Інститут медіа права розробив зразок заяви у прокуратуру для журналістів, що постраждали

Інститут медіа права розробив зразок заяви у прокуратуру для журналістів, що постраждали

29 Січня 2014
6725

Інститут медіа права розробив зразок заяви у прокуратуру для журналістів, що постраждали

6725
Інститут медіа права розробив зразок заяви у прокуратуру для журналістів, що постраждали
Інститут медіа права розробив зразок заяви у прокуратуру для журналістів, що постраждали

Інститут медіа права (ІМП) закликає журналістів, операторів, фотографів, які постраждали під час висвітлення акцій протесту від фізичного насильства, у яких пошкоджено професійне обладнання чи втрачена відзнята інформація, або яким умисно перешкоджали здійснювати їх професійну роботу, збирати усі наявні докази та подавати заяви до місцевих прокуратур про цей злочин. Про це йдеться на сайті ІМП.

 

Інститут медіа права розробив зразок такої заяви. Скачати її можна тут.

 

«Завдяки цій заяві ви зафіксуєте обставини злочину, що буде внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, і прокуратура може відкрити кримінальне провадження на підставі цього. Отримавши статус потерпілого, ви матимете низку процесуальних прав, зокрема, дізнаватися про хід розслідування вашої справи. Також варто пройти судово-медичну експертизу для встановлення локалізації та ступеню тяжкості нанесених травм, за наявності», - радять юристи Інституту.

 

«Детектор медіа» наводить зразок заяви, розробленої ІМП:

 

                                                     «  Прокурору

________________ району м. Києва

                                                                                               ПІБ прокурора___________________

                                                                                                Адреса прокуратури______________

                                                                                          

 

від  _____________________________

                                                                                                                                 (ПІБ)

_________________________________

(поштова адреса заявника)

 

 

 

ЗАЯВА ПРО ЗЛОЧИН

 

 

Я, ________________________________________________________________________(ПІБ), працюю журналістом (кіно-, телеоператором,  режисером  чи іншим   працівником  засобів   масової  інформації  - вказати, якщо не журналіст) ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (вказати назву ЗМІ, для фрілансерів бажано зазначити належність до певного професійного об'єднання журналістів - НСЖУ, НМПУ, іншої профспілки)

 

«__» ______ 2014 року __________________________________________________________

                                           вказати ким 

було здійснене незаконне втручання в здійснення мною професійної журналістської діяльності, яке полягало у тому, що:

 

1) В ході виконання мною професійних обов'язків _____________ (вказати ким) до мене умисно було застосоване фізичне насильство.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (Детальне описання  порушення чи факту отримання тілесних ушкоджень; обставин, часу і місця порушення; вказати, чи було повідомлено порушнику/нападнику про статус працівника ЗМІ і яким чином)

 

2) Крім цього, в процесі здійснення мною професійної діяльності __________ ( вказати ким ) було умисно пошкоджене моє майно, а саме: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (вказати пошкодження, яких заподіяно та обставини, вартість майна чи втрати певної інформації)

 

Вказані дії містять ознаки злочину «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» (ч. 1 ст. 171 Кримінального Кодексу України). 

 

*Якщо незаконні дії були вчинені працівниками правоохоронних органів, додати:

 

Крім цього, з огляду на те, що фізичне насильство було застосовано працівниками правоохоронних органів, в зазначених вище неправомірних діях є ознаки злочину «Перевищення влади або службових повноважень» (ч. 1 ст. 365 Кримінального Кодексу України),

 

а також з урахуванням вимог статті 214 Кримінально-процесуального кодексу України ПРОШУ:

 

1) Відкрити кримінальне провадження за моєю заявою;

2) Внести дані про описаний вище злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
3) Повідомити мене про внесення даних про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань на адресу, що зазначена вище у цій заяві;

4) Визнати мене потерпілим в межах кримінального провадження, відкритого за моєю заявою;
5) Винести Постанову про проведення судово-медичної експертизи з приводу ступеню тяжкості нанесених мені фізичних травм;

6) Терміново видати мені направлення на судово-медичну експертизу на предмет встановлення локалізації та ступеню тяжкості нанесених мені травм.

 

Додатки:

 

-          копія документа, що підтверджує мій статус журналіста;

-          докази - фото-, відео-записи і т.д. (за наявності).

 

 

 

    «__»__________ 2014 р.                                                                                              ________

                                                                                                                                                              (підпис)

 

Нагадаємо, на вул. Грушевського в Києві й в регіонах після загострення протистояння з 19 січняпостраждали понад 60 журналістів.

 

Як писала «Детектор медіа», ще понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві та попередніх подій євромайданів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6725
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду