detector.media
31.10.2013 11:42
Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко
Відтягувати далі процес роздержавлення ЗМІ не можна - Олег Наливайко

Прийняття закону про реформування друкованих ЗМІ не можна відкладати надалі через те, що в регіонах органи влади приймають рішення, за якими редакції газет втрачають свої права на приміщення і майно. Про це заявив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олег Наливайко під час III Українсько-іспанського медіафоруму, що відбувся 30 жовтня в Інституті журналістики КНУ ім. Т. Шевченка.

 

«Запитують, чи на часі зараз роздержавлення. Однозначно хочу сказати, що ні, тому що це треба було робити ще в 2005 році, коли Україна брала зобов'язання перед Радою Європи. Тоді була інша економічна ситуація, інша політична ситуація, більші наклади в газет. Але тягнути зараз далі - не можна. Тому що буквально щодня ми отримуємо повідомлення, що там чи там забирають редакційне майно. Зараз застосовується ноу-хау: державні адміністрації виходять з числа засновників тих чи інших газет і переводять їх у комунальні підприємства. Проходить приватизація в стилі 90-х років. Маємо приклади, коли від редакцій вимагають узгоджувати газетні шпальти перед друком», - зазначив голова Спілки.

 

За словами голови НСЖУ, в Україні вже 15 років ведуться розмови про роздержавлення, однак прийняття відповідних законів постійно відкладається. Останнім часом уже двічі до розгляду законопроекту у другому читанні Верховна Рада не дійшла.

 

Зважаючи на такі обставини НСЖУ включилася процес підготовки законопроекту про реформування. Спільно з Держкомтелерадіо було відпрацьовано такий варіант закону, де враховані основні моменти захисту редакційних колективів.

 

«Мені здається, що галузь готова. Ми вивчали досвід Польщі, де пройшло роздержавлення, і в цілому він позитивний. У нас безліч випадків, коли зараз ніяких дотацій з бюджету видання не отримують, і багато що тут залежить від керівників ЗМІ. Говорять, що влада відвернеться, не буде фінансуання. А може навпаки, повернеться? Коли не можна буде кнопкою викликати того чи іншого редактора...», - сказав голова НСЖУ.

 

За словами Олега Наливайка, зараз, коли на чергову сесію Верховної Ради вкотре виноситься розгляд законопроектів про роздержавлення та суспільне мовлення, у низці газет поширюється інформація з коментарями американського "медіаексперта", який називає роздержавлення небезпечним трендом, зауважує, що Україна не має перед Єврокомісією зобов'язань у цьому питанні та наводить приклад, що, мовляв, у США теж є проблеми з державними ЗМІ.

 

«Ця інформація з елементами джинси, тому що вона іде в сотнях видань, з одним текстом і одним посиланням на першоджерело. Але коли ми почали шукати її в першоджерелі, то цієї інформації знайти не вдалося. Я дуже сподіваюся, що це помилка перекладу щодо державних ЗМІ, бо в США немає державного телебачення чи державних видань. В іншому разі переклад зроблено абсолютно маніпулятивно. В США існує суспільне мовлення, і головна його відмінність від державного - це незалежність від влади редакційних колективів», - сказав Олег Наливайко.

 

За словами Олега Наливайка, пункту про роздержавлення дійсно немає у так званому «списку Фюле», але свого часу Україна добровільно взяла такі зобов'язання. Голова Спілки вважає, що це має бути початком складного шляху приєднання до європейських цінностей.

 

Говорячи про останні тенденції в друкованих медіа, Олег Наливайко зауважив, що загалом можна говорити про позитив:  «Якщо торік на Московському медійному саміті була одна тема - як виживати ЗМІ в сучасних умовах, то тепер мова іде не про те, як виживати, а про те, як розвиватися. Чутки про смерть друкованих видань - перебільшені. Заяви про катастрофічне падіння накладів - теж не відповідають дійсності. Тенденція є, але про катастрофу я б не говорив».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради Микола Томенко заявив, що попри всі заяви про готовність влади до роздержавлення ЗМІ і створення суспільного телебачення, урядовці роблять все, щоб не допустити цього.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY