуацію ми втрачаємо прибуток від роздрібного продажу, реклами, а також зменшується аудиторія. Тому зараз неможливо якісно провести передплатну кампанію на 2015 рік.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Андрейців, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду