Теледебати кандидатів у президенти не є політичною агітацією – медіаюристи

Теледебати кандидатів у президенти не є політичною агітацією – медіаюристи

16 Жовтня 2013
4398

Теледебати кандидатів у президенти не є політичною агітацією – медіаюристи

4398
Теледебати кандидатів у президенти не є політичною агітацією – медіаюристи
Теледебати кандидатів у президенти не є політичною агітацією – медіаюристи

Норму про теледебати у законі «Про вибори Президента України» треба виписати більш чітко, передбачивши теми для обговорення та відповідальність за відмову взяти у них участь. Про це заявив 16 жовтня на робочій зустрічі з медіаюристами  голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

 

При цьому медіаюристи зазначили, що теледебати кандидатів у президенти є скоріше інформуванням виборців, ніж політичною агітацією. Микола Томенко вважає, що на теледебатах кандидати мають дебатувати, наприклад, на зовнішньополітичні та внутрішньоекономічні теми, інформували про те, що вони планують зробити. Для цього, на його думку, варто внести зміни до закону про вибори президента, зокрема детально прописати теми для кількох етапів дебатів.

 

Також голова Комітету пропонує встановити відповідальність за відмову брати участь у теледебатах.  Директор Інституту Медіа Права (ІМП) Тарас Шевченко запропонував, щоб кандидати в президенти під час реєстрації в ЦВК зобов'язувалися у разі відмови від теледебатів відшкодувати державі витрати на їх організацію і трансляцію. Микола Томенко нагадав присутнім, що відповідно до проекту закону № 7202 про внесення змін до закону про вибори президента, який був зареєстрований в парламенті попереднього скликання нардепами Іриною Геращенко і Олександром Третьяковим, «відмова кандидата взяти участь у теледебатах є підставою для прийняття ЦВК рішення про скасування його реєстрації».

 

Учасники зустрічі також пропонували законодавчо прописати в статті про теледебати, що вони обов'язково мають бути прямоефірними, і кандидати повинні брати у них особисту участь. Вони припустили, що у першому турі дебати можуть бути колегіальними, у них можуть брати участь більше двох кандидатів. Крім того, на їхню думку, повинна бути чітко прописана роль ведучого дебатів.

 

Медіаюристи та представники медійної галузі разом з секретаріатом Комітету з питань свободи слова та інформації домовилися підготувати пакет змін до закону про вибори президента, які стосуються політичної агітації та діяльності ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4398
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду