Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»

Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»

17 Квітня 2014
10142

Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»

10142
Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»
Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 16 квітня одноголосно ініціювали перевірку правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

 

Зокрема, Комітет вирішив звернутися до Генпрокуратури з проханням провести перевірку законності рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про видачу ТОВ «Зеонбуд» ліцензій провайдера програмної послуги та оператора багатоканальних телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4).

 

Також члени Комітету вирішили направити лист Антимонопольному комітету з проханням перевірити дотримання оператором і провайдером ТОВ «Зеонбуд» вимог законодавства про захист економічної конкуренції в частині формування тарифів.

 

Нагадаємо, 8 квітня проект постанови № 4401 щодо провайдера цифрового телебачення «Зеонбуд» парламентом було відхилено та знято з розгляду.

 

Раніше голова Комітету Микола Томенко з посиланням на експертів заявив, що співвласниками «Зеонбуду» є син екс-президента Олександр Янукович, а також фінансова група Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа. «Водночас дійшло вже до того, що прес-служба "Зеонбуду" зробила заяву, що названих осіб серед власників немає. Ми зобов'язані дізнатися про реальних власників цієї компанії-монополіста цифрового мовлення. Тим більше, враховуючи небезпеку того, що, наприклад, ними можуть виявитися громадяни Росії чи бізнес-структури Володимира Путіна, який з наступного року може стати монопольним власником телебачення України», - зазначив Микола Томенко.

 

За даними державного реєстру, власником ТОВ «Зеонбуд» є офшорна компанія «Планбрідж Лімітед» (Planbridge Limited) з Кіпру. Компанія «Зеонбуд» заперечила, що її власниками є Олександр Янукович, Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов. Холдинг Олександра Януковича «МАКО» також заперечив, що він є власником «Зеонбуду». При цьому своїх кінцевих власників «Зеонбуд» так і не називає.

 

Наприкінці березня в низці газет та інтернет-видань вийшли матеріали на захист компанії «Зеонбуд» - монопольного оператора цифрового телебачення в Україні. У них поширюється теза про те, що якщо «Зеонбуд» позбавлять ліцензії, то українці залишаться без цифрового телебачення, а держава понесе значні збитки.

 

Незалежна асоціація телерадіомовників закликала парламент ухвалити постанову. На думку НАМ, усі заперечення представників «Зеонбуду», які містяться в публікаціях на підтримку компанії, є штучними і не відповідають дійсності.

 

Експерт у галузі цифрового телебачення, генеральний директор телеканалів М1 та М2 Валентин Коваль у своїй статті для «Детектор медіа» теж звернув увагу на «неточності» в матеріалах на захист «Зеонбуду» і пояснив, чому вони не відповідають дійсності.

 

На початку квітня в ЗМІ пройшла друга хвиля матеріалів на захист «Зеонбуду», у тому числі рекламних, у яких Валентин Коваль також помітив інформацію, що не відповідає дійсності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10142
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду