Міліція стріляє у журналістів – заява «Стоп цензурі!»

Міліція стріляє у журналістів – заява «Стоп цензурі!»

20 Січня 2014
13815

Міліція стріляє у журналістів – заява «Стоп цензурі!»

13815
Міліція стріляє у журналістів – заява «Стоп цензурі!»
Міліція стріляє у журналістів – заява «Стоп цензурі!»

Рух «Стоп цензурі!» заявляє, що журналісти в Україні перетворились на заручників авторитарного режиму. Таку заяву рух поширив 20 січня.

 

«Як мінімум 25 наших колеги отримали ті чи інші поранення внаслідок подій у центрі Києва 19-20 січня, деякі з них перебувають у лікарнях. Щонайменше 10 журналістів з числа поранених заявляють, що в них влучали цілеспрямовано - що яскраво свідчить про те, як влада розуміє поняття свободи слова і прав людини. Майже всі поранені журналісти були в яскравих жилетах з надписом «Преса» і тримали в руках професійні фото- і відеокамери», - йдеться в заяві.

 

Прицільний вогонь по представникам преси був зафіксований на відео журналістом «Радіо Свобода», який вів пряму трансляцію з місця подій. Пластикової кулею була пошкоджена камера знімальної групи телеканалу «5 канал». Журналістка телеканалу «1+1» Наталка Пісня отримала поранення пластиковою кулею у ногу. Оператор інтернет-каналу «Спільнобачення» отримав майже впритул поранення у руку, коли знімав наступ спецпідрозділів.

 

«Події у центрі Києва в урядовому кварталі стали остаточною квінтесенцією того, що відбувалося в Україні з журналістами останні роки. Побиття, нищення техніки, постріли та затримання - лиш би не було відео, фото і людей в країні, які бачать і знають правду», - заявляє «Стоп цензурі!».

 

«Коли американський танк в Іраку вистрелив у Тараса Процюка, американська влада, яка вела бойові дії, клялася, що військові бачили відблиск камери і вважали його снайперською зброєю. Це не виправдання - сказали журналісти всього світу. Тут, в Україні, ми навіть не чекаємо на виправдання від нинішньої влади - адже не було ще жодного покарання бійця за події, починаючи із 30 листопада. Навпаки! Сьогодні прес-служба Міністерства внутрішніх справ України заявила, що прицільна стрілянина по журналістам це провокація проти міліції», - йдеться в заяві.

 

Саме тому «Стоп цензурі!» звертається до міжнародної спільноти, світових демократій і міжнародних фінансових установ із закликом: «Не чекайте, поки нас всіх винищить диктатор! Підтримайте реальними діями права людини в Україні. Ми, журналісти руху «Стоп цензурі!», закликаємо вас вжити санкцій до українських високопосадовців, відповідальних за розгортання насилля в Україні».

 

Як писала ТК, під час зйомок масових протестів та сутичок з мітингувальників з правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві  19 і 20 січня постраждало близько 30 співробітників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13815
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телекритик
3771 дн. тому
Почему молчите, что "мирные" митингующие избили журналиста и оператора телеканала Интер?? Где правда м свобода слова??
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду