Реалізація закону про роздержавлення преси потребує додаткових матеріальних витрат - Томенко

Реалізація закону про роздержавлення преси потребує додаткових матеріальних витрат - Томенко

10 Жовтня 2013
4540

Реалізація закону про роздержавлення преси потребує додаткових матеріальних витрат - Томенко

4540
Реалізація закону про роздержавлення преси потребує додаткових матеріальних витрат - Томенко
Реалізація закону про роздержавлення преси потребує додаткових матеріальних витрат - Томенко

Реалізація Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» потребує додаткових матеріальних та інших витрат. Про це у коментарі «Детектор медіа» зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

 

За його словами, фінансово-економічне обґрунтування наведене у пояснювальній записці до законопроекту. За орієнтовними розрахунками Державного комітету телебачення і радіомовлення України, на реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації загальна сума коштів складатиме 123,5 млн. грн, в тому числі - на першому етапі в сумі 7,5 млн. грн., на другому етапі - в сумі 116,0 млн. грн.

 

Відповідно до обґрунтування, середній показник необхідної для надання державної адресної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації ґрунтується на фактично виділених коштах засновниками (співзасновниками), а саме - обласними, міськими державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим у 2013 році. Ці кошти виділяються з місцевих бюджетів на підтримку комунальних друкованих засобів масової інформації відповідно до Законів України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» та «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

 

Протягом 2012 року фінансову підтримку отримали 667 газет в сумі 110 578,3 тис. грн., середньому на одну газету було виділено 165,8 тис. грн. За оперативними даними, на 2013 рік заплановано надання фінансової підтримки в сумі 104 037,7 тис. грн., в середньому на одну газету планується виділити 156,0 тис. грн.

 

Розрахунок першого етапу реформування: 44 (видання) х165,8 тис. грн х 1,03 (прогнозний коефіцієнт росту цін) = 7  514,1 тис. гривень (в середньому на одну газету: 7 514,1/44 = 170,8 тис. грн).

 

Розрахунок другого етапу реформування: 623 (видання) х 170,8 тис. грн х 1,09 (прогнозний коефіцієнт росту цін) = 115 985,2 тис. грн (в середньому на одну газету: 115 985,2/623 = 186,2 тис. грн).

 

Микола Томенко зазначив, що цей розрахунок розкритикувала Національна спілка журналістів України (НСЖУ), водночас, не надавши конкретних пропозицій до розрахунків. Зокрема у листі до Комітету НСЖУ критикує орієнтований розрахунок видатків на перший етап, а саме запитує, по-перше, чому виконано орієнтований розрахунок для 44 видань, а не для іншої кількості, і, по-друге, чому розрахунок зроблено на один рік, а потрібно на два роки. Як компромісний варіант НСЖУ пропонує другий рік після реформування фінансувати в сумі 70-50% від першого року.

 

НСЖУ пропонує також переробити орієнтований розрахунок видатків на реформування: цифри фінансування залишити, але вказати, що сума на фінансування першого етапу буде визначатися в залежності від кількості учасників першого етапу. Крім того, Спілка пропонує перший етап реформування провести протягом двох років, а другий етап - протягом одного року.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у порядку денному пленарного засідання Верховної Ради України на 10 жовтня стоять законопроекти № 1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» та № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) виступила із зверненням до депутатів Верховної Ради України з проханням врахувати у прийнятті проекту Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» пропозиції, напрацьовані спілкою.

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду