Медіаспільноті треба не люстрація,  а моральне і корпоративне очищення - Томенко

Медіаспільноті треба не люстрація, а моральне і корпоративне очищення - Томенко

30 Квітня 2014
3624

Медіаспільноті треба не люстрація, а моральне і корпоративне очищення - Томенко

3624
Медіаспільноті треба не люстрація,  а моральне і корпоративне очищення - Томенко
Медіаспільноті треба не люстрація,  а моральне і корпоративне очищення - Томенко

Люстрація журналістів потрібна, проте, аби вона мала позитивний результат, потрібно провести не інституціональне, а корпоративне та моральне очищення. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко кореспонденту інформагентства «Укрінформ».

 

«Досвід показує: щойно влада через закон чи різні інститути береться до люстраційних проблем, це не дуже добре закінчується. Тому це точно треба робити, але варто було б провести в отакий журналістський чи солідарістський і моральний спосіб», - сказав пан Томенко.

 

За його словами, медіаспільноті потрібно виробити певні правила, згідно з якими й оцінювати професіоналізм колег. «Саме середовище, сама спільнота журналістська мусить визначити певні правила, щоб сама спільнота, а не парламент чи уряд говорили, що незадоволені тим чи іншим журналістом. Ми маємо інститути самоорганізації, наприклад Спілку журналістів, маємо спеціальну комісію з питань етики - думаю, що в цій системі координат можна було б працювати», - зазначив нардеп.

 

Микола Томенко переконаний, що журналісти несуть більшу соціальну відповідальність, аніж люди інших професій, тому до них і вищі моральні вимоги. «Є категорія людей, які не мають морального права бути в журналістиці. Вони так багато поганого зробили, що більше не можуть розповідати про якісь речі і вчити, бо журналісти несуть значний елемент серйозної соціальної відповідальності, бо вони подають через свої розум, очі чи руки те, що відбувається в країні», - підсумував він.

 

Нагадаємо, вчора, 29 квітня, Рух «Стоп цензурі», Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа», Інститут медіа права, об'єднання документалістів «Вавилон'13» звернулися з відкритим листом до мажоритарного акціонера телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа, у якому закликали його зробити адекватні кадрові висновки з дій менеджерської команди керівника групи телеканалів «Інтер» Ганни Безлюдної.

 

Раніше, 10 квітня, Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила громадський осуд керівництву та журналістам Національної телекомпанії України за висвітлення подій у країні під час Євромайдану. Також КЖЕ розглядає подання щодо порушення професійних стандартів каналом «Інтер».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3624
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду