Журналісти провели Мовчазний марш і відправили листа президенту України

Журналісти провели Мовчазний марш і відправили листа президенту України

23 Листопада 2013
3753
23 Листопада 2013
14:51

Журналісти провели Мовчазний марш і відправили листа президенту України

3753
Журналісти провели Мовчазний марш і відправили листа президенту України
Журналісти провели Мовчазний марш і відправили листа президенту України

Сьогодні, 23  листопада, учасники Міжнародної та Європейської федерацій журналістів провели Мовчазний марш і відправили листа президенту України. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

Конференція відбулася 21-23 листопада за підтримки Національної спілки журналістів України і Незалежної медіа-профспілки.

Журналісти влаштували Марш на Хрещатику з нагоди Дня боротьби з безкарністю. Як нагадав президент Міжнародної федерації журналістів Джіма Бумели, за останній десть років у світі  загинуло 1100  журналістів.
 
Учасники маршу пронесли плакати різними мовами із фотографіями й іменами журналістів, які загинули в різних країнах світу.

Також журналісти з Головпошампту відправили листа президентові України Віктору Януковичу. У листі відзначається, що  останнім часом  в Україні відзначається збільшення випадків нападів на журналістів, а винуватці рідко зазнають покарання. У листі в  міститься заклик звернути увагу на цю проблему і покласти край безкарності.
 
«Ви вже отримали численні звернення стосовно цієї проблеми від медійних організацій України, в тому числі дочірніх МФЖ / ЄФЖ  Національної спілки журналістів (НСЖУ ) і Незалежної  медіа-профспілки (НМПУ). Незважаючи на це, ситуація не покращилася», -
зазначили журналісти.

Автори листа виділили три головні тенденції  порушення прав журналістів:

«Журналісти часто піддаються фізичним нападам з боку можновладців або людей, пов'язаних з урядом. Нападники  порушують статтю 171 Кримінального кодексу України  яка передбачає покарання за перешкоджання журналістській діяльності. Цього року суд покарав тих, хто 18-го травня напав на  журналістів Ольгу Сніцарчук  і Владислава Соделя. Але це відбулося після того, як  сотні журналістів під воротами Міністерства внутрішніх справ провели демонстрацію і вимагали відставки міністра,  якщо він не забезпечить   об'єктивне розслідування. Однак, без масових протестів , нападники  на журналістів залишаються безкарними.

Регіональні власті закривають  незалежні телеканали або прагнуть поставити їх під свій контроль. Це сталося в Харкові, Кременчуці , Чернівцях, і Керчі. У таких випадках журналістам пропонують  вибір: або звільнитися,  або працювати в якості піарників місцевого  уряду, мало піклуючись про те, щоб повідомляти правду.
 
Журналісти, які виступають  проти цензури або відстоюють  свої трудові права, зазнають  переслідувань з боку   власників. Яскравим прикладом є те, що п'ять редакторів інформаційного агентства  УНІАН, які через їхню  принципову позицію у відстоюванні свободи преси були покарані керівництвом, зняті зі своїх посад і заслані далеко від головного офісу, де продукуються новини, - до старого заводу в антисанітарних умовах».

Автори листа підкреслюють, що зазначені тенденції є системними. Вони мають негативний вплив на свободу преси в Україні і сприяють  знищенню  професії журналіста. Для того щоб зупинити цю негативну тенденцію, має бути застосована  політична воля, вважають автори листа. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3753
Читайте також
21.11.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 147
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тю дурні
3820 дн. тому
Ви шо собі дозволяєте?До Президента з маленької букви та ще англійською мовою !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду