Закарпатська ОДА запровадила акредитацію журналістів, дрес-код і заборону користуватися мобільними телефонами

9 Грудня 2012
2256

Закарпатська ОДА запровадила акредитацію журналістів, дрес-код і заборону користуватися мобільними телефонами

2256
Закарпатська ОДА запровадила акредитацію журналістів, дрес-код і заборону користуватися мобільними телефонами

Закарпатська облдержадміністрація (ОДА) запровадила акредитацію для представників ЗМІ. Відповідні правила, розміщені на сайті адміністрації, на переконання чиновників, створять сприятливі умови для професійної діяльності журналістів, повідомляє газета «Факты».

 

Для того, щоб отримати акредитацію, журналіст зобов'язаний надати заявку та низку інших документів (у тому числі копію свідоцтва про реєстрацію друкованого ЗМІ, копію ліцензії на мовлення (для телерадіокомпаній), копію документа, що підтверджує професійний фах журналіста), вказати тираж, періодичність, регіон розповсюдження, поштову адресу, телефон і факс редакції, дані головного редактора і т. д. і все це подати до 31 грудня. У разі ненадання заявником яких документів розгляд заявки на акредитацію зупиняється.

 

У правилах виписано обов'язки журналістів. Наприклад, їм заборонено користуватися мобільними телефонами під час проведення заходів. Хоча багато журналістів використовують телефони, щоб розмістити інформацію на своїх сайтах прямо з місця події. Крім того, працівники ЗМІ зобов'язані дотримуватися ділового стилю одягу.

 

ОДА може припинити акредитацію в разі систематичного грубого порушення вимог щодо мобільних телефонів і ділового стилю одягу, а також у разі визнання журналіста судом винним у вчиненні адміністративного правопорушення або злочину. Таким чином, будь-який працівник ЗМІ, який порушив, наприклад, правила дорожнього руху і сплатив через суд штраф, може позбутися акредитації в ОДА.

 

Як нагадує видання, стаття 26 Закону України «Про інформацію» прямо вказує: «Відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста , працівника засобу масової інформації на відкриті заходи , які проводить суб'єкт владних повноважень». Однак у правилах акредитації про це не згадано.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2256
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду