«Нас тримали не стіни, а колектив»

7 Травня 2007
5690

«Нас тримали не стіни, а колектив»

5690
Прощання з «Інтером»: репортаж із вечірки 4 травня.
«Нас тримали не стіни, а колектив»

На дитячому майданчику неподалік від інтерівського офісу на вулиці Дмитрівській я почула розмову двох співробітниць каналу. «Уявляєш, – казала одна, – досі на дверях нашого кабінету висить табличка "Ранок з "Інтером"!"». Друга ділилася враженнями від перспективи роботи в ТОВ «Національні інформаційні системи» – продакшн-компанії, яка відтепер вироблятиме новини для «Інтера»: «Хіба я винна, що їх звільнили, а мені запропонували залишитись? І ось сьогодні вони збираються в "Зеленому мисі". Я не знаю, чи варто мені йти?»

 

На вечірку в кафе «Зелений мис» 4 травня було запрошено всіх співробітників «Інтера» – нинішніх, учорашніх і колишніх. Коло дверей висіла табличка з написом «Замовлено», а екс-керівник ранкового блоку новин Максим Равреба пильно вдивлявся в обличчя кожного, хто приходив на вечірку. Кафе виглядало по-святковому, прикрашене повітряними кульками. Дехто з інтерівців приносив квіти – дві гвоздики або троянди. Так співробітники інформаційно-аналітичної служби прощалися з колишнім «Інтером».

 

 

 

Не всіх надихала ідея такого прощання. Марина Сорока, колишній парламентський кореспондент «Інтера», сказала «ТК»: «Ми хочемо запамятати наших колег і друзів веселими й життєрадісними. В нас є минуле, яке нас усіх обєднує, і, думаю, в багатьох із нас буде спільне майбутнє». Але розкривати свої плани Марина поки що не схотіла: «Зараз я проводжу переговори, і вони проходять успішно. Настрій у мене чудовий, адже завершується один життєвий період і починається інший. Багато хто з моїх колег по ІАС давно переросли свої посади, їм треба змінити статус. Нас тримали тут не стіни – нас тримав колектив. Можливо, хтось відкриє себе в новому амплуа. Наприклад, Олег Дейнека заспівав, а хтось, може, почне писати картини або створить колекцію модного одягу». На запитання, чи й надалі Марина збирається працювати в журналістиці, вона відповіла загадково: «Не зовсім». У новоствореній структурі НІС одній із найдосвідченіших парламентських кореспондентів українського телебачення роботу не пропонували, як і більшості іасівців. Загалом у НІС перейшло близько десяти журналістів та редакторів. «Туди пішли випусковими редакторами Олексій Іванов, Вікторія Найденова, журналістами – Олеся Задорожна, Валентина Левицька, Ганна Оніщук і Ольга Клюєва, ведучими – Валерій Клименко та Олександр Колодій», – каже Марина.

 

 

 

Роман Лавров, перший ведучий каналу «Інтер», приніс на вечірку стару табличку з написом «Інтер-новини». Так називався перший інформаційний випуск каналу. Він пропонував усім присутнім залишити на ній автографи на згадку. «Коли я йшов із каналу, мені подарували цю табличку, і вона довго в мене пролежала. Але зараз я хочу, щоб ви залишили на ній свої підписи», – сказав Роман і з сумом додав, що в Україні не вміють цінувати досвід і майстерність журналістів. «Я не знаю, – каже колишній ведучий "Інтера", – що треба зробити журналістам і телевізійникам, щоб їх нарешті оцінили. Люди, які йдуть із каналу, були однією з найкращих команд на нашому телебаченні. А тепер ними нехтують задля втілення невідомого нікому плану. Тепер глядачі побачать інший канал. Я дуже вдячний "Детектор медіа" за висвітлення подій на "Інтері", адже про все, що там відбувалося, я дізнавався саме з неї. Колись "ТК" підтримала й мене».

 

Відпочиваючи на вечірці, інтерівці ділилися спогадами про колектив, передивлялись жартівливі телеролики, зняті спеціально для корпоративних вечірок, слухали веселу музику. Попри це, сумною виглядала кореспондент Анастасія Образцова. «Може, мені піти у підтанцовку до Олега Дейнеки?» – жартувала вона в колі друзів.

 



«Я не можу заходити у ньюзрум, де стіни обідрані, а кожна прибиральниця питає: де ви, що з вами? Чоловіки менш емоційні, вони прийняли рішення і пішли. А ми, жінки, до останнього сиділи "коло смертного ложа", сподіваючись на якесь диво, але розуміючи, що дива не трапиться, – розповідає Настя «Детектор медіа». – Я лишаюся в журналістиці, бо більше нічого не вмію. Зараз у мене є кілька пропозицій».

 

Людей збиралося дедалі більше, аж поки невеличке кафе «Зелений мис» не переповнилося. Близько сотні людей, які колись повязали свою долю з каналом «Інтер», тепер прощались і ділилися спогадами. Марина Сорока запропонувала щороку зустрічатись і відзначати День Народження ІАС – 15 листопада. Потім прокрутили ролик із піснею-гімном ІАС – «Наша служба и опасна, и трудна» – у виконанні співробітників «Інтера».

 

 

 

«Я знала, що це буде не сумна вечірка, адже більшість із нас уже мають пропозиції щодо роботи, – каже ведуча Лариса Губіна. – Я тиждень відпочиватиму, а потім повернуся до роботи в журналістиці. Маю декілька пропозицій, але поки що волію не конкретизувати. Пропонують бути ведучою, але не виключено, що я поєднуватиму її з журналістською роботою. Коли я звільнялась, керівництво сказало мені: "Ви не хвилюйтесь, будете без роботи не більш, ніж кілька тижнів". (Сміється.) Їхня впевненість мене зачарувала. Якщо вони такі впевнені у моїх професійних здібностях, то чому було не залишити мене на каналі? Але це вже лірика…». За словами Лариси, вона мала розмову з Ганною Безлюдною та Сергієм Созановським. Їй сказали, що «в жодному разі не ставлять під сумнів її професійні та зовнішні якості», але вона «не вписується в концепцію, образ тих ведучих, які відтепер працюватимуть на "Інтері"».

 

 

 

Володимир Арєв, головний продюсер ПЦ «Закрита зона», також колись працював на «Інтері». Він пропонує спостерігати за розвитком каналу в ефірі: «Я оцінюю ситуацію з "Інтером" із суто бізнесового погляду. Я б не замішував сюди політику та свободу слова, адже це просто структурна перебудова компанії, яка збирається виходити зі своїми акціями на міжнародні біржі. У світі є багато прикладів, коли реорганізовували компанії, відбувались масові звільнення. На мою думку, це суто менеджерське рішення для втілення певного стратегічного плану. Інша справа, що з погляду моралі воно суперечливе. Але, наскільки мені відомо, нікого не викинули на вулицю просто так. Усе було законно, і дорікати менеджменту важко». На думку Володимира, створення продакшн-компанії, що вироблятиме новини для кількох телеканалів, не стане масовим явищем. «Будь-який канал так чи інакше хоче контролювати контент, мати чітко визначену редакційну політику, нести відповідальність за те, що відбувається в ефірі, – пояснює він. – Це суто інтерівське рішення, яке видається досить органічним з погляду менеджменту. Хочу подивитися на новини десь за 3-4 місяці. Все покаже ефір».

 

Надворі біля входу в кафе стояла ведуча «Подробностей» Світлана Леонтьєва. Вона із легким ностальгійним смутком розповідала про своє життя на каналі: «Це дуже яскравий етап мого життя. Я прийшла на "Інтер", коли він "був ніхто і звали його ніяк", новини виходили у запису, тож мене взяли, бо я мала досвід роботи у прямому ефірі. Я згадуватиму про це з радістю, бо доклала чимало зусиль, аби наш канал став першим. І саме за часів моєї роботи "Інтер" став першим. Але кожен етап колись закінчується і розпочинається новий…». За словами Світлани, з телеглядачами вона розлучається ненадовго.

  

Під час співбесіди з керівництвом Світлана боялась, що їй запропонують роботу в НІС. «Останні місяці роботи на каналі були дуже важкими. У мене є певні погляди на те, як повинні робитися новини. Якщо вони робляться не так – це мені не подобається. І мені було дуже легко, коли мені, хвала Богу, нічого не запропонували. Я з радістю і легкістю погодилась на умови, поставлені керівництвом. Ми говорили протягом години: мені розповіли про перспективи каналу та плани щодо його реорганізації. Я висловила свою думку з цього приводу, і ми розійшлися, потиснувши одне одному руки», – розповідає вона. 

 

 

 

Світлана порівнює свою роботу на «Інтері» з тим, як велося колегам на каналі-конкуренті «1+1»: «Я завжди із захопленням і повагою спостерігала за тим, як ставиться до своїх телеведучих Олександр Роднянський. Він завжди дає їм шанс: вони міняються, беруть участь у нових проектах. Словом, канал робить їх зірками. А я стала зіркою "Інтера" не завдяки каналу, а всупереч. "Інтер" ніколи не був каналом, що робив зірок. До людей тут ставились, як до найманих працівників, бо якщо людина самодостатня і має свою думку, нею важко керувати».

 

 

 

На прощання декілька колишніх «інтерівців» поклали квіти й вінок на ґанок каналу.

 Попереду – нова робота, нові досягнення та успіхи, які незабаром розвіють їхній смуток. «Детектор медіа» бажає всім колишнім інтерівцям» залишатися такими ж життєрадісними і зберегти цю велику цінність – міцну дружбу, яка їх поєднує.

 

Щасти вам, колеги!

 

Фото – Дмитро Амідов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5690
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду