Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді

Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді

26 Березня 2014
8801
26 Березня 2014
20:52

Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді

8801
Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді
Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді

Генеральний директор російського «Первого канала» Костянтин Ернст закликав Україну скасувати рішення про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів. Про це йдеться в його заяві, яку цитує «Інтерфакс».

 

«Закликаємо регуляторні органи держави визнати право національного бізнесу взаємодіяти з партнерами на підставі довгострокових і легітимних договірних відносин і скасувати рішення про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів в Україні» , - йдеться в заяві пана Ернста.

 

За його словами, з 2007 року була створена спеціальна версія «Первого канала», адаптована до вимог українського законодавства, що враховує інтереси численних глядачів України, у тому числі тих, які мають різні думки і позиції з приводу подій в Україні.

 

«Ми вдячні партнерам "Первого канала", які всупереч особистим політичним пристрастям і зовнішньому тиску виконують договірні зобов'язання і забезпечують глядачам можливість дивитися улюблені програми, фільми та серіали. Водночас шкодуємо, що оператори змушені опинитися в ситуації, коли відключення телеканалу підриває основи існування всього телевізійного ринку в країні, суперечить нормам міжнародного права та інтересам абонента», - заявив керівник російського каналу.

 

На думку пана Ернста, рішення суду про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів в Україні суперечить Європейській конвенції про транскордонне телебачення. «Зокрема, в статті 4, яка зобов'язує учасників забезпечувати свободу слова та інформації і гарантувати свободу прийому й не обмежувати ретрансляцію на своїй території телепрограм. Стаття 9 Конвенції визначає , що кожен учасник повинен розглянути правові заходи, що не допускають позбавлення права населення на інформацію і можливості спостерігати за подіями по телебаченню», - повідомив пан Ернст.

 

Як відомо, Європейська конвенція про транскордонне телебачення не ратифікована Російською Федерацією. І Нацрада з питань телебачення і радіомовлення звинувачує російські канали якраз у порушенні Європейської конвенції та законів України.

 

Костянтин Ернст заявив, що готовий у відкритому суді викласти позицію «Первого канала», надавши необхідні документи і записи ефіру. У прес- службі каналу пояснили, що мова не йде про подання позову з боку каналу до суду. «Ми готові викласти свою позицію в українському суді, який зараз розглядає позов Нацради з телерадіомовлення», - уточнили в прес-службі.

 

Нагадаємо, 25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд задовольнив клопотання Нацради про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову і зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Ухвала підлягає негайному виконанню, і провайдери програмної послуг зобов'язані негайно призупинити ретрансляцію чотирьох російських каналів.

 

Розгляд справи по суті за позовом Нацради до «Торсату» розпочнеться завтра, 27 березня. Попереднє судове засідання призначено на 10:30.

 

Уповноважений МЗС Росії з прав людини Костянтин Долгов назвав рішення українського суду «наступом на права людини, включаючи свободу ЗМІ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду