Обрано новий склад Комісії з журналістської етики та визначено стратегію на 2013-2014 роки

Обрано новий склад Комісії з журналістської етики та визначено стратегію на 2013-2014 роки

4 Жовтня 2013
5539

Обрано новий склад Комісії з журналістської етики та визначено стратегію на 2013-2014 роки

5539
Обрано новий склад Комісії з журналістської етики та визначено стратегію на 2013-2014 роки
Обрано новий склад Комісії з журналістської етики та визначено стратегію на 2013-2014 роки

4 жовтня на черговому з'їзді підписантів Етичного кодексу українського журналіста в Києві делегати обрали новий склад Комісії з журналістської етики (КЖЕ).

 

Зокрема, до Комісії увійшли:

  1. Михайло Батіг (Київ)
  2. Сергій Гузь (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область)
  3. Світлана Кабачинська (Хмельницький)
  4. Тарас Кузьмов (Київ)
  5. Тетяна Котюжинська (Київ)
  6. Наталія Лигачова (Київ),
  7. Володимир Мостовий (Київ)
  8. Світлана Остапа (Київ)
  9. Ольга Сіра (Одеса)
  10. Сергій Штурхецький (Рівне)

 

Всього до складу Комісії увійдуть 15 осіб - крім обраних, по одному представнику від медійних громадських організацій та асоціацій (НСЖУ, НМПУ, НАМ, УАВПП, ІТК).

 

Делегати з'їзду прийняли за основу об'єднаний Етичний кодекс українського журналіста, над текстом якого працювала робоча група. До її складу входили представники КЖЕ, НСЖУ і НМПУ. Проект попередньо обговорювався також із галузевими медійними організаціями.

 

Тепер об'єднаний кодекс мають ухвалити НСЖУ та НМПУ. Нагадаємо, раніше існували два етичні кодекси журналістів (КЖЕ та НСЖУ).

 

На з'їзді були присутні понад 70 делегатів з різних областей України. Вони заслухали звіт про роботу голови КЖЕ Володимира Мостового та визначили стратегічні напрями діяльності Комісії з журналістської етики на 2013-1014 роки.

 

Зокрема серед пріоритетів на найближчі роки: побудова партнерства з ключовими організаціями, що представляють медіаіндустрію; розбудова організаційної спроможності та інституційного потенціалу КЖЕ; започаткування предметної міжсекторальної, тематично-сфокусованої предметної дискусії щодо порушень стандартів журналістської етики в Україні та потенціальних шляхів покращення ситуації; продовження системної дискусії щодо етичних стандартів журналістики та рівня їх викладання з журналістами та викладачами українських вузів.

 

Що відбувається із саморегуляцією журналістської галузі - це питання відкрите для багатьох країн. Про це зазначив у своїй доповіді член КЖЕ Євген Федченко, який розповів про світовий досвід та сучасні виклики перед саморегуляцією журналістських середовищ. «Ми не існуємо у вакуумі, - сказав він. - Ті речі, які відбуваються за кордоном в галузі журналістської етики та саморегулювання, безпосередньо стосуються і нашого медіаринку».

 

Згідно з його висновками, медіаринок в усьому світі дуже стрімко змінюється, оновлюються технології, на зміну негнучким і нечисельним інституціям приходять безмежні можливості для індивідуумів на медіаринку. У багатьох країнах постає питання, хто ж на сьогодні є журналістом, що буде з професійними стандартами та етичними принципами, гарантами яких завжди виступали саме медіаорганізації. Перед багатьма нашими колегами стоять питання: хто в таких умовах буде визначати правила гри, і до кого має звертатися аудиторія, якщо вважатиме, що її права порушені. Вагомим трендом на сьогодні, за словами пана Федченка, є добровільне входження медіаорганізацій у зону саморегулювання. Окремо він зупинився на фінансуванні пресових рад у різних країнах, діяльності блогерів та соцмереж.

 

Член КЖЕ Сергій Гузь у свою чергу доповів про впровадження етичних кодексів та роботу етичних комісій країн СНД. Він зауважив, що мережа етичних комісій країн-СНД наразі існує для обміну досвідом. Водночас представники цієї мережі розпочали спільну компанію з боротьби проти плагіату, через який фінансово потерпають багато ЗМІ.

 

Окремо делегати зупинились на питаннях індивідуального та колективного членства в Комісії журналістської етики, реанімації сайту КЖЕ, створенні єдиної прес-карти тощо.

 

Голова КЖЕ буде обраний з поміж новообраних членів на першому робочому засіданні.

 

Захід відбувався за сприяння проекту «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі», що виконується Радою Європи та фінансується урядом Канади.  

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду