Конституційний Суд України відкриває доступ до текстів конституційних подань

Конституційний Суд України відкриває доступ до текстів конституційних подань

30 Липня 2014
2505

Конституційний Суд України відкриває доступ до текстів конституційних подань

2505
Конституційний Суд України відкриває доступ до текстів конституційних подань
Конституційний Суд України відкриває доступ до текстів конституційних подань

Конституційний Суд України почав оприлюднювати на своєму офіційному сайті тексти конституційних подань, суб'єктами яких відповідно до закону є такі особи, як Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України, Верховний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рада Автономної Республіки Крим. Про це йдеться в повідомленні на сайті суду від 22 липня.

 

Це буде зроблено судом «з метою найбільш повного інформування громадськості про свою діяльність і прагнучи до максимальної відкритості та прозорості судового процесу».

 

Тексти конституційних подань тепер будуть доступними в рубриці «На розгляд» сайту Конституційного Суду.

 

«Забезпечення відкритого доступу громадськості до інформації про міркування, підстави та мотиви звернення суб'єктів подання до органу конституційної юрисдикції має надзвичайно важливе значення для забезпечення свободи вираження поглядів в цілому», - коментує ініціативу Конституційного Суду Інститут медіа права.

 

Однак, як зазначають в Інституті медіа права, не менш актуальною є необхідність забезпечення доступу й до інших матеріалів конституційних проваджень, що можуть становити суспільний інтерес (висновки науково-дослідних установ, університетів тощо).

 

Нагадаємо, минулого року журналіст інтернет-видання «Українська правда» Сергій Лещенко подав заяву до Європейського суду з прав людини, яка стосується порушення права на свободу вираження поглядів, передбаченого статтею 10 Європейської конвенції у зв'язку з відмовою Конституційного Суду України у відповіді на інформаційний запит. Журналіст звертався до цієї установи із запитом про надання копії конституційного подання 51 народного депутата України від 16 жовтня 2012 року щодо перевірки Закону України «Про засади мовної політики» на відповідність Конституції України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2505
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду