Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»

Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»

18 Грудня 2013
4880

Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»

4880
Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»
Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»

17 грудня Дарницький районний суд Києва на своєму засілання прийняв рішення про відмову у задоволенні позову журналіста Юрія Шеляженка до ВО «Свобода» про спростування та вилучення недостовірної інформації. Про це повідомляє інтернет-видання Zaxid.net.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у своїй позовній заяві Юрій Шеляженко просив суд зобов'язати ВО «Свобода» спростувати неправдиву, на його погляд, інформацію, наведену в окремих уривках політичної заяви керівника партії Олега Тягнибока під назвою «Тепер вибіркова «люстрація»?», датовану 20.11.2013 р. Позивач також вимагав вилучити цю політичну заяву з партійного сайту та з блогу Олега Тягнибока на сайті «Українська правда».

 

Журналіст посилався до ВО «Свобода» через те, що Олег Тягнибок звинуватив його у закликах до «люстрації» і «судилища» над нардепом Іриною Фаріон і що пошук даних про її членство в КПРС здійснювався на замовлення влади.  Юрій Шеляженко називає неправдивими твердження про те, що пошук архівних даних про суспільну діяльність Ірини Фаріон був спланований спільно з Віктором Януковичем і має на меті розправу над політичними опонентами Януковича.

 

«Судове засідання відбулося, від "Свободи" ніхто не з'явився. Їх немає за юридичною адресою, тобто листа вони не отримали. В принципі, серед українських партій досить часто буває, коли юридична адреса не відповідає дійсності. Суд вирішив провести заочний розгляд справи, і відмовив мені у задоволенні позову. Мотиваційну частину не оголошували. Чому суд прийняв таке рішення, стане відомо тільки через три дні, можливо - аж у понеділок», - розповів Юрій Шеляженко Zaxid.net.

 

Журналіст також сказав, що, радше за все, подаватиме апеляцію на судове рішення. Якщо виявиться, що суд оцінив наведені в позові факти як припущення чи оціночні судження, то в новому позові Юрій Шеляженко проситиме відшкодувати йому моральну шкоду в розмірі 1 грн.

 

Раніше Юрій Шеляженко звернувся до Державного архіву Львівської області за документами щодо членства Ірини Фаріон в КПРС. Отримавши відмову, журналіст звернувся до суду, який вині рішення на його користь і зобов'язав Державний архів Львівської області надати йому запитувані документи. З документів архіву випливає, що Ірина Фаріон справді була членом КПРС. Після низки заперечень депутат від ВО «Свобода» визнала факт членства в радіоефірі.

 

Нагадаємо, парламентські журналісти звернулись до голови фракції ВО «Свобода» Олега Тягнибока з відкритим листом, у якому вимагають, щоб він «провів виховну роботу» всередині своєї фракції задля уникнення непорозумінь із журналістами.

 

Приводом для написання листа став інцидент  між Іриною Фаріон та журналістами 20 листопада, коли у відповідь на поставлене запитання кореспондента одного з телеканалів вона заявила: «Орлиці не сповідаються перед гієнами». Наразі  під листом до Олега Тягнибока підписались 36 журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду