НАМ вимагає почати розгляд відповідності Конституції «закону Колесніченка-Олійника»

НАМ вимагає почати розгляд відповідності Конституції «закону Колесніченка-Олійника»

21 Січня 2014
10252

НАМ вимагає почати розгляд відповідності Конституції «закону Колесніченка-Олійника»

10252
НАМ вимагає почати розгляд відповідності Конституції «закону Колесніченка-Олійника»
НАМ вимагає почати розгляд відповідності Конституції «закону Колесніченка-Олійника»

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) вважає прийняття Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879 значним скороченням права на свободу слову та інформацію і звертається до народних депутатів з проханням ініціювати розгляд конституційності ухвалених 16 січня 2014 року законів Конституційним судом України. Про це йдеться в офіційній заяві організації.

 

НАМ вважає, що ухвалення законодавчих актів від 16 грудня 2014, може призвести до згортання прав громадян на свободу слова та доступ до інформації, а також унеможливить виконання журналістами своїх професійних обов'язків. Тому організація вирішила з'ясувати чи прийняті законодавчі акти відповідають Конституції України.

 

«З огляду на те, що Президент України підписав зазначені акти, ми вважаємо за необхідне провести аналіз їх конституційності та вжити заходів до усунення порушень Конституції України», - йдеться в заяві НАМ.

 

НАМ просить народних депутатів в найкоротші строки звернутися до Конституційного суду України щодо визнання цього закону неконституційним і закликає Конституційний суд України розглянути таке звернення невідкладно.

 

Окрім того, НАМ повідомляє, що асоціація готова докласти всіх зусиль для запобігання зловживанню прийнятими нормами та захисту прав та законних інтересів  незалежних ЗМІ. Організація закликала телерадіокомпанії звертатись до правового центру НАМ, незалежно від їх членства в асоціації, за юридичною допомогою у разі появи загрози неправомірного притягнення їх працівників до відповідальності за новим законом.

 

Далі «Детектор медіа» подає повний текст заяви НАМ:

 

«Незалежна Асоціація телерадіоМовників вважає прийняття Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» значним скороченням права на свободу слову та інформацію і звертається до народних депутатів з проханням ініціювати розгляд конституційності ухвалених 16 січня 2014 року законів Конституційним судом України.



Незалежна Асоціація телерадіоМовників завжди послідовно захищала членів організації, незалежні медіа України та їх право на належні відповідні міжнародним стандартам умови діяльності. Ми вважаємо, що ухвалення законодавчих актів від 16 грудня 2014, може мати наслідком значне згортання прав громадян на свободу слова та доступ до інформації, а також унеможливить виконання журналістами своїх професійних обов'язків. З огляду на те, що Президент України підписав зазначені акти, ми вважаємо за необхідне провести аналіз їх конституційності та вжити заходів до усунення порушень Конституції України.



Особливо небезпечним для незалежності медіа ми вважаємо Закон України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», яким в Україні запроваджується кримінальна відповідальність за наклеп, образу працівників правоохоронних органів та суддів, розповсюдження матеріалів або інформації, що демонструють зухвалу зневагу до правосуддя, збір інформації про працівників правоохоронних органів та суддів, а також екстремістську діяльність, визначення якої сформульоване таким чином, щоб забезпечити максимально широке тлумачення, в тому числі - як поширення матеріалів, які обґрунтовують чи виправдовують порушення будь-яких законних інтересів людини.



Також, цим законом запроваджується практика обмеження доступу громадян України до інформації, розміщеної в мережі Інтернет, без рішення суду. Це реалізовано шляхом зобов'язання Інтернет-провайдерів обмежувати доступ своїх абонентів до сайтів, визначених Національною комісією з регулювання зв'язку.

 

Всі ці положення у сукупності встановлюють в Україні режим цензури, порушують право громадян на свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань, гарантоване статтею 34 Конституції України, а також ускладнюють роботу ЗМІ.

 

Крім того, цим законом істотно порушуються конституційні права громадян на свободу та особисту недоторканість (стаття 29 Конституції України), на свободу об'єднання у громадські організації (стаття 36 Конституції України), а також право збиратися мирно (стаття 39 Конституції України).

 

Цей закон був прийнятий Верховною Радою України з порушеннями регламенту і без консультацій з громадськістю та представниками медіа індустрії, хоча його регуляторні норми суттєво вплинуть на інформаційний простір в Україні.

 

З огляду на все вище зазначене Незалежна Асоціація телерадіоМовників:

- Просить народних депутатів в найкоротші строки звернутися до Конституційного суду України щодо визнання цього закону неконституційним;

- Закликає Конституційний суд України розглянути таке звернення невідкладно.

 

Окрім того, Незалежна Асоціація телерадіоМовників готова докласти всіх зусиль для запобігання зловживанню прийнятими нормами та захисту прав та законних інтересів  незалежних ЗМІ. Ми запрошуємо всі телерадіокомпанії, незалежно від членства в асоціації, звертатися до Правового центру НАМ за юридичною допомогою у разі появи загрози неправомірного притягнення їх працівників до відповідальності за новим законом».

 

Нагадаємо, 21 січня офіційне видання Верховної Ради «Голос України» і урядове видання «Урядовий кур'єр» надрукували закон «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879 нардепів фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, прийняті Верховною Радою в цілому 16 січня.

 

21 січня Володимир Олійник на «Громадському ТБ» послався на «західний» досвід в обґрунтуванні свого з Вадимом Колесніченком закону. Але за висновком Центру дослідження суспільства, посилання на «західний» досвід не відповідають дійсності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду