detector.media
26.03.2014 20:52
Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді
Костянтин Ернст закликає Україну скасувати заборону російських каналів і готовий викласти свою позицію в суді

Генеральний директор російського «Первого канала» Костянтин Ернст закликав Україну скасувати рішення про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів. Про це йдеться в його заяві, яку цитує «Інтерфакс».

 

«Закликаємо регуляторні органи держави визнати право національного бізнесу взаємодіяти з партнерами на підставі довгострокових і легітимних договірних відносин і скасувати рішення про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів в Україні» , - йдеться в заяві пана Ернста.

 

За його словами, з 2007 року була створена спеціальна версія «Первого канала», адаптована до вимог українського законодавства, що враховує інтереси численних глядачів України, у тому числі тих, які мають різні думки і позиції з приводу подій в Україні.

 

«Ми вдячні партнерам "Первого канала", які всупереч особистим політичним пристрастям і зовнішньому тиску виконують договірні зобов'язання і забезпечують глядачам можливість дивитися улюблені програми, фільми та серіали. Водночас шкодуємо, що оператори змушені опинитися в ситуації, коли відключення телеканалу підриває основи існування всього телевізійного ринку в країні, суперечить нормам міжнародного права та інтересам абонента», - заявив керівник російського каналу.

 

На думку пана Ернста, рішення суду про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів в Україні суперечить Європейській конвенції про транскордонне телебачення. «Зокрема, в статті 4, яка зобов'язує учасників забезпечувати свободу слова та інформації і гарантувати свободу прийому й не обмежувати ретрансляцію на своїй території телепрограм. Стаття 9 Конвенції визначає , що кожен учасник повинен розглянути правові заходи, що не допускають позбавлення права населення на інформацію і можливості спостерігати за подіями по телебаченню», - повідомив пан Ернст.

 

Як відомо, Європейська конвенція про транскордонне телебачення не ратифікована Російською Федерацією. І Нацрада з питань телебачення і радіомовлення звинувачує російські канали якраз у порушенні Європейської конвенції та законів України.

 

Костянтин Ернст заявив, що готовий у відкритому суді викласти позицію «Первого канала», надавши необхідні документи і записи ефіру. У прес- службі каналу пояснили, що мова не йде про подання позову з боку каналу до суду. «Ми готові викласти свою позицію в українському суді, який зараз розглядає позов Нацради з телерадіомовлення», - уточнили в прес-службі.

 

Нагадаємо, 25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд задовольнив клопотання Нацради про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову і зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Ухвала підлягає негайному виконанню, і провайдери програмної послуг зобов'язані негайно призупинити ретрансляцію чотирьох російських каналів.

 

Розгляд справи по суті за позовом Нацради до «Торсату» розпочнеться завтра, 27 березня. Попереднє судове засідання призначено на 10:30.

 

Уповноважений МЗС Росії з прав людини Костянтин Долгов назвав рішення українського суду «наступом на права людини, включаючи свободу ЗМІ».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY