Провайдери мають вимкнути російську версію Euronews – Нацрада

Провайдери мають вимкнути російську версію Euronews – Нацрада

14 Серпня 2014
4416

Провайдери мають вимкнути російську версію Euronews – Нацрада

4416
Провайдери мають вимкнути російську версію Euronews – Нацрада
Провайдери мають вимкнути російську версію Euronews – Нацрада

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до провайдерів програмної послуги щодо вимкнення російської версії телеканалу Euronews, оскільки відповідно до угоди між Національною телекомпанією України та французькою компанією Euronews в Україні має поширюватися лише українська версія. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 14 серпня.

 

Як повідомила перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк, Нацрада має багато звернень громадськості щодо законності поширення на території України кількох версій Euronews, а саме української та російської. Ці дві версії створюються окремими редакціями і, зі слів пані Герасим'юк, російська має пропагандистський характер.

 

Відповідно до ліцензійної угоди від 21 жовтня 2010 року між Національною телекомпанією України та французькою компанією Euronews, виключне право на розповсюдження каналу Euronews на будь-якій ретрансляційній системі на території України належить Національній телекомпанії України. Окремим пунктом цієї угоди визначено, що мовлення російської редакції Euronews має бути припинено.

 

Член Нацради Олег Черниш нагадав, що дистрибутором російської версії Euronews до створення української редакції у 2010 році була компанія «Клас». «Коли НТКУ отримала виключне право, Euronews не розірвала угоди з компанією «Клас» і «Клас» продовжував укладати угоди з кабельними операторами. Ми повинні звернутися до провайдерів, щоб вони транслювали саме українську версію», - сказав він.

 

Утім, Ольга Герасим'юк зауважила, що Нацрада своїм рішенням не наполягає на включенні української версії, а лише наполягає на вимкненні російської версії, яка ретранслюється незаконно.

 

Рішення Нацради, між тим, виписано без вимог: «звернутися до провайдерів програмної послуги щодо неухильного дотримання вимог чинного законодавства в частині розповсюдження програми Euronews».

 

На пропозицію голови Нацради Юрія Артеменка якось конкретизувати рішення, Ольга Герасим'юк відповіла, що юридично Нацрада не може цього зробити, тому що це буде втручанням у господарську діяльність. Але представники регуляторного органу окремо роз'яснять провайдерам суть рішення і нададуть їм копії угоди між НТКУ та Euronews.

 

За даними Юрія Артеменка, НТКУ має намір звернутися до суду з позовом проти компанії Euronews, якщо Euronews не розірве свою угоду з дистрибутором російської версії - компанією «Клас».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», російська редакція Euronews маніпулює у повідомленнях про Україну.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4416
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду