Верховна Рада обрала четвірку членів Нацради: Котенко, Ільяшенко, Герасим’юк, Черниш

Верховна Рада обрала четвірку членів Нацради: Котенко, Ільяшенко, Герасим’юк, Черниш

4 Липня 2014
9521

Верховна Рада обрала четвірку членів Нацради: Котенко, Ільяшенко, Герасим’юк, Черниш

9521
Парламент кілька разів переголосував за членів Нацради, коли не вистачило голосів
Верховна Рада обрала четвірку членів Нацради: Котенко, Ільяшенко, Герасим’юк, Черниш
Верховна Рада обрала четвірку членів Нацради: Котенко, Ільяшенко, Герасим’юк, Черниш

Сьогодні, 4 липня, Верховна Рада з другої спроби обрала парламентську четвірку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Членами Нацради стали виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко, директор ТОВ «Капіталінвест» і директор ТОВ «Прима-фільм» Олександр Ільяшенко, народний депутат V і VI скликань Ольга Герасим'юк і керівник департаменту розвитку мережі мовлення телекомпанії «Студія 1+1» Олег Черниш.

 

Катерину Котенко в члени Нацради висунули Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» і Міжнародна неурядова організація «Європейська медіаплатформа», Олександра Ільяшенка - Всеукраїнська асоціація дитячого та юнацького телебачення, Ольгу Герасим'юк - депутатська фракція УДАР і Національна спілка журналістів України, Олега Черниша - депутатська група «Економічний розвиток» і Всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телемовників України».

 

На голосування виставлялися шість кандидатур, які набрали найбільше голосів під час рейтингового голосування 3 липня. Але виставлялися вони в порядку кількості голосів, які вони набрали під час учорашнього провального результативного голосування, яке депутати вирішили вважати «сигнальним».

 

Під час голосування 4 липня кандидати набрали таку кількість голосів:

 

Котенко Катерина Сергіївна - 310 голосів

Ільяшенко Олександр Борисович - 233 голоси

Герасим'юк Ольга Володимирівна - 305 голосів

М'ясникова Катерина Андріївна - 157 голосів

Черниш Олег Миколайович - 186 голосів

Мартинюк Ростислав Михайлович - 178 голосів.

 

Внаслідок цього голосування було обрано лише трьох членів Нацради - Катерину Котенко, Олександра Ільяшенка й Ольгу Герасим'юк.

 

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов вирішив знову поставити на голосування три кандидатури, які не пройшли, а якщо вони знову не наберуть достатньо голосів, почати голосувати за інших претендентів, які набрали менше 200 голосів під час рейтингового голосування 3 липня.

 

Під час повторного голосування 4 липня кандидати набрали:

 

М'ясникова Катерина Андріївна - 115 голосів

Черниш Олег Миколайович - 232 голоси

 

За третю кандидатуру (Ростислава Мартинюка) голосувати потреби вже не було, оскільки четверта вакансія вже була заповнена.

 

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада не змогла обрати парламентську четвірку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення через відсутність остаточних домовленостей між фракціями.

 

Парламент провів процедуру рейтингового голосування за всі 16 кандидатур, під час якої було визначено порядок висування кандидатів на результативне голосування. Далі на розсуд депутатів було висунуто шістьох претендентів, які набрали понад 200 голосів під час рейтингового голосування - Ольгу Герасим'юк, Катерину М'ясникову, Олега Черниша, Олександра Ільяшенка, Катерину Котенко і Ростислава Мартинюка, але жоден з них не набрав необхідного мінімуму у 226 голосів.

 

Депутати вирішили вважати це голосування «сигнальним», а 4 липня знову провести консультації та переголосувати членів Нацради - таким рішенням Верховна Рада грубо порушила закон, зауважив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко, який є одним з авторів чинного закону про Нацраду та є одним з кандидатів від громадськості на посаду члена Нацради, адже голосування мало продовжитися з того місця, на якому воно зупинилося - із сьомої людини за списком, визначеним рейтинговим голосуванням.

 

Під час рейтингового голосування 3 липня голоси за всіх 16 кандидатів розподілилися таким чином:

 

Бурмака Марія Вікторівна - 162

Герасим'юк Ольга Володимирівна - 254

Гріцак Костянтин Іванович - 15

Ільяшенко Олександр Борисович - 217

Котенко Катерина Сергіївна - 203

Крайняк Юрій Олегович - 14

Котюжинська Тетяна Григорівна - 40

Мартинюк Ростислав Михайлович - 203

Михайлюта Олександр Олександрович - 29

М'ясникова Катерина Андріївна - 238

Мірошник Родіон Валерійович - 76 (за нього проголосували члени фракцій Партії регіонів, Компартії України, депутатської групи «За мир і стабільність», а також один позафракційний депутат)

Черниш Олег Миколайович - 219

Полхович Галина Олександрівна - 10

Попова Тетяна Валеріївна - 30

Швець Олександр Олександрович - 15

Шевченко Тарас Сергійович - 129

 

Під час провального результативного голосування 3 липня жоден із шістьох кандидатів-лідерів не набрав необхідного мінімуму у 226 голосів:

Герасим'юк Ольга Володимирівна - 153 голоси

М'ясникова Катерина Андріївна - 143 голоси

Черниш Олег Миколайович - 139 голосів

Ільяшенко Олександр Борисович - 157 голосів

Котенко Катерина Сергіївна - 163 голоси

Мартинюк Ростислав Михайлович - 108 голосів.

 

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов також дав протокольне доручення Генеральній прокуратурі України розглянути питання, які порушив у своєму виступі народний депутат Олег Ляшко, щодо сепаратизму Родіона Мірошника.

 

Нагадаємо, що 7 травня було припинено повноваження чотирьох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України: Євгена Баранова, Ірини Опілат, Миколи Фартушного і Вікторії Георгієвської.

 

8 травня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації оголосив відбір кандидатур на заміщення чотирьох вакантних посад членів Національної ради.

 

Загалом на чотири вакантні посади подалися 18 кандидатів. Після зняття з конкурсу двох кандидатур, їх залишилося 16. Із них 12 кандидатів отримали рекомендації профільного парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, троє - не отримали, одна рекомендація - під питанням. П'ятьох кандидатур профільний комітет підтримав одноголосно: Марію Бурмаку, Ольгу Герасим'юк, Тетяну Котюжинську, Олега Черниша і Тараса Шевченка.

 

13 медійних організацій вимагають формування Нацради виключно з представників громадськості і підтримують шістьох кандидатів: Ольгу Герасим'юк, Костянтина Грицака, Катерину Котенко, Тетяну Котюжинську, Катерина М'ясникову і Тараса Шевченка.

 

Рух «Стоп цензурі!» закликав Верховну Раду обрати членом Нацради Тараса Шевченка.

 

«Детектор медіа» оприлюднювала програми низки кандидатів у члени Нацради - Тараса Шевченка, Катерини Котенко, Катерини М'ясникової, Тетяни Попової, Олега Черниша і Костянтина Грицака.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - архів ТК, Facebook, Ipress.ua, Uniworld.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9521
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нац
3582 дн. тому
Личности известные. И В общем расклад понятен. Если кто хочет занести - то к Ильяшенко. Он добрый и берет по божески. А вот Герасимьюк - жадная, будет требовать больше. По остальным двум - не знаю. В общем все вернулось на круги своя.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду