«Інтер» дістав перехоплені переговори «групи захоплення» журналістів у Севастополі

«Інтер» дістав перехоплені переговори «групи захоплення» журналістів у Севастополі

12 Березня 2014
7143
12 Березня 2014
17:00

«Інтер» дістав перехоплені переговори «групи захоплення» журналістів у Севастополі

7143
«Інтер» дістав перехоплені переговори «групи захоплення» журналістів у Севастополі
«Інтер» дістав перехоплені переговори «групи захоплення» журналістів у Севастополі

Журналістами інформаційної програми «Подробности» на «Інтері» вдалося дістати перехоплені переговори «групи захоплення», яка напала на знімальну групу телеканалу «Інтер» у Севастополі 7 березня. Про це «Детектор медіа» повідомив журналіст Роман Бочкала.

 

За фактом нападу на знімальну групу телеканалу «Інтер» у Севастополі в ніч із 7 на 8 березня команда інформаційної програми «Подробности» розпочала власне журналістське розслідування. Вчора, 11 березня, журналістам «Подробностей» були передані розшифровки матеріалів радіообміну кількох «груп захоплення», які стежили за пересуванням знімальної групи «Інтера» по Севастополю протягом 40 хвилин.

 

Матеріали були передані до редакції «Подробностей» зі Штабу ВМС України в Криму, де в момент стеження була зафіксована частота радіообміну «груп захоплення» так званої «самооборони Криму» і записані всі переговори. Імена військових, які передали телеканалу ці дані, на «Інтері» не розголошують з міркувань безпеки.

 

Автор журналістського розслідування Роман Бочкала каже, що в аудіофайлі чути розмови кількох груп людей, в одного з них був позивний «Москва».

 

«З отриманих матеріалів можна зробити кілька висновків, - розповів у коментарі «Детектор медіа» пан Бочкала. - По-перше, судячи з перемовин, це робота професіоналів. По-друге, паралельно між собою спілкувалися вісім чи більше груп у різних частинах міста, з різними позивними. По-третє, до цього були залучені севастопольські таксисти, тому що використовувався їхній радіоканал. Вони - найнижчі ланцюжки цієї системи, вони повідомляли інформацію тим, хто над ними, і своїми автівками блокували журналістів. По-четверте, до цього, напевно, була залучена місцева міліція чи «Беркут», тому що хтось професійно координував дії таксистів, добре знаючи місто. Насамкінець, можна зробити висновок, що на верхівці цієї піраміди були люди, можливо, з Росії. Тому що один з тих, хто роздавав команди, мав позивний «Москва», говорив з московським акцентом і до того ж погано знав місто».

 

Спеціальний репортаж Романа Бочкали про хід журналістського розслідування «Інтер» покаже сьогодні, 12 березня, у «Подробностях» о 20:00.

 

Наводимо фрагменти розшифровки перехоплених переговорів груп переслідування, які «Детектор медіа» надали на «Інтері»:

 

«...02.13 Сейчас начинаем дубасить его на месте.

 

Плохо слышно - уничтожить видеорегистратор и все остальное прямо на месте.

 

02.35 Ребят, мы рядом, 500 метров. Сообщите, где вы.

 

02.40 Ревякина, площадь Ревякина, на заправку хотят повернуть. Блокируем, все. Блокируем и работаем...»

 

 

«... 09.55 Стоять, я сказал! Давайте документы! (крики)

 

10.17 Документы! Пожалуйста, не бейте! Документы! Ай....

 

10.51 Сколько народу в машине было? Это 162.

 

11.27 Подождите, ребята работают.

 

12.09 Три девятки, отбой.

 

12.20- Кассеты тоже проверьте, чтоб они не скинули в салоне. Еще и флешки надо все поискать.

 

13.41 Я три девятки, стою возле части в районе кладбища. Кто меня может забрать?..»

 

 

«...02.23 Ведем Рено белое. Проезжаем сейчас бывшую заправку АМП.

 

02.44 Причина остановки его какая? Телеканал Интер. Уничтожить материал.

 

03.49 Прием, прием. Боевая группа что делать с Рено? Какая задача? Если Рено уже уходят к Ушакова по Музыке, мы его по любому не догоним. Ну вести можете? Мы догоним. Ведем, ведем. Движется медленно 50-60 километров в час.

 

04.40 Блокируем. Надо убить камеру. Просто блокируете. Просто блокируете и держите. Мы на подъезде...»

 

Нагадаємо, 7 березня в Козачій бухті Севастополя відбулася жорстка зачистка представників ЗМІ, під час якої постраждали щонайменше сім журналістів. Кореспондент «Інтера» Андрій Цаплієнко та двоє операторів каналу зазнали побоїв легкої й середньої тяжкості. Його колега Олена Механік перебувала під сильним психологічним тиском та зазнала стресу. Режисеру 5-го каналу Антону Локтіонову нападники також завдали тяжких побоїв і зламали пальці. Грецькому журналісту Костасу Онісенку під час нападу зламали ніс і завдали побоїв. Кореспондента інтернет-видання «Русская планета» Павла Нікуліна (РФ) силовики побили до крові.

 

Після нападу силовики влаштували погоню за журналістами «Інтера». Коли їм вдалося зупинити авто, перекривши трасу, вони застосували силу до всіх чоловіків у машині. Невідомі стріляли в повітря й погрожували журналістам, знищили техніку «Інтера» та відібрали документи, наголосивши, що тепер знають домашні адреси представників ЗМІ.

 

Андрій Цаплієнко в ефірі телеканалу «Інтер» заявив: на його думку, нападники виконували вказівку російської сторони з метою залякати українських журналістів та змусити їх залишити територію півострова, аби ситуація в Криму висвітлювалася однобоко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду