detector.media
30.04.2014 15:22
Медіаспільноті треба не люстрація, а моральне і корпоративне очищення - Томенко
Медіаспільноті треба не люстрація,  а моральне і корпоративне очищення - Томенко

Люстрація журналістів потрібна, проте, аби вона мала позитивний результат, потрібно провести не інституціональне, а корпоративне та моральне очищення. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко кореспонденту інформагентства «Укрінформ».

 

«Досвід показує: щойно влада через закон чи різні інститути береться до люстраційних проблем, це не дуже добре закінчується. Тому це точно треба робити, але варто було б провести в отакий журналістський чи солідарістський і моральний спосіб», - сказав пан Томенко.

 

За його словами, медіаспільноті потрібно виробити певні правила, згідно з якими й оцінювати професіоналізм колег. «Саме середовище, сама спільнота журналістська мусить визначити певні правила, щоб сама спільнота, а не парламент чи уряд говорили, що незадоволені тим чи іншим журналістом. Ми маємо інститути самоорганізації, наприклад Спілку журналістів, маємо спеціальну комісію з питань етики - думаю, що в цій системі координат можна було б працювати», - зазначив нардеп.

 

Микола Томенко переконаний, що журналісти несуть більшу соціальну відповідальність, аніж люди інших професій, тому до них і вищі моральні вимоги. «Є категорія людей, які не мають морального права бути в журналістиці. Вони так багато поганого зробили, що більше не можуть розповідати про якісь речі і вчити, бо журналісти несуть значний елемент серйозної соціальної відповідальності, бо вони подають через свої розум, очі чи руки те, що відбувається в країні», - підсумував він.

 

Нагадаємо, вчора, 29 квітня, Рух «Стоп цензурі», Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа», Інститут медіа права, об'єднання документалістів «Вавилон'13» звернулися з відкритим листом до мажоритарного акціонера телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа, у якому закликали його зробити адекватні кадрові висновки з дій менеджерської команди керівника групи телеканалів «Інтер» Ганни Безлюдної.

 

Раніше, 10 квітня, Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила громадський осуд керівництву та журналістам Національної телекомпанії України за висвітлення подій у країні під час Євромайдану. Також КЖЕ розглядає подання щодо порушення професійних стандартів каналом «Інтер».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY