За півроку в Україні загинуло п’ять співробітників ЗМІ – «Репортери без кордонів»

За півроку в Україні загинуло п’ять співробітників ЗМІ – «Репортери без кордонів»

19 Червня 2014
1905

За півроку в Україні загинуло п’ять співробітників ЗМІ – «Репортери без кордонів»

1905
За півроку в Україні загинуло п’ять співробітників ЗМІ – «Репортери без кордонів»
За півроку в Україні загинуло п’ять співробітників ЗМІ – «Репортери без кордонів»

З початку року в Україні загинуло п'ять працівників ЗМІ. Про це повідомляється на сайті міжнародної організації «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders).

 

Згідно з інформацією на сайті організації, в число п'ятьох загиблих журналістів входять італійський фотограф Андреа Роккеллі та його помічник Андрій Миронов, кореспондент української газети «Вести» В'ячеслав Веремій, журналіст російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігор Корнелюк і відеоінженер цієї ТРК Антон Волошин.

 

Нагадаємо, у Києві в ніч з 18 на19 лютого  був  убитий журналіст газети «Вести» В'ячеслав Веремій, що працював раніше також в «Газете по-киевски» і в «Обозревателе». Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. На перехресті на машину напали озброєні невідомі, почали розгойдувати машину, витягли водія і пасажирів і почали їх бити. Дві людини отримали травми, а журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Міліція Києва порушила за цим фактом кримінальну справу. 2 квітня правоохоронці повідомили про затримання  першого підозрюваного у вбивстві журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія.

 

24 травня в селі Андріївка під м.Слов'янськом (Донецька обл.) було вбито італійського журналіста Андреа Роккеллі і його перекладача Андрія Миронова, а також поранено журналіста з Франції Вільяма Рогулена. Пізніше МЗС Італії підтвердило загибель італійського фоторепортера в Слов'янську. За фактом загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі під Слов'янськом відкрито кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу України (вбивство при обтяжуючих обставинах.

 

17 червня під Луганськом  отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Прес-служба самопроголошеної «Луганської народної республіки» заявляє, що разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. Тіло загиблого упізнав колега, оператор знімальної групи Олег Денисов, який також потрапив під мінометний обстріл, але не постраждав. Російський сайт уточнює, що на місці обстрілу на околиці селища Металіст виявили не тіло Антона Волошина, а лише його фрагменти.

 

Також, за інформацією «Репортерів без кордонів», з початку року в Україні  більше 200 журналістів були поранені або зазнали нападів.

 

«Через зіткнення між центральними властями та антикиївськими повстанцями журналістам стало надзвичайно важко працювати з місця конфлікту», - йдеться у заяві організації.

 

Також міжнародні експерти додали, що десятки журналістів, блогерів і користувачів соціальних мереж  були взяті в заручники тими, хто виступає проти центральної влади. Крім того вони відзначили, що арешти російських журналістів з боку українських збройних сил почастішали. Водночас «Репортери без кордонів» зазначають, що журналістів переслідують і після анексії Криму Росією.

 

«Інформація війна, яка ведеться сторонами конфлікту,  призвела до постійних нападів на телевежі та переслідування місцевих ЗМІ у Східній Україні. Багато журналістів також піддавалися переслідуванням, нападам і затриманням в Криму з моменту його приєднання до Росії в березні».

 

Як писала «Детектор медіа», міжнародні організації висловили стурбованість загибеллю в Україні російського журналіста Ігоря Корнелюка та закликали українську владу провести незалежне розслідування всіх обставин.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду