З початку року в прокуратурі перебувало 13 кримінальних проваджень за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ВІДЕО)

З початку року в прокуратурі перебувало 13 кримінальних проваджень за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ВІДЕО)

13 Березня 2014
4156
13 Березня 2014
11:43

З початку року в прокуратурі перебувало 13 кримінальних проваджень за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ВІДЕО)

4156
З початку року в прокуратурі перебувало 13 кримінальних проваджень за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ВІДЕО)
З початку року в прокуратурі перебувало 13 кримінальних проваджень за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ВІДЕО)

У 2014 році в органах прокуратури перебувало 13 кримінальних проваджень за фактом перешкоджання професійній журналістській діяльності, 9 з яких пов'язані безпосередньо з подіями під час Євромайдану. Про це сказав заступник начальника Головного управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури Генеральної прокуратури України Анатолій Колісник на черговому засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації 12 березня.

 

За його словами, три кримінальні провадження порушені в Києві (внаслідок подій 1 грудня на Банковій, в січні на Грушевського, 18-20 лютого - на Інститутській), по два - в Харківській і Черкаській областях, по одному - в Запорізькій і Волинській.

 

Кримінальні провадження по подіях, що відбувалися на Банковій, коли було визнано потерпілими 43 журналіста, розслідувалися в прокуратурі м. Києва. Потім після того, як був прийнятий закон про амністію, ці провадження були закриті, сказав Анатолій Колісник. Після ухвалення нового закону про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі людей, прокуратурою Києва була скасована постанова про закриття досудового слідства, досудове розслідування відновлено. «Кримінальні провадження по подіях на вул.Грушевського наразі направлені до генпрокуратури для вирішення питання про прийняття його до вирішення головним слідчим управлінням до провадження. Також ГПУ розслідується кримінальні провадження за фактом загибелі людей на вул. Інститутській, де загинули в тому числі і журналісти. По всіх загиблих і активістах, і журналістах створена спільна слідча група, до якої ввійшли слідчі і органів прокуратури, і міліції, і СБУ», - зазначив він.

 

Прокурор також пояснив причини затримки розслідування нападів на журналістів. «Прокуратура направляли до МВС листи з проханням проведення службового розслідування, але вони до 20 лютого не проводилися. Після зміни керівництва МВС, на даний час розслідування проводиться активно», - повідомив він.

 

Важко встановити, хто конкретно з правоохоронців наносив тілесні ушкодження журналістам, але є керівники, які віддавали накази і ухвалювали рішення, сказав Колісник.

 

За його словами, раніше важко було проводити розслідування, бо журналісти певною мірою побоювалися. «І коли їх викликали слідчі, то вони казали, що ніяких претензій до правоохоронців не маємо, ми нікого не впізнаємо, від судмедекспертизи відмовляємося. Через це було прийнято рішення, що після зміни влади додатково їх допитати», - повідомив Анатолій Колісник.

 

 

Як писала «Детектор медіа», згідно з інформацією начальника Управління процесуального контролю ГСУ МВС України Валерія Валіневича, який також виступив на засіданні Комітету, за зверненнями журналістів, що надійшли в період з 21 листопада минулого року, слідчими МВС розпочато 72 кримінальних провадження.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко запропонував створити в МВС окрему групу з розслідування нападів на журналістів і фактів перешкоджання працівникам ЗМІ у виконанні службових обов'язків, до якої б увійшли і представники прокуратури, і СБУ.

 

Нагадаємо, у Києві та регіонах під час висвітлення подій на Євромайданах з листопада 2013 року по 24 лютого 2014 року постраждали 170 журналістів, операторів і фотографів. У тому числі двох - В'ячеслава Веремія й Ігоря Костенка - було вбито. Такий висновок «Детектор медіа» зробила, підсумувавши отримані протягом цих місяців дані.

 

Водночас, Інститут масової інформації (ІМІ) з початку російської окупації Криму зафіксував щонайменше 62 випадки грубих порушень свободи слова на півострові. Про це свідчать дані ІМІ, опубліковані на сайті організації. «Детектор медіа» також стежить за дотриманням прав журналістів у Криму та фіксує випадки порушення свободи слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4156
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду