Олександр Купний виграв Апеляційний суд за позовом керівництва ЧАЕС

Олександр Купний виграв Апеляційний суд за позовом керівництва ЧАЕС

30 Жовтня 2013
5141

Олександр Купний виграв Апеляційний суд за позовом керівництва ЧАЕС

5141
ЗМІ проігнорували прес-конференцію щодо цього процесу
Олександр Купний виграв Апеляційний суд за позовом керівництва ЧАЕС
Олександр Купний виграв Апеляційний суд за позовом керівництва ЧАЕС

Український журналіст Олександр Купний виграв Апеляційний суд за позовом керівництва Чорнобильської АЕС. Про це «Детектор медіа» дізналася під час прес-конференції за участі пана Купного, засновниці Atomnews.info Ілони Заєць, представника відповідача, члена НСЖУ Володимира Коркодима та директора з питань інформації та зв'язків з громадськістю «»Українського ядерного форуму» Ольги Кошарної.

 

Раніше Славутицький міський суд Київської області ухвалив рішення відмовити у задоволенні позову генерального директора ЧАЕС Ігоря Грамоткіна до журналіста Олександра Купного й власника інтернет-сайту «Агентство атомных новостей». Про це йдеться у рішенні суду від 8 серпня.

 

Нагадаємо, гендиректор ЧАЕС Ігор Грамоткін вимагав спростувати недостовірну, на його думку, інформацію в матеріалі «Объект «Укрытие»: 12.02.2013 - ничего магического, просто разгильдяйство», опублікованому на сайті «Агентства атомных новостей».

 

Згідно з позовною заявою, відповідач мав сплатити в якості судового збору 458,80 грн.  Після того, як у серпні журналіст виграв суд, він постановив стягнути з ЧАЕС суму за понесені паном Купним витрати на правову допомогу у розмірі 2 тис. грн.

 

Тепер, за словами Олександра Купного, ЧАЕС може подати касацію на апеляцію у 20-денний термін. «Рішення суду першої і другої інстанції вступили в законну силу. Керівництво ЧАЕС має сплатити мені 3 тис. грн., компенсувавши витрати на правовий супровід», - додав він.

 

Нагадаємо, на думку журналіста, який співпрацює з «Агентством атомних новостей» як автор, перший позов в історії ЧАЕС проти журналіста був спрямований проти нього самого.

 

«Я вважаю, що це не ДСП ЧАЕС судилася з нами, бо значна частина колективу станції підтримують нашу позицію і поділяють тези статті. У даному випадку директор позивався проти журналістаі колишнього співробітника», - сказав він. Пан Купний припускає, що особливе невдоволення керівництва викликало слово «разгильдяйство».

 

Ілона Заєць каже, що такий акцент у статті мав би спонукати керівництва ЧАЕС опублікувати свою точку зору, аргументувавши, чому вони не згодні з цією оцінкою їхньої роботи. «До того ж, "Агентство атомных новостей" не ЗМІ, а платформа для дискусій. І отримати відповідь ЧАЕС я була зацікавлена. Можливо, їм відомо що аудиторія ЗМІ настроєна проти них, і через те замість публічної відповіді вони пішли на позов проти автора публікації Олександра Купного», - сказала вона.

 

На прес-коференцію щодо процесу проти пана Купного не прийшов жодний журналіст за виключенням кореспондента «Детектор медіа». Як зазначає пані Заєць, ЗМІ неохоче писали про позов пана Грамоткіна, а загалом мало і коротко висвітлюють теми екології та атомної енергетики.

 

«Акценти змістилися. ЗМІ пишуть про корупцію: те, який олігарх і скільки заробив, де що хто в кого вкрав, причому бажано без висновків. Журналістів не цікавить ні те, яким повітрям ми дихаємо, ні те, яку воду ми п'ємо. Знайти автора, в якого мені, як заступнику "Вісника екологічної безпеки", можна замовити публікацію, важко. Пулу журналістів нема, у редакціях це незатребувана тема. А кореспонденти, які вболівають за ці теми - Ольга Веснянка, Роман Іванченко - мають можливість  писати лише для громадських організацій», - каже пані Заєць.

 

Також вона відзначає, що гідної заміни журналістам, які висвітлювали теми паливно-енергетичного комплексу 2-4 роки тому, не знайшлося. Ті ж зі ЗМІ перейшли працювати до інших сфер, у тому числі, й до прес-служб.

 

Ольга Кошарна відзначає, що ЗМІ ігнорують теми щодо проблем ЧАЕС. Вона вважає, що з часу, коли вона очолювала відділ зняття з експлуатації об`єкта «Укриття» у  Держатомрегулюванні, проблеми у ЧАЕС виникали і до того, як директором станції став пан Грамоткін. «Зокрема, щодопроектів, у тому числі щодо конфаймента об`єкту «Укриття», що реалізується із залученням міжнародних коштів. Це серйозна проблема, тому що відставання у графіках реалізації проекту, тендери на який проводилися ще 1998 року, призводить до перерозходу грошей не лише західних донорів, Фонду об'єкту укриття, який фінансується ЄБРР, а й бюджету України. В кінці 1990-х років було кілька перевірок прокурорських. Зараз такі аудити проходять рідко», - сказала пані Кошарна.

 

Як виняток пан Купний наводить приклад міжнародного  аудиту Чорнобильського фонду в червні 2008 року. «Рекомендації щодо проведення таких аудитів регулярно до чого не призвели. Представники банку (ЄБРР. - ТК) аргументують це тим, що вони самі ж проводять аудит», - додає він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду