Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ

Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ

31 Липня 2014
3673

Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ

3673
Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ
Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ

Терористи змушували полонених журналістів робити заяви для російського каналу LifeNews та інших проросійських ЗМІ, які не відповідали дійсності. Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Кореспонденти ІМІ поспілкувалися з журналістом луцької газети «ВолиньPost» Сергієм Шаповалом, якого з 26 квітня по 18 травня утримували у заручниках у приміщенні Донецької обласної держадміністрації. Також вони поставили питання фотокореспонденту з Коломиї Євгену Гапичу, який з 22 по 25 квітня перебував у полоні у місті Слов'янську (Донецька область); журналісту телеканалу ZIK Максиму Осовському, якого терористи затримали на блок-посту в місті Щастя під Луганськом під час висвітлення виборів президент України 25 травня й журналістам «Громадського ТБ» Анастасії Станко та оператору Іллі Безкоровайному, які були захопленні у полон 30 червня бойовиками самопроголошеної ЛНР.  

 

Про те, що його обіцяли звільнити, якщо він запише коментарі для LifeNews, розповів також журналіст-фіксер CNN Антон Скиба (на фото), який з 22 по 26 липня перебував у полоні терористів ДНР у Донецьку.

 

Як розповів Сергій Шаповал, бойовики змушували його розповідати перед відеокамерою, що він перебуває у Слов'янську на Донеччині й готує звідти репортажі. За його словами, умовою припинення катування і надання їжі та можливості дзвонити рідним було робити фейкові відеозвернення, які записували російські журналісти з «Анна News» та відеооператор телеканалу «Донбасская Русь». «Спочатку для "Анни News" я давав коментар. Це власне, коли мене катували, мене примусили зробити відеозвернення і вони його виклали в інтернет. Я мав казати, що я знаходжуся в Слов'янську, хоча мене викрали у Донецьку, що я у Слов'янськ приїхав робити репортажі, тут затримаюсь, бо у мене цікаві теми. Я не знаю, в якій формі воно вийшло на "Анна News", тому що мої рідні знайшли відео просто залитим на акаунті на YouТube одного з ополченців», - сказав пан Шаповал.

 

Потім журналіста змусили створити акаунт на YouТube. Телеканал «Донбасская Русь» записував відеозаяви Сергія Шаповала, і їх викладали на його акаунті. «А потім приходив оператор з бейджиком «Донбасская Русь». Мене змусили створити акаунт на YouТube і від мого імені вони заливали туди різні дурнуваті відеозвернення, які мене просили озвучувати», - розповів журналіст.

 

Євгена Гапича, за його словами, журналісти LifeNews змушували «зізнатися», що він з УНА-УНСО.  «Журналіст з LifeNews запитав мене: "Чи правда, що у вас знайшли стос листівок УНА-УНСО? ". Я йому відповів: "Який стос? Знайшли одну листівку ". А він: "Ні, ні, от я у вас питаю, чи правда, що у вас знайшли стос листівок?" Я кажу йому: "Знову в мене питаєшся про те, чого немає. Він каже: "Ну здесь репортажа не будет". Після того нам віддали речі, і ми пішли», - розповів пан Гапич.

 

Від Максима Осовського, за його словами, терористи вимагали записати відеозвернення для так званого агентства «Анна News» у якому він мав заявити, що працював для українських телеканалів, щоби однобічно висвітлювати події на виборах.

«Я думаю, що це відео викладали в інтернеті, але з російськими телеканалами я спілкуватися не захотів, от тільки з "Анна News". Після цього мені сказали, ну все, чіпати не будемо, бити не будемо. Після цього півтори доби потримали, а потім звільнили», - розповів журналіст.

При цьому він зауважив, що зробив відеозвернення, бо розумів, що «краще з ними в конфлікт не вступати», оскільки до цього його колегу, кореспондента В'ячеслава Бондаренка, якого теж узяли в полон, сильно побили.

 

Анастасії Станко та Іллі Безкоровайному, як писала «Детектор медіа», теж запропонували дати інтерв'ю каналу LifeNews, але вони відмовилися. При цьому прес-секретар ЛНР зауважив їм, що вони не в тому становищі, щоби відмовлятися.

 

Антон Скиба також повідомив ІМІ: «Однією з умов мого звільнення було спілкування з журналістами LifeNews».

 

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко, коментуючи, зазначив, що створення фейкових сюжетів із залученням заручників проти їхньої волі є не просто порушенням прав людини, а відвертим пособництвом терористам.

 

«На цих прикладах ми бачимо, що низка російських ЗМІ активно співпрацюють з терористичним рухом і залучаються до інформаційної війни, яка для всіх терористичних рухів є вагомим аспектом їхньої діяльності. Створення фейкових сюжетів із залученням заручників проти їхньої волі є не просто порушенням прав людини, а відвертим пособництвом терористам, особливо у випадках, коли такі фейкові новини були умовою звільнення заручника або припинення катувань. Такі сюжети мають на меті або формування позитивного іміджу терористів (наприклад, коли заручників змушують говорити, що з ними добре поводяться), або формування образу ворога (наприклад, коли змушують заручників називати себе членами УНА-УНСО). Особливістю інформаційної діяльності терористів ДНР і ЛНР, мабуть, є спрямованість інформпродукту не стільки на цивільне вороже до них населення, скільки на населення РФ та України, яке може їх підтримати», - зазначив Роман Головенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду