Верховній Раді пропонують прирівняти до журналістів телеведучих і операторів

Верховній Раді пропонують прирівняти до журналістів телеведучих і операторів

13 Листопада 2013
3901
13 Листопада 2013
12:38

Верховній Раді пропонують прирівняти до журналістів телеведучих і операторів

3901
Верховній Раді пропонують прирівняти до журналістів телеведучих і операторів
Верховній Раді пропонують прирівняти до журналістів телеведучих і операторів

У Верховній Раді України зареєстрований проект закону, яким пропонується вдосконалити перелік прирівняних до журналістів працівників засобів масової інформації. Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ), аналізуючи проекту Закону №3577 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо уточнення поняття «працівники засобів масової інформації прирівняні до журналістів» та усунення протиріч між окремими законодавчими актами України).

 

Законопроект №3577 зареєстрований у парламенті 7 листопада народними депутатами Юрієм Стецем, Петром Порошенком, Оленою Бондаренко та Олександром Голубом.

 

Метою законопроекту є посилення соціального захисту працівників ЗМІ, зокрема, шляхом визначення вичерпного переліку професій, які мають бути прирівняні до журналістів, і до якого пропонується включити ведучих, кореспондентів, оглядачів, редакторів, членів редакцій та редакційних колегій, операторів фото, відео, монтажного устаткування.

 

Як зазначає Інститут Медіа Права (ІМП), чинний закон передбачає, що до журналістів прирівнюються кіно- і телеоператори, режисери та інші працівники ЗМІ, якщо вони за необхідності входять до складу відряджених творчих групп телеканалів. Сам термін «журналіст» включає в себе ведучих, кореспондентів, оглядачів, редакторів, членів редакцій та редакційних колегій. Це не зовсім узгоджується з державною класифікацією професій, яка розмежовує відповідні види діяльності. Тому проект має узгодити невідповідності між законом та класифікатором професій, а також посилити соціальний захист операторів, прирівнявши їх до працівників творчої, а не суто технічної професії.

 

Медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що цим законопроектом термін «журналіст» розширюється, але не факт, що напади на осіб, «прирівняних до журналістів», даватимуть підстави інкримінувати нападникам ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності) Кримінального Кодексу України.

 

«Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту №3577, його завданням є "удосконалення законодавчої бази... в галузі соціального захисту працівників ЗМІ". Але дуже важливо звернути увагу на зв'язок визначення терміну "журналіст" і безкарністю нападників на журналістів: найпоширенішим поясненням правоохоронців, чому справи проти нападників не порушують по ст. 171 КК є те, що формально оператори, інтернет-журналісти не підпадають під законодавче визначення журналіста. Цим законопроектом визначення ніби розширюється, але не факт, що напади на осіб "прирівняних до журналістів" даватимуть підстави інкримінувати нападникам ст. 171 КК. Адже адвокат нападника, ймовірно, займатиме позицію, що особа, прирівняна до журналіста, все ж не є повноцінним журналістом, а тому ст. 171 не може застосовуватися. Нагадаю, що в кримінальному провадженні всі сумніви тлумачаться на користь підсудного», - зазначив пан Головенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3901
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
гомобез сапієнс
3825 дн. тому
Сказавши "А" скажіть і "Б" .Вже скільки років іде мова про надання статусу особи, прирівняної до держсдужбовця, операторам і режисерам, а не тільки журналістам. Бо оператор не сидить в редакції і не довбить клавіатуру компьютера в "пошуках матеріалу". Першого зі знімальної групи завжди б'ють оператора.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду