В Івано-Франківську слідчий називає репортерку винною у справі про перешкоджання журналістській діяльності

В Івано-Франківську слідчий називає репортерку винною у справі про перешкоджання журналістській діяльності

18 Липня 2014
4003

В Івано-Франківську слідчий називає репортерку винною у справі про перешкоджання журналістській діяльності

4003
В Івано-Франківську слідчий називає репортерку винною у справі про перешкоджання журналістській діяльності
В Івано-Франківську слідчий називає репортерку винною у справі про перешкоджання журналістській діяльності

Слідчий СВ Івано-Франківського МВ УМВС в Івано-Франківській області закрив кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній журналістській діяльності кореспонденту місцевого видання «Репортер» Наталії Джулай. Про це журналістка повідомила «Детектор медіа» та Інституту масової інформації (ІМІ).

 

Як сказано у постанові, провадження закрито «у зв'язку з відсутністю ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.171 КК України».

 

Також у постанові зазначено, що в ході досудового розслідування «не було здобуто жодних доказів щодо шантажу чи залякування журналістки під час здійснення нею журналістського розслідування».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», увечері 8 червня в Івано-Франківську невідомі у цивільному одязі виштовхали із приміщення «Лото Клубу» та погрожували фізичною розправою кореспонденту та редактору інтернет-видання «Репортер» Наталії Джулай. 11 червня слідче відділення УМВС України в Івано-Франківській області розпочало досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання журналістській діяльності кореспонденту інтернет-видання «Репортер».

 

В коментарі ІМІ Джулай розповіла, що у червні вона робила розслідування про гральний бізнес у Івано-Франківську і в одному з клубів на неї накинулися двоє його працівників. «8 червня у один із клубів я зайшла з ввімкненою камерою (щоб перевірити, чи працюють у закладі гральні автомати), тримаючи в руках посвідчення. Пояснила, що я журналіст і проводжу зйомку, щоб дізнатися, чим їхні автомати відрізняються від тих, які заборонені в Україні. На мене накинулись двоє працівників, почали бити по руках, штовхатись, погрожували, лаялись, вибивали з рук камеру. Все це зафіксовано на відео», - розповіла журналістка.

 

Через місяць Наталії Джулай повідомили, що провадження закрите ще 27 червня. «Через місяць, 7 липня, мені листом повідомили, що кримінальне провадження відкрили. Звісно, лист отримала невчасно. Але 17 липня я дізналась, що його закрили ще 27 червня! Мені б не повідомили про це, якби сама не прийшла в міліцію. Слідчий Іванишин М.О. пояснила - не всі повідомлення доходять до адресатів через канцелярію, тому не дивно, що листа про закриття справи я не отримала», - розповіла ІМІ журналістка.

 

За її словами, з постанови про закриття кримінального провадження випливає, що вона - порушник, бо не спитала дозволу на зйомку в адміністрації. Дійсно, у постанові зазначено: «З матеріалів кримінального провадження вбачається, що дії Бондарука Ю.М. (допитаний працівник закладу - ред.) направлені лише на припинення незаконної відеозйомки в приміщення "Лото Клубу" і по своїй суті не перешкождали законній професійній діяльності журналіста, оскільки Джулай Н.В., без отримання згоди адміністрації та відвідувачів закладу, не мала права проводити відео зйомку».

 

Журналіст має 9 днів, щоб писати скаргу, слідчий, за словами пані Джулай, запевняє, що не має сенсу це робити, бо щоразу медійниця отримуватиме повідомлення однакового змісту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4003
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду