Слов’янськ опинився в інформаційній блокаді – НСЖУ

Слов’янськ опинився в інформаційній блокаді – НСЖУ

18 Квітня 2014
5674

Слов’янськ опинився в інформаційній блокаді – НСЖУ

5674
Слов’янськ опинився в інформаційній блокаді – НСЖУ
Слов’янськ опинився в інформаційній блокаді – НСЖУ

Журналісти у Слов'янську Донецької області змушені призупинити діяльність. Про це в коментарі прес-службі НСЖУ розповів головний редактор газети «Славянские ведомости», керівник міської організації Спілки Олег Зонтов.

 

За його даними, на вулицях міста небезпечно з'являтися з фотоапаратом чи відеокамерою, а на газетних кіосках висять оголошення «Місцевої преси немає».

 

Як розповів Олег Зонтов, в міський відділ міліції днями увірвалися озброєні люди. На той час там перебували журналісти. «Хтось, очевидно, дав команду мене заарештувати, бо на мене накинулися і почали заламувати руки. Мені вдалося звільнитися, але почув попередження не показуватися на очі, - сказав журналіст. - Також тоді затримали студента і журналіста Романа Губу. Пізніше Рому відпустили, однак за ним стежили. З того часу журналісти Слов'янська працюють у військових умовах - у них забирають техніку, змушують віддавати флешки з матеріалами. Багато редакторів прийняли рішення не виходити на цьому тижні. Тому в  кіосках висять оголошення "Місцевої преси немає "».

 

За словами пана Зонтова, після захоплення телевежі в місті не працює цифрове телебачення й інтернет. «Місто опинилося в інформаційній блокаді. Сепаратисти агресивно ставляться і до іноземних журналістів. Оператора служби ВВС змусили віддати картку пам'яті з відзнятим матеріалом. Невідомо, де перебуває львівський журналіст Сергій Лефтер, якого викрали активісти самооборони», - нагадав він.

 

Також він уточнив, що Роман Губа змушений був виїхати зі Слов'янська після того, як у ніч з 16 на 17 квітня група озброєних людей увірвалася в студентський гуртожиток, де він проживав.

 

Як писала «Детектор медіа», сам журналіст зміг залишити гуртожиток, а от усі речі - техніку, документи та гроші було «описано» та забрано. Роману залишили повідомлення, що забрати речі він може в СБУ, яке контролюється озброєними сепаратистами з військовою виправкою.

 

«Роман став мішенню для сепаратистів. Протягом останніх двох місяців він отримував численні погрози через свої матеріали», - коментує Олег Зонтов.

 

Нагадаємо, 12 квітня у Слов'янську силовики схопили журналіста «Громадського ТБ» Сергія Грішина та екс-журналіста Lenta.ru Іллю Азара. Їм погрожували та заборонили працювати в місті. Детальніше - в інтерв'ю Сергія Грішина «Відеотеці».

 

16 квітня у Слов'янську невідомі захопили журналіста фонду «Відкритий діалог», який реалізує місію спостереження за ситуацією на Сході України, Сергія Лефтера. Його місцезнаходження досі невідомо.

 

У ніч із 16 на 17 квітня у Слов'янську озброєні люди забрали всі документи й оргтехніку в журналіста Романа Губи під час нічного обшуку його помешкання.

 

Із 17 квітня відбуваються захоплення телевежі Концерну РРТ у Краматорську, яка забезпечує телевізійним сигналом у тому числі Слов'янськ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду