detector.media
18.12.2013 13:27
Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»
Суд відмовив журналісту Юрію Шеляженку в позові до ВО «Свобода»

17 грудня Дарницький районний суд Києва на своєму засілання прийняв рішення про відмову у задоволенні позову журналіста Юрія Шеляженка до ВО «Свобода» про спростування та вилучення недостовірної інформації. Про це повідомляє інтернет-видання Zaxid.net.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у своїй позовній заяві Юрій Шеляженко просив суд зобов'язати ВО «Свобода» спростувати неправдиву, на його погляд, інформацію, наведену в окремих уривках політичної заяви керівника партії Олега Тягнибока під назвою «Тепер вибіркова «люстрація»?», датовану 20.11.2013 р. Позивач також вимагав вилучити цю політичну заяву з партійного сайту та з блогу Олега Тягнибока на сайті «Українська правда».

 

Журналіст посилався до ВО «Свобода» через те, що Олег Тягнибок звинуватив його у закликах до «люстрації» і «судилища» над нардепом Іриною Фаріон і що пошук даних про її членство в КПРС здійснювався на замовлення влади.  Юрій Шеляженко називає неправдивими твердження про те, що пошук архівних даних про суспільну діяльність Ірини Фаріон був спланований спільно з Віктором Януковичем і має на меті розправу над політичними опонентами Януковича.

 

«Судове засідання відбулося, від "Свободи" ніхто не з'явився. Їх немає за юридичною адресою, тобто листа вони не отримали. В принципі, серед українських партій досить часто буває, коли юридична адреса не відповідає дійсності. Суд вирішив провести заочний розгляд справи, і відмовив мені у задоволенні позову. Мотиваційну частину не оголошували. Чому суд прийняв таке рішення, стане відомо тільки через три дні, можливо - аж у понеділок», - розповів Юрій Шеляженко Zaxid.net.

 

Журналіст також сказав, що, радше за все, подаватиме апеляцію на судове рішення. Якщо виявиться, що суд оцінив наведені в позові факти як припущення чи оціночні судження, то в новому позові Юрій Шеляженко проситиме відшкодувати йому моральну шкоду в розмірі 1 грн.

 

Раніше Юрій Шеляженко звернувся до Державного архіву Львівської області за документами щодо членства Ірини Фаріон в КПРС. Отримавши відмову, журналіст звернувся до суду, який вині рішення на його користь і зобов'язав Державний архів Львівської області надати йому запитувані документи. З документів архіву випливає, що Ірина Фаріон справді була членом КПРС. Після низки заперечень депутат від ВО «Свобода» визнала факт членства в радіоефірі.

 

Нагадаємо, парламентські журналісти звернулись до голови фракції ВО «Свобода» Олега Тягнибока з відкритим листом, у якому вимагають, щоб він «провів виховну роботу» всередині своєї фракції задля уникнення непорозумінь із журналістами.

 

Приводом для написання листа став інцидент  між Іриною Фаріон та журналістами 20 листопада, коли у відповідь на поставлене запитання кореспондента одного з телеканалів вона заявила: «Орлиці не сповідаються перед гієнами». Наразі  під листом до Олега Тягнибока підписались 36 журналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY