Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко

Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко

31 Жовтня 2013
4431

Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко

4431
Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко
Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко

Прийняття закону про реформування друкованих ЗМІ не можна відкладати надалі через те, що в регіонах органи влади приймають рішення, за якими редакції газет втрачають свої права на приміщення і майно. Про це заявив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олег Наливайко під час III Українсько-іспанського медіафоруму, що відбувся 30 жовтня в Інституті журналістики КНУ ім. Т. Шевченка.

 

«Запитують, чи на часі зараз роздержавлення. Однозначно хочу сказати, що ні, тому що це треба було робити ще в 2005 році, коли Україна брала зобов'язання перед Радою Європи. Тоді була інша економічна ситуація, інша політична ситуація, більші наклади в газет. Але тягнути зараз далі - не можна. Тому що буквально щодня ми отримуємо повідомлення, що там чи там забирають редакційне майно. Зараз застосовується ноу-хау: державні адміністрації виходять з числа засновників тих чи інших газет і переводять їх у комунальні підприємства. Проходить приватизація в стилі 90-х років. Маємо приклади, коли від редакцій вимагають узгоджувати газетні шпальти перед друком», - зазначив голова Спілки.

 

За словами голови НСЖУ, в Україні вже 15 років ведуться розмови про роздержавлення, однак прийняття відповідних законів постійно відкладається. Останнім часом уже двічі до розгляду законопроекту у другому читанні Верховна Рада не дійшла.

 

Зважаючи на такі обставини НСЖУ включилася процес підготовки законопроекту про реформування. Спільно з Держкомтелерадіо було відпрацьовано такий варіант закону, де враховані основні моменти захисту редакційних колективів.

 

«Мені здається, що галузь готова. Ми вивчали досвід Польщі, де пройшло роздержавлення, і в цілому він позитивний. У нас безліч випадків, коли зараз ніяких дотацій з бюджету видання не отримують, і багато що тут залежить від керівників ЗМІ. Говорять, що влада відвернеться, не буде фінансуання. А може навпаки, повернеться? Коли не можна буде кнопкою викликати того чи іншого редактора...», - сказав голова НСЖУ.

 

За словами Олега Наливайка, зараз, коли на чергову сесію Верховної Ради вкотре виноситься розгляд законопроектів про роздержавлення та суспільне мовлення, у низці газет поширюється інформація з коментарями американського "медіаексперта", який називає роздержавлення небезпечним трендом, зауважує, що Україна не має перед Єврокомісією зобов'язань у цьому питанні та наводить приклад, що, мовляв, у США теж є проблеми з державними ЗМІ.

 

«Ця інформація з елементами джинси, тому що вона іде в сотнях видань, з одним текстом і одним посиланням на першоджерело. Але коли ми почали шукати її в першоджерелі, то цієї інформації знайти не вдалося. Я дуже сподіваюся, що це помилка перекладу щодо державних ЗМІ, бо в США немає державного телебачення чи державних видань. В іншому разі переклад зроблено абсолютно маніпулятивно. В США існує суспільне мовлення, і головна його відмінність від державного - це незалежність від влади редакційних колективів», - сказав Олег Наливайко.

 

За словами Олега Наливайка, пункту про роздержавлення дійсно немає у так званому «списку Фюле», але свого часу Україна добровільно взяла такі зобов'язання. Голова Спілки вважає, що це має бути початком складного шляху приєднання до європейських цінностей.

 

Говорячи про останні тенденції в друкованих медіа, Олег Наливайко зауважив, що загалом можна говорити про позитив:  «Якщо торік на Московському медійному саміті була одна тема - як виживати ЗМІ в сучасних умовах, то тепер мова іде не про те, як виживати, а про те, як розвиватися. Чутки про смерть друкованих видань - перебільшені. Заяви про катастрофічне падіння накладів - теж не відповідають дійсності. Тенденція є, але про катастрофу я б не говорив».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради Микола Томенко заявив, що попри всі заяви про готовність влади до роздержавлення ЗМІ і створення суспільного телебачення, урядовці роблять все, щоб не допустити цього.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4431
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду