detector.media
17.04.2014 08:27
Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»
Комітет свободи слова просить ГПУ перевірити законність видачі Нацрадою ліцензій «Зеонбуду»

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 16 квітня одноголосно ініціювали перевірку правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

 

Зокрема, Комітет вирішив звернутися до Генпрокуратури з проханням провести перевірку законності рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про видачу ТОВ «Зеонбуд» ліцензій провайдера програмної послуги та оператора багатоканальних телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4).

 

Також члени Комітету вирішили направити лист Антимонопольному комітету з проханням перевірити дотримання оператором і провайдером ТОВ «Зеонбуд» вимог законодавства про захист економічної конкуренції в частині формування тарифів.

 

Нагадаємо, 8 квітня проект постанови № 4401 щодо провайдера цифрового телебачення «Зеонбуд» парламентом було відхилено та знято з розгляду.

 

Раніше голова Комітету Микола Томенко з посиланням на експертів заявив, що співвласниками «Зеонбуду» є син екс-президента Олександр Янукович, а також фінансова група Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа. «Водночас дійшло вже до того, що прес-служба "Зеонбуду" зробила заяву, що названих осіб серед власників немає. Ми зобов'язані дізнатися про реальних власників цієї компанії-монополіста цифрового мовлення. Тим більше, враховуючи небезпеку того, що, наприклад, ними можуть виявитися громадяни Росії чи бізнес-структури Володимира Путіна, який з наступного року може стати монопольним власником телебачення України», - зазначив Микола Томенко.

 

За даними державного реєстру, власником ТОВ «Зеонбуд» є офшорна компанія «Планбрідж Лімітед» (Planbridge Limited) з Кіпру. Компанія «Зеонбуд» заперечила, що її власниками є Олександр Янукович, Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов. Холдинг Олександра Януковича «МАКО» також заперечив, що він є власником «Зеонбуду». При цьому своїх кінцевих власників «Зеонбуд» так і не називає.

 

Наприкінці березня в низці газет та інтернет-видань вийшли матеріали на захист компанії «Зеонбуд» - монопольного оператора цифрового телебачення в Україні. У них поширюється теза про те, що якщо «Зеонбуд» позбавлять ліцензії, то українці залишаться без цифрового телебачення, а держава понесе значні збитки.

 

Незалежна асоціація телерадіомовників закликала парламент ухвалити постанову. На думку НАМ, усі заперечення представників «Зеонбуду», які містяться в публікаціях на підтримку компанії, є штучними і не відповідають дійсності.

 

Експерт у галузі цифрового телебачення, генеральний директор телеканалів М1 та М2 Валентин Коваль у своїй статті для «Детектор медіа» теж звернув увагу на «неточності» в матеріалах на захист «Зеонбуду» і пояснив, чому вони не відповідають дійсності.

 

На початку квітня в ЗМІ пройшла друга хвиля матеріалів на захист «Зеонбуду», у тому числі рекламних, у яких Валентин Коваль також помітив інформацію, що не відповідає дійсності.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY