Українська влада може домогтися звільнення полонених журналістів, але нічого не робить - правозахисники

Українська влада може домогтися звільнення полонених журналістів, але нічого не робить - правозахисники

6 Травня 2014
4180

Українська влада може домогтися звільнення полонених журналістів, але нічого не робить - правозахисники

4180
Українська влада може домогтися звільнення полонених журналістів, але нічого не робить - правозахисники
Українська влада може домогтися звільнення полонених журналістів, але нічого не робить - правозахисники

Представник Гельсінської спілки Олег Веремієнко переконаний, що український уряд не використовує всіх своїх можливостей для того, щоб звільнити з полону журналістів, які, за попередньою інформацією, утримуються терористами у м.Слов'янську (Донецька обл.). Про це він повідомив сьогодні, 6 травня, на прес-конференції в Національній спілці журналістів України (НСЖУ).

 

Олег Веремієнко зазначив, що як тільки на Донеччині зникли перші калька журналістів, їх рідні відразу звернулись до міліції і написали відповідні заяви про зникнення. За даними фактами в роботу включались і правозахисні організації, які почали звертатись із заявами до міжнародних організацій.

 

«Ми відразу звернулись до правоохоронних органів та до Європейського суду. Європейський суд надіслав нам відповідь, що до 28 квітня давався час для того, щоб російські служби пояснили, на яких підставах тримають людей у полоні, але відповіді і досі немає. Коли такі ж випадки траплялись у Криму, то тоді вони відповідали, що у них заручників немає», - розповідає пан Веремієнко.

 

Правозахисник вважає, що українська влада могла б звільнити журналістів із полону, адже шляхом домовленостей вдалося визволити 12 представників місії ОБСЄ, яких було взято у полон 25 квітня. Також Олег Веремієнко припустив, що влада бездіє, оскільки їй незручна діяльність деяких затриманих журналістів, зокрема журналістки-активістки Ірми Крат.

 

«Єдиний спосіб звільнити заручників - це обміняти їх на інших людей. Тут я маю на увазі те, яким чином було звільнено інших заручників. Я закликаю уряд переглянути своє ставлення до полонених журналістів і зробити зусилля для того, щоб звільнити їх з полону найближчими днями», - сказав пан Веремієнко.

 

За інформацією, яка надійшла до правозахисників, полонених журналістів тримають у підвалах чотирьох будівель Слов'янська. Пан Веремієнко припускає, що всіх заручників сепаратисти хочуть використати як «живий щит» під час можливого штурму будівель, у яких вони утримуються.

 

Правозахисниця Олена Талаєва повідомила, що 5 травня вона розмістила на Avaaz звернення до омбудсмена Валерії Лутковської, щоб та у свою чергу звернулась до омбудсмена Російської Федерації з питанням про примусове утримання у Слов'янську журналістів.

 

«Є світовий інститут омбудсменів, цим інструментом потрібно користуватись. Європейський суд з прав людини не має достатньо інструментів для того, щоб звільнити затриманих. Тому я закликаю всіх звернутись до омбудсмена з вимогою почати переговорити зі звільнення полонених»,  - сказала пані Талаєва, яка додала, що під час Євромайдану довгий час співпрацювала із львівським журналістом Юрієм Лелявським, який зараз також знаходиться у полоні у терористів.

 

У прес-конференції також взяли участь рідні та друзі зниклих театрального режиссера Павла Юрова і волонтера культурних проектів Дениса Грищука. Подруга  пана Юрова актриса та екс-ведуча Нового каналу Анастасія Касилова попросила медійників точніше висвітлювати тему зниклих на Сході людей.

 

«Я сама довгий час працювала на телебаченні і розумію, що потрібні яскраві, насичені матеріали. Але коли журналісти починають показувати, писати якісь неперевірені факти чи здогадки, то це дуже впливає на є рідних та друзів, які все це сприймають за правду і починають хвилюватись за зниклих ще більше», - сказала пані Касилова.

 

Нагадаємо, терористи у м. Слов'янську (Донецька обл.) взяли у полон і досі не надали свободу щонайменше п'ятьом журналістам. Наразі немає офіційної інформації про долю або звільнення місцевого стрімера Артема Дейнеги, репортера польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера, кореспондента  телеканалу ZIK Юрія Лелявського, журналіста видання «ВолиньПост» Сергія Шаповала, київської журналістки та активістки Ірми Крат.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4180
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду