detector.media
31.07.2014 16:59
Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ
Терористи змушували полонених українських журналістів робити заяви для російських ЗМІ - ІМІ

Терористи змушували полонених журналістів робити заяви для російського каналу LifeNews та інших проросійських ЗМІ, які не відповідали дійсності. Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Кореспонденти ІМІ поспілкувалися з журналістом луцької газети «ВолиньPost» Сергієм Шаповалом, якого з 26 квітня по 18 травня утримували у заручниках у приміщенні Донецької обласної держадміністрації. Також вони поставили питання фотокореспонденту з Коломиї Євгену Гапичу, який з 22 по 25 квітня перебував у полоні у місті Слов'янську (Донецька область); журналісту телеканалу ZIK Максиму Осовському, якого терористи затримали на блок-посту в місті Щастя під Луганськом під час висвітлення виборів президент України 25 травня й журналістам «Громадського ТБ» Анастасії Станко та оператору Іллі Безкоровайному, які були захопленні у полон 30 червня бойовиками самопроголошеної ЛНР.  

 

Про те, що його обіцяли звільнити, якщо він запише коментарі для LifeNews, розповів також журналіст-фіксер CNN Антон Скиба (на фото), який з 22 по 26 липня перебував у полоні терористів ДНР у Донецьку.

 

Як розповів Сергій Шаповал, бойовики змушували його розповідати перед відеокамерою, що він перебуває у Слов'янську на Донеччині й готує звідти репортажі. За його словами, умовою припинення катування і надання їжі та можливості дзвонити рідним було робити фейкові відеозвернення, які записували російські журналісти з «Анна News» та відеооператор телеканалу «Донбасская Русь». «Спочатку для "Анни News" я давав коментар. Це власне, коли мене катували, мене примусили зробити відеозвернення і вони його виклали в інтернет. Я мав казати, що я знаходжуся в Слов'янську, хоча мене викрали у Донецьку, що я у Слов'янськ приїхав робити репортажі, тут затримаюсь, бо у мене цікаві теми. Я не знаю, в якій формі воно вийшло на "Анна News", тому що мої рідні знайшли відео просто залитим на акаунті на YouТube одного з ополченців», - сказав пан Шаповал.

 

Потім журналіста змусили створити акаунт на YouТube. Телеканал «Донбасская Русь» записував відеозаяви Сергія Шаповала, і їх викладали на його акаунті. «А потім приходив оператор з бейджиком «Донбасская Русь». Мене змусили створити акаунт на YouТube і від мого імені вони заливали туди різні дурнуваті відеозвернення, які мене просили озвучувати», - розповів журналіст.

 

Євгена Гапича, за його словами, журналісти LifeNews змушували «зізнатися», що він з УНА-УНСО.  «Журналіст з LifeNews запитав мене: "Чи правда, що у вас знайшли стос листівок УНА-УНСО? ". Я йому відповів: "Який стос? Знайшли одну листівку ". А він: "Ні, ні, от я у вас питаю, чи правда, що у вас знайшли стос листівок?" Я кажу йому: "Знову в мене питаєшся про те, чого немає. Він каже: "Ну здесь репортажа не будет". Після того нам віддали речі, і ми пішли», - розповів пан Гапич.

 

Від Максима Осовського, за його словами, терористи вимагали записати відеозвернення для так званого агентства «Анна News» у якому він мав заявити, що працював для українських телеканалів, щоби однобічно висвітлювати події на виборах.

«Я думаю, що це відео викладали в інтернеті, але з російськими телеканалами я спілкуватися не захотів, от тільки з "Анна News". Після цього мені сказали, ну все, чіпати не будемо, бити не будемо. Після цього півтори доби потримали, а потім звільнили», - розповів журналіст.

При цьому він зауважив, що зробив відеозвернення, бо розумів, що «краще з ними в конфлікт не вступати», оскільки до цього його колегу, кореспондента В'ячеслава Бондаренка, якого теж узяли в полон, сильно побили.

 

Анастасії Станко та Іллі Безкоровайному, як писала «Детектор медіа», теж запропонували дати інтерв'ю каналу LifeNews, але вони відмовилися. При цьому прес-секретар ЛНР зауважив їм, що вони не в тому становищі, щоби відмовлятися.

 

Антон Скиба також повідомив ІМІ: «Однією з умов мого звільнення було спілкування з журналістами LifeNews».

 

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко, коментуючи, зазначив, що створення фейкових сюжетів із залученням заручників проти їхньої волі є не просто порушенням прав людини, а відвертим пособництвом терористам.

 

«На цих прикладах ми бачимо, що низка російських ЗМІ активно співпрацюють з терористичним рухом і залучаються до інформаційної війни, яка для всіх терористичних рухів є вагомим аспектом їхньої діяльності. Створення фейкових сюжетів із залученням заручників проти їхньої волі є не просто порушенням прав людини, а відвертим пособництвом терористам, особливо у випадках, коли такі фейкові новини були умовою звільнення заручника або припинення катувань. Такі сюжети мають на меті або формування позитивного іміджу терористів (наприклад, коли заручників змушують говорити, що з ними добре поводяться), або формування образу ворога (наприклад, коли змушують заручників називати себе членами УНА-УНСО). Особливістю інформаційної діяльності терористів ДНР і ЛНР, мабуть, є спрямованість інформпродукту не стільки на цивільне вороже до них населення, скільки на населення РФ та України, яке може їх підтримати», - зазначив Роман Головенко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY