Нищук закликав культурну спільноту Росії об’єднатися у захисті затриманого ФСБ режисера Сенцова

17 Травня 2014
4381

Нищук закликав культурну спільноту Росії об’єднатися у захисті затриманого ФСБ режисера Сенцова

4381
Нищук закликав культурну спільноту Росії об’єднатися у захисті затриманого ФСБ режисера Сенцова

Із ситуації довкола затримання ФСБ кінорежисера, активіста Автомайдану Олега Сенцова розпочався випуск «Шустер live» на Першому національному 16 травня.

 

До участі в ефірі було запрошено Міністра культури Євгена Нищука, режисера Ярослава Пілунського, журналістку Катерину Сергацкову. Також на скап-зв`язку зі студією перебував режисер-документаліст Сергій Лозниця, який представляє на Каннському кінофестивалі стрічку «Майдан».

 

Катерина Сергацкова розповіла, що пана Сенцова все ще планують етапувати до Москви, звинувачуючи його в скоєнні теракту. За її словами, представники ФСБ звернулися до родичів режисера, аби ті передали затриманому особисті речі для перевезення до Москви. При цьому, каже журналістка, донькою й сином режисера, яких він виховував сам, нині опікується його дружина й родичі, які мешкають у Криму.

 

«У родині складна ситуація, у сина Олега - аутизм, тож тут потрібна підтримка», - розповіла Катерина Сергацкова.

 

Пан Нищук закликав культурних діячів Росії до «мистецької солідарності» у захисті Олега Сенцова. «Коли на карту поставлено життя людини, треба забути про пропагандистські речі й об`єднатися», - сказав міністр.

 

Затримання Олега Сенцова та перспективу його перевезення до Москви Євген Нищук назвав «показовим покаранням» режисера за участь у Автомайдані. Крім того, на думку міністра, у Криму та на Сході «ведеться торгівля людьми, яких захоплюють заради викупу та обміну». Євген Нищук сказав, що звернувся до правоохоронних органів України з проханням під час операцій обміну зважати, що серед викрадених людей у Криму та на Сході перебуває видатний режисер Сенцов, а також режисер театру Павло Юров та волонтер культурних проектів Дениса Грищука, які потребують медичної допомоги.

 

Сергій Лозниця розповів, що під час перебування на Каннському кінофестивалі використовуватиме будь-яку можливість у інтерв`ю та публічних виступах, аби інформувати громадськість про небезпеку, яка загрожує Олегу Сенцову.

 

Нагадаємо, Олега Сенцова російська ФСБ затримала у ніч на на 11 травня в Сімферополі.

 

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому місті Вісбаден, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість».

 

Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4381
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду